Itthon » Művelődés

Gyarmati Zsolt kapta a MúzeumCafé díját

Rangos díjat kapott az udvarhelyi Gyarmati Zsolt történész, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

itthon_muvelodes
itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 08., 21:07
0 hozzászólás. 

A MúzeumCafé-díjat és a vele járó 200.000 forintot csütörtökön Csíkszeredában adta át Martos Gábor főszerkesztő – a rangos díjat 2007 óta minden év márciusában adja át a magazin.

A múzeumi magazin által összehívott grémium a csíkszeredai intézménynek az egész magyar múzeumi világ számára példaértékű modernizálásáért, a múzeumnak otthont adó Mikó-vár felújítási programjában játszott szerepéért, valamint az elmúlt évek nagy sikerű kiállításainak megszervezésért ítélte oda a díjat.

A MúzeumCafét 2007-ben indította útjára és adja ki azóta is kéthavonta, több mint száz oldalon a budapesti Szépművészeti Múzeum. A lap elsősorban olyan hazai és külföldi intézményeket, tudományos műhelyeket mutat be, amelyek munkájukkal, törekvéseikkel hozzájárulnak a múzeumi világ állandó megújulásához, céljuk az intézmények és a látogatók közötti kapcsolat erősítése, szélesítése.

A MúzeumCafé már hatodik évfolyamában, a 27. számánál jár, több díjat is kapott arculatáért, legutóbb tavaly az amerikai Creativity International Award három kategóriában adott aranyérmet illetve ugyancsak 2011-ben a European Design Awards bronzmedálját kapta meg.

itthon_muvelodes

Gyarmati Zsolt 1970-ben született Székelyudvarhelyen, 1998-ban szerzett diplomát Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem szakán, majd Budapesten folytatott jogi tanulmányokat, illetve kulturális mediator szakot is végzett. 2003-ban nevezték ki a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum élére, amit gyökeresen megváltoztatott, hiszen azóta Erdély legismertebb és leglátogatottabb múzeumává lett.

A 2007-es Munkácsy képek Erdélyben című tárlat 62 ezer látogatót vonzott a múzeumba – ez volt az első nagyobb kiállítás, de mind a nagybányai műuvésztelep alkotóinak munkáit bemutató 2008-as, a Magyar Nemzeti Galériával közösen megrendezett kiállítás (18 ezer látogatóval), mind pedig az ugyancsak magyarországi múzeumok anyagára épített Tatárjárás című történeti tárlat, vagy a legutóbbi, Rejtélyek, sorsok, múmiák nagy sikert aratott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."