Itthon » Művelődés

Fehér éjszaka a múzeumban

A gyermekek áskálódásával kezdődött és éjféli szalonnázás zárta – a barátságtalan, esős idő ellenére is hangulatosra sikerült az udvarhelyi múzeum fehér éjszakája.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406
Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 26., 12:45
0 hozzászólás. 

A városunkban első ízben megszervezett Múzeumok Éjszakája rendezvény házigazdája, a Haáz Rezső Múzeum Szent Iván éjszakáján, június 24-én, pénteken délután 5 órától éjfélig izgalmas, szórakoztató és a múzeum életének kulisszatitkaiba is betekintést engedő programokkal, ingyenes tárlatlátogatással, koncerttel, filmvetítéssel várta látogatóit.

Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406

A délutáni programok elsősorban a gyermekeknek szóltak. A kicsik Nyárádi Zsolt régész és Károlyi Zita restaurátor irányításával ízelítőt kaptak régészek és restaurátorok munkájából: kipróbálhatták, hogyan kell előásni, dokumentálni, majd összeilleszteni a munkagödörben talált cserépdarabokat. Volt tanítványa bőven Róth András Lajos történésznek is, aki egy érdekes, 16. századi papírfestési technikára okította a lelkesen munkálkodó gyermeksereget.

Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406

Az érdeklődőknek Zepeczáner Jenő, nyugalmazott igazgató, történész tartott szakmai tárlatvezetést a Székelyföldi címerek és pecsétek időszakos kiállításon. A kíváncsiskodók az eredeti, 1659-es ezüst székely nemzet pecsétnyomóról szerezhettek érdekes információkat.

Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406

A legtöbb látogatót a múzeum erre az alkalomra meghirdetett Székelyudvarhely éjjel fotópályázatának kiértékelése, a fotók vetített képes bemutatása vonzotta. A tűzfalra kivetített, összesen 154 digitális képen a város holdfényes utcáit, épületeit, az éjszakai szórakozóhelyeken lencsevégre kapott pillanatokat is megörökítették a zömében ifjú pályázók. A szakmai zsűri György Tamásnak ítélte a Kreativitás-díjat, Képeslap-díjjal jutalmazta Mester Leventét, a Fényíró-díjat pedig Orbán Csaba kapta.

Itthon_muvelodes/muz_ejszaka_szalonna2406

Simó Annamária jó hangulatú koncertjét követően Fazakas Szabolcs díjnyertes dokumentumfilmjét, a Székelyderzs éléskamrája című alkotást nézhette meg a közönség, akiknek a bagolykodását igazi, a székelyderzsi vártemplom bástyájában érlelt füstölt szalonnával jutalmazták meg a szervezők.

A múzeumban okuló gyerekekről még több képet talál fotógalériánkban, ide kattintva


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."