Itthon » Művelődés

Promenádzene az Udvarhelyszék Fúvószenekarral

Tavaszi hangversenyei végére ért az Udvarhelyszék Fúvószenekar - legközelebb a városnapokon lépnek fel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Fuvos
Fuvos
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 31., 07:02
0 hozzászólás. 


A Gergely János zenetanár által irányított együttes tagjai jórészt fiatalok, mint a név mutatja, egész Udvarhelyszék területéről, ám vannak, akik jóval messzebbről jönnek el a zenekari próbákra és a fellépésekre. Legközelebb június elsején, a gyermeknapon hallhatjuk őket, és 3-án, pénteken délután 5-től a székelyudvarhelyi Városi Parkban adnak szabadtéri koncertet, majd 5-én, vasárnap a Szejke-napon zenés ébresztővel hívják fel a figyelmet az eseményre.

Az utóbbi években mondhatni hagyományossá vált, hogy a zenekar a vidéken koncertkörútra indul, tavasszal vagy ősszel, és Székelyudvarhelyen kívül a Küküllő mentén, és például a messzinek számító Székelyvarságon is felléptek. Egy ilyen népes csoportnak fellépést szervezni nem csupán azért kihívás, mert ahány ember, annyiféle programot kell egyeztetni, hanem azért is, mert a zenekar tagjai Homoródalmásról vagy éppen a Maros megyei Héjjasfalváról vagy valamelyik gyergyói nagyközségből érkeznek arra az alkalomra. Idén májusban több udvarhelyi fellépést terveztek.

FuvosGergely János karmester egy-egy fellépésre külön műsorral készíti fel a zenekart. Általában elmondható, hogy a klasszikus fúvószene, a promenádzene hangulatos zeneszámait műsorra tűzi, ilyen vonatkozásban hozzák az egykori hangulatot az udvarhelyi Városi Parkban való fellépések, májusban vasárnaponként, 8-án, 15-én, 22-én és 29-én terveztek ilyent, valamint a május elseji zenés ébresztő alkalmával lehetett érezni, a város polgárai mennyire maguknak érzik ezt a fajta zenét.

A katonai indulók elképzelhetetlenek rezesbanda nélkül, így műsorukon sűrűn szerepelnek indulók is. Emellett egy-egy koncerten, fellépésen ezek mellett megfér a klasszikus meg a könnyűzene is. Ismert filmzenéket, zenei betéteket is szívesen játszanak.

Anekdotaszámba megy Udvarhelyen az első Szejke-fesztiválok gondja: a szervezők szerették volna, ha a felvonulás élén az egykori borvizes bivalyszekér halad, persze az akkori udvarhelyi fúvósok zenekíséretével. Köztudott azonban, hogy a bivaly makacs vagy éppen makrancos állat, így hát nagy volt az izgalom: „kompatibilis-e" a bivaly a fúvószenével? A kísérlet meghozta az eredményt: a bivalyok a szekérbe fogva egy idő után mintha ütemre lépkedtek volna...

Tény azonban, hogy a fúvószenének a népszerűségét nem csökkentették sem az elektromos hangszerek, sem a felbukkanó és letűnő sztárocskák, és a sok évnyi kimaradás után

Udvarhelynek, sőt Udvarhelyszéknek saját fúvószenekara van. Bár a tavaszi hangversenyeknek, melyeket Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala anyagilag támogatott, vége - vége a tavasznak ugyanis -, a fellépések sora nem szakad meg. Amint Gergely János elmondta, a június elseji gyereknapon a Patkóból a Városi Parkba kísérik a felvonulókat, 3-án, pénteken délután 5-től a székelyudvarhelyi Városi parkban szabadtéri koncertet tartanak, és 5-én, vasárnap a Szejke-napon ők szolgáltatják a városnak a zenés ébresztőt.

(pbá)
Fotók: Balázs Ödön


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."