Itthon » Művelődés

A pénz „beszél” a múzeumban

Garasok, forintok, dénárok, tallérok, krajcárok állnak katonás rendben a Haáz Rezső Múzeumban. Pénz, pénz, pénz. És történelem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Penzkiallitas
Penzkiallitas
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 25., 17:55
0 hozzászólás. 

Állandó pénztörténeti kiállítást nyitott a Haáz Rezső Múzeum múlt hét végén - a kiállítást élmény végignézni. A falakon a pénzzel kapcsolatos magyar szólásokkal és közmondásokkal kezdődik a történet, majd az ógörög és a római pénzekkel ismerkedhetünk meg. Feltűnő a kiállítás design-ja: igen ízléses táblákon olvashatunk a pénz és a kiállítás történetéről - például megtudhatjuk, hogy a gyűjtemény alapját Nagykedei Fekete Sámuel (1804-1870) numizmatikus ajándékozta a református kollégiumnak 1868-ban, majd az évtizedek folyamán ez gyarapodott, többek között tibódi, sepsiszentgyörgyi, csíkszentmártoni leletekkel, illetve a firtoshegyi kinccsel.

Penzkiallitas

Az ógörög pénzek és a római birodalom pénzei után a középkori magyar aranypénzeket csodálhatjuk meg - Károly Róbert király 1323 januári „pénzforradalmával" kezdődik a vegyesházi királyok és pénzeiknek korszaka. Az Erdélyi Fejedelemség pénzei külön helyen vannak, itt a Báthoriak, Bethlen Gábor, Bocskai István és a Rákócziak pénzeit csodálhatjuk meg. A tárolók úgy vannak kialakítva, hogy közelről

a pénzérmék mindkét oldala megnézhető,

felirataik elolvashatók, ábráik jól kivehetők. Nemcsak pénzérmék, hanem bankjegyek, papírpénzek is vannak - külön táblában láthatjuk a Kossuth-bankókat, s ezek hátáról azt is megtudhatjuk, hogy „nyolcz" és tizenöt évi börtönre volt ítélhető az, aki hamisította ezeket. Az erdélyi városi pénzverdék szintén mind fel vannak tüntetve, illetve azok az uralkodók, akiknek joguk volt pénzt veretni ebben az országrészben: János Zsigmond és Izabella királyné korától (1540 - ők Nagyszebenben, Nagybányán és Kolozsváron verettek pénzt) egészen Ferencz Józsefig, aki a kiegyezés évéig, 1867-ig veretett pénzt Gyulafehérváron.

Penzkiallitas

A kiállítás másik fénypontja - az egyik kétségkívül Szent István pénze, tehát elméletileg a legelső magyar állami fizetőeszköz - a Sófalvi András régész által vidékünkön végzett ásatásokon előkerült középkori pénzek. Ezek telekfalvi, székelyudvarhelyi, lövétei, dályai és máréfalvi ásatásokon jöttek felszínre, s a magyar pénzek történelmébe szervesen beillenek. A kiállítás állandó lesz, feltétlenül ajánlott a történelmet és a gazdaságtant szeretőknek, de amúgy mindenkinek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."