Itthon » Ifjúság

2010: Sok szünidő, még több vizsga

Három hét vakáció után újra iskolapadba kényszerültek a diákok, de nem sokáig. A képességvizsga és érettségi előtt állók kezdhetnek aggódni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Iskolasok
Iskolasok
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 04., 10:47
0 hozzászólás. 


A 2009/2010-es iskolai tanévben a téli vakáció hosszabbra nyúlt, a tanárok kényszerszabadsága miatt már december 14-től otthon maradhattak a diákok. Mától újra hangosak az osztálytermek, január 29-én viszont már le is zárul az első félév.

Majd kilencapos pihenő után február 8-án tiszta lapokkal kezdődik a második félév, ami kitart egészen június 11-ig. Itt még bezavar a tavaszi vakáció április 3-tól 11-ig, illetve a hivatalos ünnepnapok. A nyári szünidőre kerek három hónapot szánnak: június 12-től szeptember 12-ig.

Iskolasok


A VIII. és XII. osztályosoknak ebben az évben is meggyűl a fonnivalójuk, jórészt a tanügyi reform nehézkes alkalmazásának köszönhetően.

Az új oktatási törvény szerint a nyolcadikosok képességvizsgája országos szintű lesz, a feladatok összeállításánál pedig a nemzetközi tendenciák szerint inkább a gondolkodásra, értelmezési lehetőségekre teszik a hangsúlyt, mint a megtanultak visszaadására. Május 4-ére hirdették meg az első próbát – román nyelv és irodalomból, május 6-án anyanyelvi megmérettetések lesznek, 12-én pedig matematikából mérik fel a nyolcadikosok képességeit. A speciális periódus május 25. és június 2. között zajlik.

Mint már tudjuk, a 2009/2010-es tanév kiemelt kísérleti alanyai a végzős középiskolások, hiszen a nyári periódusban csak írásbeli vizsgáik lesznek az érettségizőknek, a szóbeliket azelőtt le kell tudják. A román és anyanyelvi szóbelik időszaka égetően közel van, előbbit február 15-17. között, utóbbit február 17-19. között szervezik meg.

Újdonságnak számít a számítógépes ismeretek országos szintű felmérésé is, ami április 19-29. között zajlik. Az idegen nyelv ismeretének szóbeli felmérése kinyúlik május 31. – június 4-re. Az írásbelik egy hét alatt lejárnak június 28. és július 2-a között.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."