Itthon » Művelődés

Harangokról – viccesen és mégis komolyan

Néhol a stand up comedy határát súrolta Kisgyörgy Zoltán székelyföldi harangokról szóló előadása csütörtökön este a forrásközpontban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/harangoskonyv2402
Itthon_muvelodes/harangoskonyv2402
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. február 25., 17:05
0 hozzászólás. 

Kisgyörgy Zoltán háromszéki geológus-mérnök, helytörténeti kutató igen humoros ember – ezt bizonyította a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpontban megtartott előadása is. Ezen nemrég megjelent kötetét, az erdélyi harangokról szóló Harangos könyvét (Tornyok magasában Erdélyben) mutatták be a központ munkatársai, valamint a könyvet megjelentető baróti Tortoma kiadó vezetője. A kis konferenciaterem teljesen megtelt Zoli bácsi előadására, aki két kerámiacsengő megszólaltatásával jelezte az utazás kezdetét – a „harangfiókák" megszólalása után ugyanis elkezdődött a hallgatóság utazása a történelemben, a földrajzban, illetve az irodalomban és a humorban is.

Amatőr felvétel

Harminc év munkáját Kisgyörgy Zoltán úgy adta elő, hogy beszéde és gesztusai a legjobb stand up comedy előadókat idézték, a hallgatóság a hasát fogta a nevetéstől, amikor galambkaki-lepte harangokról, a diákjaival végzett ún. „bimmbamm-expedíciókról" vagy a harangokhoz kapcsolódó háromszéki anekdotákról mesélt. Kötete tulajdonképpen egy kultúrtörténeti kalauz, amiben olyan adatok, információk vannak, amit a szerző „nem szívesen vitt volna a sírba" – a harmincéves kutatómunka azzal is járt, hogy a témában fellelhető magyar nyelvű szakirodalmat elolvasta, illetve az utóbbi években az internet is nagy segítségére volt.

Itthon_muvelodes/harangoskonyv2402

Kisgyörgy Zoltán mesélt az ún. vándorharangokról (pl. az orsovai kápolnából Kolozsvárra, majd Sepsiszentgyörgyre, végül Szatmárnémetibe került egy 19. századi, a Szent Korona elásásának helyén emelt kápolna harangja) vagy az ajándékharangokról is – utóbbiakat a két világháború között Dél-Romániából „ajándékozták" székelyföldi településeknek, a románosítási politika elemeként. Az előadás vége a Harangok az irodalomban és a népdalokban címet is viselhette volna: az igen jó hangulatú könyvbemutató a harangokról készült kisfilm levetítésével zárult, majd a szerző dedikálta megvásárolt könyveit.

A témával, kapcsolatos a következő filmösszeállítás, amiben Kisgyörgy Zoltán beszél a kutatásairól:



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."