Itthon » Művelődés

Egy csésze művészet minden udvarhelyi egészségére!

A Haáz Rezső Múzeumban mától rajtolnak a minden korosztálynak szóló, az állandó és időszakos tárlatokhoz kapcsolódó, rendszeresített múzeumpedagógiai foglalkozások.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 18., 11:03
0 hozzászólás. 


A Haáz Rezső Múzeum ez évi tervei közt prioritásként megjelölt, újdonságszámba menő múzeumpedagógiai foglalkozásokat „a korszerű múzeumok elengedhetetlen tartozékaként" jellemezte Miklós Zoltán igazgató.

A Musem Caféban tartott sajtótájékoztatón Miklós bemutatta Ferenczi Emőke művészettörténészt, az újdonságnak számító tevékenység koordinátorát. „A programokat kiötlő, megszervező és a múzeum munkatársaival közösen lebonyolító újdonsült kolléga egyelőre külső munkatársként, szerződéssel és nem alkalmazotti státuszban dolgozik az intézménynél" - hangsúlyozta ki az igazgató. Ferenczi rövid bemutatkozásából kiderült, hogy a Magyarországról „hazacsábított" fiatal szakember székelyudvarhelyi születésű (a neves régész, Ferenczi Géza unokája), de szülei révén Magyarországra „szakadt" és művészettörténet-germanisztika szakon diplomázott. Múzeumpedagógusként három éves szakmai tapasztalatot külső munkatársként a híres budapesti Ludwig - Kortárs Művészeti Múzeumban szerzett.

Bedohazi

„Úgy vélem, hogy legyen szó egy kortárs vagy egy patinás múltú múzeumról hozzátartozik a múzeumpedagógia, mert egy korszerű intézmény már nem csak a gyűjtés, megőrzés, feldolgozás, bemutatás funkciót kell ellássa, hanem nyitnia kell a széles közönség felé"- fogalmazott Ferenczi. Mint mondta hazatérésével az itt még újdonságnak számító tudását szeretné a köz javára fordítani és kamatoztatni. Az irányításával zajló programok tulajdonképpen interaktív, érdekes, rendhagyó tanórák és minden korosztálynak, az óvodásoktól a nyugdíjas korúakig szólnak - emelte ki részletes programismertetőjében.

„Résztvenni a gyermekek vizuális, esztétikai nevelésében, bevonni a nyugdíjasokat úgy, hogy egy kiállítás mindenki számára igazi élményt jelentsen és a múzeumba járás ne unalmas kötelesség legyen" - fogalmazta meg a legfontosabb célkitűzést Ferenczi.

Ennek jegyében szervezik meg a foglalkozásokat, és ennek égisze alatt debütál ma az Egy csésze művészet gyűjtőnév alatt útjára indított első számú foglalkozás, amely az aktuálisan látogatható két időszakos kiállításhoz kapcsolódik. A kávé diadala és A mi hőseink című, A fekete leves kávétörténeti és Március 15 az erdélyi képzőművészetben kiállításokhoz kötődő foglalkozásokon a résztvevők játékosan vagy éppen egy rendhagyó történelem órán ismerkedhetnek meg a „fekete leves" titkaival, vagy az 1848-49-es szabadságharc eseményeivel.

Bedohazi

A csoportos foglalkozásokat több felvonásban, március 17-28, április 11-17 és április 26-május 1-je között szervezik meg és előzetes bejelentkezés alapján lehet bekapcsolódni. A belépő ára sem borsos, csupán 2,50 lejt, azaz egy diákjegy értéke.

Jövő hétvégén egy hangulatos családi délelőtt várja az érdeklődőket. Március 26-án, szombaton  érdemes lesz ellátogatni a múzeumba, hiszen nem csupán a fenti, óránként váltogatott két foglalkozást ajánlják, de 9-17 óra között a legkisebbek akár a maratoni rajzversenyre is benevezhetnek. Jó tudni azt is, hogy ezen a napon a nemzeti ünnep alkalmával már bemutatott történelmi székely zászlósort ismét közszemlére teszik - hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán.

A hosszabb távú tervekről szólva Ferenczi elmondta, hogy második körben bonyolítják le a múzeum és a képtár állandó kiállításaira „rímelő" múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyek a lírai Világnak virága és A múlt arcai címet kapták és amelyekhez egy szintén nem szokványos - egyelőre német - nyelvóra is társul majd.

A holnap kezdődő érdekes, színes és figyelemre méltó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatosan a Haáz Rezső Múzeumban személyesen, vagy az intézmény megújult honlapján, a www.hrmuzeum.ro címen találnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."