Itthon » Közélet

Elhunyt Szabó Attila pedagógia tanár

Életének 81. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt a Benedek Elek Tanítóképző nyugalmazott pedagógusa.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szabó Kálmán Attila fotó: a tanár úr Facebook-oldala
Szabó Kálmán Attila fotó: a tanár úr Facebook-oldala
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. május 11., 17:35
0 hozzászólás. 

Szabó Kálmán Attila, tanítóképzős diákok százainak kedvelt tanára és osztályfőnöke 1937. augusztus 7-én született Székelyszenterzsébeten, édesapja ott volt kántor. Középiskolai tanulmányait a székelykeresztúri tanítóképzőben végezte 1955-ben, majd a Bolyai Tudományegyetem pedagógia-magyar nyelv szakára járt, néhai Molnár József kollégája évfolyamtársa volt. Ezután a rugonfalvi iskola igazgatójaként, – itt ismerte meg feleségét –, illetve a székelykeresztúri iskola nevelőjeként dolgozott.

A Benedek Elek Tanítóképzőbe 1972-ben versenyvizsgázott sikeresen, itt 27 évig tanított pedagógiát, lélektant és más szaktantárgyakat, illetve gyakorlatvezető tanár volt. 1999-es nyugdíjazása után is visszajárt tanítani szeretett iskolájába.

Szakterülete a tanítóképzés története volt, szabadidejében ezt kutatta. Ennek a munkájának eredménye az Erdélyi tanító- és óvónőképzők történetéből című vaskos kötet. Szaklapokban is publikált.

Geréb Péter és Judit volt kollégái emlékezete szerint a diákok körében nagyon kedvelt, empatikus tanár és osztályfőnök volt. Utóbbi minőségében minden diákját, a vidékieket is beleértve, meglátogatta otthonában, mindenki családi hátterét, személyes problémáját ismerte. Nagyon szerette a verseket, a zenét, szívesen tárogatózott. Híresen fegyelmezett ember volt, aki a munkájának élt.

„Igazi, vérbeli pedagógus volt. Nem foglalkozás, hivatás és életforma volt számára. Sokat köszönhetek neki. Sok mindent tanultam tőle, mind szakmailag, mind a diákokkal, kollégákkal szembeni viselkedés terén. Tudott csemetét oltani, szüreti bált betanítani, nyugdíjasként Ady-estet szervezett. Más, nyomtatásban megjelent művei is vannak. Most készül egy népművészeti témájú kötet az édesapja gyűjtéséből" – mesélte portálunknak Szarvas Gyöngyi, a képző volt aligazgatója, fizikatanár.

Egész élete a tanításhoz, tanítóképzéshez kapcsolódott. Három, szintén tanítóképzőt, illetve pszichológiát végzett lánya és családjaik, a tanítóképző volt titkárnőjeként dolgozó felesége, egykori tanár kollégái, valamint sok száz, volt tanítóképzős diák búcsúzik szomorúan tőle.

Temetése 2018. május 13-án, vasárnap 16 órától lesz a székelyudvarhelyi belvárosi református temető ravatalozójából a helyi temetőben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."