Itthon » Közélet

Megnyitották a Digitális Székelyföldet

Nem találod ki, ki toppant be és a lopta el a showt a megnyitón.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DigiSzekely4
Megnyitották a Digitális Székleyföldet, fotó: Szilágyi István
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. október 18., 12:57
0 hozzászólás. 

Öltönyös emberek járkáltak fel-alá a székelyudvarhelyi városháza udvarán és a Szent István terem előterében csütörtökön kilenc órakor, amíg a teremben a szervezők éppen a Skype-csatlakozást próbálgatták.

Székelyföld egyik kiemelkedő szakmai szervezete, az IT Plus Klaszter ugyanis korábban úgy döntött, Székelyudvarhelyen rendezi meg a hatodik, immár Digitális Székelyföld névre keresztelt konferenciáját. A részvételhez előzetes regisztrációra volt szükség, és a bejelentkezésnél minden zökkenőmentesen ment. Még az előzetesen e-mailban kiküldött személyes QR-kódokat sem kellett használnunk, ezt nem is bántuk, egyébként is elég idejemúltnak éreztük, pláne egy IT konferencián.

DigiSzekely2

És akkor nagyjából időben, maximum két perc késéssel bele is csaptak a lecsóba a szervezők. Rácz Attila moderátor, az IT Plus Klaszter alelnöke, elsőként a szervezet elnökét, Bihari Bélát szólította nyitóbeszédre.

„Túl vagyunk egy Cambridge Analytica botrányon, egy GDPR szabályozáson, mindkettőből egyértelműen látszik, hogy mekkora hajsza van a valós adat után, mondhatnám, hogy

a digitális valuta, az valójában az adat"

– kezdte meg beszédét a szervezet elnöke. A továbbiakban a konferencia céljáról beszélt bővebben, ami röviden így hangzik: összehozni az önkormányzati, a privát vállalkozói és az oktatási szférát egy „közös zászló alá, ami nem más mint Székelyföld digitalizációja".

DigiSzekely3

Miután hivatalosan is megnyitotta a Digitális Székelyföldet, Gálfi Árpád polgármester is beszédet olvasott „a digitális fejlődés óriási lehetőség a huszonegyedik század emberének, ugyanakkor komoly veszélyeket is tartogathat" – mondta és kifejezte reményét, hogy ezekről a kockázatokról, valamint megelőzésükről is szó lesz. A polgármester beszéde alatt Dacian Cioloș is beérkezett a megnyitóra és egy kicsit el is lopta a showt. Később mi is fülön csíptük a volt miniszterelnököt, akit látogatása valódi céljáról kérdeztünk.

DigiSzekely1

Visszakapva a szót, Rácz Attila angolra váltott rögtön és a meglepetésvendéget felszólította, ha már jelen van, intézzen néhány szót a jelenlévőkhöz. A zilahi származású volt miniszterelnök magyarul is köszöntötte az IT-közeget, majd a digitalizáció fontosságáról beszélt. Arról, hogy a kormány milliók elköltése helyett inkább szorosabbra vonhatná kapcsolatát ezzel a szektorral, így nagyon sok mindenre találhatnának megoldást: lerövidíthetnék az ügyintézést, megkönnyíthetnék a kormány és az emberek életét is.

Cioloș beszéde után

nem sokkal távozott is a Szent István teremből, és Simon Károly, a székelyudvarhelyi U-Hub koordinátora vette át a szót. Örömét fejezte ki, hiszen„ régen az IT és az Udvarhely szavakat nem igazán lehetett egy mondatban hallani", azóta létrejött az IT Park Projekt, amivel sikerül hazacsalogatni a diákokat gyakorlatozni, akik ezáltal a hazatérésre is kezdenek nyitottak lenni. Már csak a U-Hub létrejöttét egy sikersztorinak nevezte és kiemelte, hogy a szervezet megalakulása óta az IT Plus Klaszter tagjaként definiálja magát.

DigiSzekely6

A koordinátor elmondta, reméli, hogy a Digitális Székelyföld itteni megszervezése is egy sikertörténet lesz.

Tóth László Magyarország csíkszeredai főkonzulának szavaival le is jártak a konferenciát megnyitó nyitóbeszédek – amelyek során volt sok köszönöm, és gratulálok – így elkezdődhettek a várva várt szakmai előadások, többek között Egyed Zoltáné, aki a Google munkatársa és egyenesen San Franciscóból jelentkezett be. Vagy éppen a Porcsalmi Bálinté, aki bejelentette a TransylvaniaNOW portál elindulását, de ezekre később, bővebben visszatérünk. A konferencia teljes programját ide kattintva böngészheted.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."