Itthon » Művelődés

Vámos Miklós: „Kis, földhözragadt prózaíró vagyok”

Hogyan írta A csillagok világát? Mi a borítón levő jel? Milyen szerződést köt az olvasó az íróval? Vámos Miklós íróval közönségtalálkoztunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/vamos_kozonseg
Itthon_muvelodes/vamos_kozonseg
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 02., 14:00
0 hozzászólás. 

Harminc érdeklődő jelenlétében tartottak közönségtalálkozót Vámos Miklós magyarországi íróval vasárnap este a Gondűző Étterem borpincéjében. Vámoshoz a barna bőrtáska úgy hozzánőtt, mint Vujity Tvrtkóhoz a fekete sapka – mikor beérkezett a helyszínre, a nyitott táskát az asztalra tette, majd nemes egyszerűséggel az asztalra huppant.

Legelső közönségtalálkozójára emlékezett vissza: a hetvenes évek elején, egykötetes szerzőként a csepeli hajógyárban volt két kollégájával – ott nem ő beszélt, hanem inkább a munkásokat beszéltette, mondván, kiváló alkalom volt arra, hogy a hajógyári munkás figuráját megszerezze.

Itthon_muvelodes/vamos_kozonseg

„A szépirodalom olyan, mint a szerelem: csinálni kell, nemcsak beszélni róla" – állapította meg Vámos a történet után. „Kis, földhözragadt prózaíró vagyok" – tette hozzá, majd az olvasó-író viszonyról beszélt, arról, hogy szerinte ez a két szereplő egy szerződést köt abban a pillanatban, amikor előbbi kinyitja a könyvet. Többféle szerződés van: Jókai például azt kínálja az olvasónak, hogy az 1849 utáni megtorlás-korszakban egy komáromi kereskedő meggazdagodásának történetébe visz el, Móricz a magyar alföldre kalauzolja olvasóit, Esterházy Péter pedig olyan szerződést ajánl, hogy könyvét bárhol és bármikor felütjük, egyből lehet olvasni.

Itthon_muvelodes/vamos_kozonsegVámos arról a korszakról is beszélt, amikor 1990-ben többévnyi amerikai tartózkodás után hazatért Magyarországra és több kortárs író aggodalmára való válaszul létrehozta az Ab Ovo könyvkiadót. Több, igen nevettető történetet, epizódot is megtudhattunk az életéből (pl. egy divatlappal megesett fotózási történetét), hangos nevetésre ösztökélve vele hallgatóságát. A közönségtalálkozó vége fele a legújabb könyvéről, A csillagok világa című meseregényről beszélt: ezt ikerfiai ihlették, a gyerekek érdekes kérdéseit, tetteit jegyezgette egy naplóba, majd ezt dolgozta át regénnyé.

A borítón levő jel pedig – a találgatásokat elkerülendő – egy távol-keleti írásjel, aminek magyar fordítása ennyit tesz: közösen átélt öröm. Szóba került még az Európa Könyvkiadóval kötött szerződése is - eszerint megjelentetik az életművét tíz év alatt, illetve ha újabb könyvet ír, akkor azt is beleveszik. „Csak még legyen könyv akkor" – fűzte hozzá Vámos, majd a klasszikus regényírók zárómondatával búcsúzott: Tartsanak meg jó emlékezetükben! A helyszínen megvásárolható könyveit Vámos dedikálta, közben személyesen is elbeszélgetett az érdeklődőkkel.

Vámos Miklós íróval interjút is készítettünk, ezt szerdán délelőtt olvashatják az uh.ro-n.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."