Itthon » Művelődés

Elhunyt Fodor Sándor

Az erdélyi magyar felnőtt- és gyermekirodalom jeles képviselője március 29-én, csütörtökön hajnalban hunyt el Kolozsváron. Csipike atyja 85 éves volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 29., 11:16
0 hozzászólás. 

Fodor Sándor író, műfordító 1927. december 7-én született Csíksomlyón. A Csíkszeredai Római-katolikus Főgimnáziumban érettségizett, a Babes- Bolyai Tudományegyetemen román-német szakon diplomázott. 1951. és 1956. között a kolozsvári Irodalmi Kiadó szerkesztője, 1956-tól 1988-ig a Napsugár erdélyi gyermeklap, 1990-1991. között nyugdíjazásáig a Keresztény Szó szerkesztője volt.

Itthon_Muvelodes

Irodalmi pályafutását novellistaként kezdte. Első, karcolatokat és elbeszéléseket tartalmazó kötete Fehérfenyő címmel Bukarestben jelent meg 1954-ben. Ezt követően sorra jelentek meg a székely humort, a drámai és abszurd élethelyzeteket ötvöző művei.

A legnagyobb sikert a számos nyelvre lefordított Csipike meseregény tetralógiájával aratta. A trilógia első része, Csipike, a gonosz törpe 1966-ban, Csipike és Kukucsi 1968-ban, Csipike, a boldog óriás 1970-ben, Csipike és a gonosz ostoba 1990-ben, Csipike és Tipetupa 1996-ban jelent meg. Az elsősorban gyermekeknek szóló meseregény-sorozat filozófiai mondanivalója a felnőttek számára is kedves olvasmány. A kritikusok a világirodalom remekei, A kis Herceg és Alice Csodaországban című alkotásokkal egy helyre sorolják.

A nyugdíjas éveiben is aktívan dolgozó Fodor Sándor számos hazai és nemzetközi szakmai elismerést kapott: 1966-ban a Román Írószövetség Díja és a Kulturális Érdemrend 5. fokozata, 1982-ben a Román Írószövetség Nagydíja, 1983-ban a Román Akadémia Ion Creangă-díja, 1994-ben a Hét Nívódíja, 199 -ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2001-ben pedig József Attila-díj.

Az Erdélyi Híradó Kiadó és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy gondozásában tavaly jelent meg A feltámadás elmarad című novelláskötete, amely pályájának legszebb novelláit gyűjti össze.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."