Itthon » Művelődés

A Magyar Tudomány Napját ünnepeljük

  Könyvbemutatóval, tudományos konferenciával és az Udvarhelyszéki Tudományért-díj átadásával ünneplik meg városunkban a Magyar Tudomány Napját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. november 11., 11:03
0 hozzászólás. 

A november 11-12-én zajló két napos rendezvénysorozatot ötödik alkalommal szervezte meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az Areopolisz Egyesület és Hargita Megye Tanácsa.

A programok sorát könyvbemutató nyitja. Péter Attila nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár Életem filmkockái című kötetének bemutatójára november 11-én, pénteken 18 órától várják az érdeklődőket a Városi Könyvtárba. A könyvet Róth András Lajos történész, a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtáránk őre méltatja.

Milyenek voltak azok a székelyudvarhelyi boldog idők, milyen volt száz évvel ezelőtt a város kulturális élete? Hogyan épült az unitárius templom, milyen volt Székelyudvarhely gazdasági élete a dualizmus korában és milyen hatással volt a vasút megépítése a város térszerkezetére? Miért volt Orbán Balázs „regionális gondolkodó"? A választ a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban, november 12-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődő tudományos konferencia előadásai adják meg. A konferencia témája. a dualizmus korának (1867-től 1918) megismertetése, bemutatása.

"Választásunkat az indokolta, hogy az 1867-től 1918-ig terjedő korszak Udvarhely történetében nagy jelentőséggel bír, ekkor épült számos középület, mely napjainkban is meghatározza a városképet, a Héjjasfalva–Udvarhely vasúti szárnyvonal révén a város új gazdasági lehetőségekhez jutott, többek közt ekkor valósult meg Udvarhely villamos világítása" - indokolta meg hírportálunknak a témaválasztást Kolumbán Zsuzsanna, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa, szervező.

A korszakról a meghívott előadók Novák Károly történelemtanár, történész, Róth András Lajos könyvtáros, történész, T. Szabó Levente irodalomtörténész, a BBTE Magyar Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, Kovács Árpád művészettörténész, a Forrásközpont munkatársa, Nagy Róbert történész, a BBTE Történelem és Filozófia Kar egyetemi adjunktusa valamint a kolozsvári Magyar Történelmi Intézet munkatársa és Gidó Csaba történelemtanár, történész értekeznek.

A Magyar Tudomány Napja jegyében szervezett rendezvénysorozatot az Udvarhelyszéki Tudományért díjkiosztója zárja. Az ünnepség 18 órakor kezdődik a Városháza Szent István- termében.

A rendezvények megszervezését Székelyudvarhely Megyi Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Haáz Rezső Múzeum támogatta.

A teljes program ide kattintva tekinthető meg.

A Magyar Tudomány Napja

A Magyar Tudomány Napjának megünnepléséről 1996-ban határoztak a Magyar Tudósok Világtalálkozóján és 1997 óta ünneplik meg minden év november 3-án. A jeles nap a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának állít emléket. 1825. november 3-án gróf Széchenyi István a pozsonyi országgyűlésen felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaságnak és a magyar rendek rábólintásával létrejöhetett a Magyar Tudományos Akadémia.  A magyar tudomány napja előtt tudományos konferenciákkal, előadásokkal, kulturális rendezvényekkel tisztelegnek Magyarországon és az a határokon túli magyarok lakta területeken is.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Areopolisz Egyesület közös szervezésében Székelyudvarhelyen először 2007-ben tartották meg az ünnepséget, amely összefonódik az Udvarhelyszéki Tudományért-díj átadásával. Az udvarhelyszéki tudósok eredményes tudományos munkásságát elismerő oklevelet és Sántha Csaba szobrászművész szimbolikus, bronzból készült kisplasztikáját 2007-ben Dávid László művészettörténész, 2008-ban dr. Balla Árpád orvosprofesszor, 2009-ben Benkő Elek régész és 2010-ben Bíró G. Albert matematikus kapta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."