Itthon » Művelődés

Csak a zene volt

Egy hétvége alatt két klasszikus zenei koncert – egy kamarakoncert és egy zongoraest – volt a Filharmónia jóvoltából. Bogányi Gergely hatalmas sikert aratott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

itthon_muvelodes/filharmonia0213
itthon_muvelodes/filharmonia0213
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 14., 09:47
0 hozzászólás. 

A péntek esti kamarakoncertre nem telt meg egészen a városháza Szent István-terme, de a Monica Florescu-Makszim Fernandez Samodajev duó nagyon szép estet produkált Scnittke-, Kodály- és Prokofjev-szerzeményekből. A román zongoristanő és a Szovjetunióban született, de kubai származáső csellóművész férje jelenleg Belgiumban élnek, s rendszeresen játszanak Európa számos részén.

itthon_muvelodes/filharmonia0213

Udvarhelyi koncertjüket egy Alfred Schnittke-szvittel kezdték, majd az orosz zeneszerző  Out of the world szerzeményével folytatták, utóbbi a Peer Gynt-balett Epilógusa. Elragadó volt a két zenész játéka, ami a műsor második felében (egy Kodály Zoltán- és egy Szergej Prokofjev-szonátát adtak elő) is megmaradt. Samodajev a koncert végén tört románsággal köszönte meg a közönségnek a részvételt, majd egy mindössze 17 éves zeneszerző dalával zárták az estét.

Vasárnap este ugyanott teltház fogadta Bogányi Gergely zongoraművészt – a világhírű zongorista műsorának első része Chopin-szerzeményekből állt, de ez csak ízelítő volt ahhoz képest, amit 2010 novemberében Budapesten adott elő.

 

Elképesztő tudás és szenvedély

van Bogányiban – egész megjelenéséből, mimikájából látszik, hogy mennyire kötődik Chopinhez – aki esetleg nem volt az udvarhelyi koncerten, itt belekóstolhat.

S ami Bogányi esetében igaz Chopinre, az Liszt Ferencre is érvényes: a zongoraest második része két Liszt-darabbal kezdődött (Un Sospiro, Gnomenreigen), majd a 19. századi magyar zeneszezrő Schubert-zongoraátirataiból nyújtott át egy csokorravalót, amit az Erlkönig zárt.

Záródarabként szintén egy Liszt-darab, a Mephisto Keringő csnedült fel, majd a visszatapsolás (mindenki felállt a zsúfolásig megtelt teremben) után szintén egy rövid Liszt-művet adott elő. Tavaly Liszt Ferenc-év volt, Bogányi viszonya pedig sajátságos egyik legjelentősebb zeneszerzőnkkel.

Mind a pénteki kamarakoncert, mind pedig Bogányi fellépése és az irántuk való érdeklődés azt jelzi, hogy a Székelyföldi Filharmónia, illetve a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola léte megkérdőjelezhetetlen és egyfajta küldetésük is van: a magasszintű klasszikus zenei kultúra környékbeli meghonosítása.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."