Nyilvános a „székely terroristák" vádirata

Kikérték a HVIM-esek elleni, 73 oldalas vádiratot, amely terrorista cselekedetnek minősíti az állítólagos kézdivásárhelyi robbantási kísérletet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Súlyos vádakkal illeti a HVIM-eseket a terrorellenes ügyészség. Illusztráció
Súlyos vádakkal illeti a HVIM-eseket a terrorellenes ügyészség. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 24., 11:58
0 hozzászólás. 

Terrorcselekmény előkészítésével vádolja a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagjait, Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt.

Az ügyészség azzal gyanúsítja őket, hogy a tavalyi, december elsejei kézdivásárhelyi román nemzeti ünnepségre tervezett robbantási kísérlet után még egy Erdélyen áthaladó gázvezetéket is megkárosítottak volna. A vádirat szerint Szőcs Zoltán biztatta Bekééket, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet.

Mindent felhasznált a DIICOT?

A 73 oldalas vádiratot több sajtóorgánum is kikérte. A dokumentum rengeteg fotót tartalmaz HVIM-esekről, összejöveteleikről, felvonulásaikról, sőt, airsoft-játékukról is. A vádirat sok helyen terrorista cselekedetnek minősíti a robbantási kísérletet, és a nyomaték kedvéért több erdélyi zavargást, terroristagyanús és irredentának, fasisztának titulált személyt mutat be.

A felsorolásból nem maradt ki az Eduardo Rózsa Floresszel együttműködött és Bolíviában meggyilkolt Magyarosi Árpád, a Csíkszeredában Avram Iancu-bábut égető Csibi Barna, de bemutatják az 1984-es sepsiszentgyörgyi robbantást, amelynek egy halálos áldozata volt, és az 1990-es marosvásárhelyi eseményeket is.

A bizonyítékként vagy szemléltetőeszközként használt fotók, dokumentumok egy része csak érintőlegesen hozható kapcsolatba az üggyel, és a Maszol cikke szerint sok helyen a bírák érzelmeire próbál hatni, nemzetellenesnek, xenofóbnak és fasisztának bélyegezve a szóban forgó szervezetet. Több helyen hangsúlyozzák, hogy a mozgalom célja a Nagy Magyarország visszaállítása, és az "úgynevezett Székelyföld" kifejezés is szerepel a vádiratban.

Nemzetközi kapcsolatok?

A mozgalom gyanúsított tagjait az ügyben egy bizonyos magyarországi S. T. I.-vel, azaz a Maszol szerint Sebestyén Teleki Istvánnal, az erdélyi HVIM-vezetők mentorával, továbbá a jobbikos Zagyva Gyulával is összefüggésbe hozzák. A DIICOT továbbá azzal vádolja őket, hogy az Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), a Bolgár Nemzeti Mozgalommal és a Moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalommal tartottak kapcsolatot. Egy lehallgatott beszélgetés átirata révén utalnak arra is, hogy a HVIM-esek orosz támogatásban reménykedtek, ám a nekik tulajdonított beszélgetés szerint be kellett bizonyítaniuk, hogy erős szervezetről van szó.

A Bekééknek tulajdonított mondatokról, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy robbantásra készültek, nem derül ki, milyen kontextusban hangzottak el - írja a Főtér.ro. Az Átlátszó Erdély oknyomozó blog megkérdezte Szőcsöt az ominózus beszélgetésről, aki nem emlékezett pontosan arra, hogy aznap miről folyt a szó. Azt viszont egyértelműen kijelentette, hogy nem terveztek bombamerényletet, a petárdákat pedig szerinte Beke szilveszterre és hobbijához, az airsofthoz rendelte.

beke es szocs

Beke István (balra) és Szőcs Zoltán. Fotó: Átlátszó Erdély

A vádirat szerint a Bekéék által felvásárolt petárdamennyiség több mint másfél kilogramm robbanóanyagot tartalmazott, amiből azt feltételezték, hogy nem csak a kézdivásárhelyi robbantásra készültek. A hatóságok a Beke Istvánnál tartott házkutatás alatt egy házilag készített időzítő készüléket is találtak. A szakértők azt állítják, a Beke által tervezett bomba felrobbanása akár halálhoz vezető súlyos testi sérüléseket okozhatott volna.

Beke Istvánt december elsején, Szőcs Zoltánt december 29-én vette őrizetbe a DIICOT. A HVIM két erdélyi képviselője hat hónapig előzetes letartóztatásban várta a vádemelést, amely május 19-én, csütörtökön történt meg.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi elnököt pedig közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."