Megérte fellebbezni, jobbak az eredmények

Növekedett magyar diákok átmenési aránya az érettségin. A pótvizsgára is lehet már iratkozni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

fellebbezes-erettsegi
Tízest senki nem kapott a megyében. Fotó: illusztráció/pauzadestiri.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MASZOL/AGERPRES
2018. július 10., 12:35
0 hozzászólás. 

Az óvások utáni eredmények alapján a sikeresen vizsgázó magyar tanulók aránya 60,83 százalékra növekedett. Ez 8,87 százalékpontos lemaradást jelent a 69,7 százalékos országos átmenési arányhoz viszonyítva – közölte a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár kabinetje.

Óvások után a sikeresen vizsgázó magyar diákok százalékaránya, vizsgatantárgyakra lebontva a következő:

 

magyar nyelv és irodalomból 96,35 százalék,

román nyelv és irodalomból 69,53 százalék,

matematikából 76,61 százalék,

történelemből 98,95 százalék,

választott vizsgatantárgyból 92,17 százalék.

Még mindig gyengébbek az idei eredmények

A sikeresen vizsgázók aránya a reál szakokon 58,69 %, míg a humán szakokon 68,08 %. Az előző évekhez hasonlóan, az idén is román nyelv és irodalomból vizsgáztak a leggyengébben a magyar diákok. A tavalyi tanévhez viszonyítva 6,48 százalékponttal csökkent a sikeresen vizsgázók aránya; 2017-ben a tanulók 76,01 százaléka ért el átmenő osztályzatot.

Magyar nyelv és irodalomból 1,3 százalékponttal csökkent a sikeresen vizsgázók aránya a tavalyhoz viszonyítva; 2017-ben 97,65 százalékos volt az átmenési arány. Nehéznek bizonyultak a reál szakos vizsgatantárgyak is, mint például a matematika.

Az idei érettségin matematikából 74 diák, történelemből 43 diák, választott tantárgyakból pedig 117 diák 10-es osztályzatot ért el. Az óvások után változatlan maradt a 10-es osztályzatok száma román nyelv és irodalomból, illetve magyar nyelv és irodalomból.

Hargita megyében

összesen 842 dolgozatot óvtak meg az érettségizők, aminek köszönhetően több mint 4%-kal javult az átmenési arány a megyében, vagyis 58,6% lett a sikeresen érettségizők aránya. A legtöbben, összesen 399-en a román dolgozatok újrajavítását kérték.

Akiknek az óvások után sem jött ki az átmenő, péntekig beiratkozhatnak az őszi érettségi vizsgákra.

Az oktatási minisztérium által összeállított program szerint augusztus 20-án kerül sor a román nyelv és irodalom, augusztus 21-én az anyanyelv és irodalom, augusztus 22-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, augusztus 23-án a szaknak megfelelő választott tantárgy írásbeli vizsgájára.

A gyakorlati próbákat augusztus 24-e és 27-e között tartják román nyelvből, augusztus 28-án anyanyelvből, augusztus 29-e és 30-a között digitális ismeretekből, augusztus 30-a és 31-e között idegen nyelvből. Az eredményeket szeptember 1-jén 12 órakor függesztik ki, óvásokat ugyanezen a napon fogadnak. A végleges eredményeket szeptember 6-án teszik közzé.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."