Kultúra » Zene

Belehúznak a zenészek

Vasárnap tartják az évadnyitó szimfonikus hangversenyt. Érdemes lesz meghallgatni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

vass-andras
Vass András karnagy. Fotó: pecsma.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO/KÖZLEMÉNY
2018. szeptember 28., 09:58
0 hozzászólás. 

Kezdődik a zenei évad, a Székelyföldi Filharmónia zenészei W. A. Mozart V., A-dúr hegedűversenyét és R. Schumann IV., d-moll szimfóniáját adják elő. Az est hegedűszólistája Aron Cavassi lesz, vezényelni Vass András fog.

Aron Cavassi 5 évesen kezdte zenei tanulmányait zongora szakon, majd érdeklődése a hegedű felé fordult: hatodik osztálytól Carmen Runceanu tanítványa a bukaresti George Enescu Zenei Szakközépiskolában. A svájci Menuhin Akadémia ösztöndíjasa volt, 2014-ben pedig felvételt nyert a berlini Művészeti Egyetemre.

Repertoárja felöleli Bach, Vivaldi, Handel, Mozart, Paganini, Sarasate, Wieniawsky, Kreisler legismertebb műveit, de Franck, Enescu, Ravel, Ysaye hegedűszonátáit és Mozart, Vieuxtemps, Lalo, Waxman, Bruch, Mendelssohn, Sibelius, Brahms hegedűversenyeit is.

Aron Cavassi szólistaként fellépett a Râmnicu-Vâlcea-i, Târgovişte-i, bákói filharmóniákkal, és a Bukaresti Szimfonikus Zenekarral.

Vass András 1979-ben született Marosvásárhelyen. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán, mint az évfolyam legjobb diákja, majd 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán tanult.

2004-ben kitüntetéssel diplomázott. 2003 júniusában Donáth Ede emlékdíjjal tüntették ki. Még egyetemi hallgatóként több magyarországi és romániai szimfonikus zenekart vezényelt.

A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Karrierje során vezényelte többek közt a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Szebeni Filharmonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart, a Nemzeti Filharmonikusokat.

Az évadnyitó koncert ezúttal is a Székelyföldi Filharmónia hangversenytermében, szeptember 30-án, 18.00 órakor kezdődik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."