Itthon » Művelődés

Terra Siculorum - négy helyszínen zenél az ötödik

Gyergyószentmiklóssal bővült a Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy helyszín-trió. Április 16-22. között ismét Székelyföldön pengeti a klasszikusgitár krémje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. április 04., 12:06
0 hozzászólás. 

Idén ötéves a Harmonia Cordis Egyesület gyermeke, a Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál.

Itthon_Muvelodes

Fotók: harmoniacordis.org

A kulturális minisztérium által is patronált egyhetes rendezvény legnagyobb újdonsága a tavaly beígért negyedik helyszín, Gyergyószentmiklós – harangozta be Beke István Ferenc klasszikusgitár-művész, a fesztivál ötletgazdája, főszervezője.

 

Mesterkurzus, verseny fiataloknak és virtuózoknak

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tartják a délelőtti órákban a mesterkurzusokat, és ott bonyolítják le az összesen négy kategóriában (fiatal korosztály - A, B, C korcsoport és nemzetközi előadók korhatár nélkül) meghirdetett klasszikusgitár-versenyt is. A szakemberek által irányított mesterkurzusokra még lehet jelentkezni.

A nemzetközi verseny fődíja idén is egy 3500 euró értékű klasszikus gitár lesz, amit a Savarez és D'Addario húrgyárak ajánlottak fel, a második díjazott 400, a harmadik 200 euróval lesz gazdagabb, de több száz euró értékű ajándékcsomagot vihetnek haza a fiatal tehetségek is.

 

Gitárbűvölők Kubától Oroszországig

Spanyolország, Franciaország, Ausztria, Magyarország, Németország, Oroszország, Kuba, Anglia és Románia – összesen kilenc országból érkeznek a fesztiválra meghívott előadóművészek, mindannyian a klasszikusgitár muzsika nemzetközi elitjéhez tartoznak.

Itthon_Muvelodes

A legtöbb koncert helyszíne és a nemzetközi fesztivál központja továbbra is Székelyudvarhely marad. Újdonság, hogy a nívós klasszikusgitár muzsikából idén jut a gyergyóiaknak is: április 17 és 19 között a gyergyószentmiklósi Művelődési Központban három ingyenes koncertet hallgathatnak meg. Eggyel több, mint tavaly, azaz négy-négy koncert az ajándék a csíkszeredaiaknak és sepsiszentgyörgyieknek – előbbieknek a Szent Ágoston templomban, utóbbiaknak az árkosi Szentkereszty-kastélyban.

 

Lássa, hallja az egész város

A minden nap 19 órakor kezdődő székelyudvarhelyi koncertek ingyenesek lesznek, kivéve a Székelyföldi Filharmónia zárónapi koncertjét, ami bérletes. A helyszín a klasszikus marad, vagyis a városháza Szent István terme, de a szervezők idén is gondoltak azokra, akik különféle okból kint rekednek: a koncerteket kihangosítják, így az utcán sétálóknak is jut a gitármuzsikából.

Az udvarhelyi előadásokat biztosan, remények szerint a gyergyószentmiklósi és árkosi koncerteket is fogják a világhálón közvetíteni, így akár a fotelből is lehet követni az eseményt. Csíkszeredában a helyszín miatt erre nincs lehetőség – újságolta Beke.

 

Pénz van, de...

Anyagi gondokkal nem küszködnek a szervezők, hála a nyertes pályázatoknak és a támogatóknak. Utóbbiak közül az udvarhelyi, gyergyószentmiklósi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt, illetve a dr. Verestóy Attila Alapítványt emelte ki Beke István.

„A mesterkurzusokhoz a termet és a vendégek elszállásolását fesztivál megrendezését patronáló dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola biztosítja, illetve segítséget nyújtott a Székelyfödi Filharmónia is" – közölte Beke.

A fesztivál költségvetése meghaladja a 40 ezer eurót, csak az első este megszervezése, a kubai-spanyol gitárművészek meghívása 2500 euróba került – mondta a főszervező. Csalódottan tette hozzá, hogy az udvarhelyi cégek idén sem voltak bőkezűek, folytatva a tavalyi hagyományt elfeledkeztek az adakozásról, ahogy a Borboly Csaba megyei tanácselnök által beígért, a tavalyi 3000 lejnél nagyobb összegű érdembeli támogatásból sem lett több.

„Kértek, időben kezdjük el a tárgyalást - ez tavaly szeptemberben meg is történt. Végül kiderült, hogy 3000 lejt adnak, akárcsak tavaly. Vicces, hogy egy ilyen szintű és komoly színvonalú kulturális rendezvényt csupán ennyire méltatnak" – kommentálta az esetet csalódottan az ötletgazda.

A Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál teljes programja, az egyes helyszíneken tartott koncertek kezdési időpontja és a fellépő előadóművészek neve megtekinthető az egyesület honlapján.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."