Itthon » Ifjúság

Vásárhelyiek vitték el a fődíjat

Szombaton mérték össze tudásukat Székelyudvarhelyen az I. Peron Music Tehetségkutató résztvevői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Elendil
Elendil, Fotók: Barcsa István
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. november 25., 15:11
0 hozzászólás. 

Tizenöt zenekar csapott a húrok közé szombaton az Ifiházban, a Peron Music Alapítvány és az Udvarhelyi Fiatal Fórum első székelyföldi tehetségkutatóján. Az ígéretek szerint már most lehet a következőre gyakorolni.

Szombat reggel 10 órakor kezdődött a tatabányai tehetségkutató alapítvány és az UFF rendezvénye, melyre előzőleg 18 zenekar jelentkezett, végül összesen 15 banda állt a színpadra. A legtávolabbiak a magyarországi Orosházáról (Black Band) érkeztek, de voltak ismerős, udvarhelyi arcok is.

Csoportkép

A zsűri Újfalusi Gábor (Magyar Művelődési Intézet, címzetes igazgató), Hímer Bertalan Paya (a Rockinform zenei szaklap alapítója, kiadója, főszerkesztője, a Spacemakers zenekar gitárosa, zeneszerzője, jelenleg szabadúszó rockzenei szakíró, riporter), Cserteg István (Peron Music Alapítvány igazgatója), Orosz-Pál Levente (a Príma Rádió igazgatója), Szabó Attila (Más Rádió főszerkesztő) és Bedőházi Attila Csaba (Star Rádió műsorvezetője, oldalunk szerkesztője) voltak, akik több szempont szerint hallgatták és nézték meg az együtteseket. A legfontosabb, bevallásuk szerint a magyar nyelvű, saját szerzemények voltak, de górcső alá vették a hangszeres tudást, a pontosságot, a dalszöveget, a kreativitást, egyéni törekvéseket, és külön minősítették a gördülékeny előadást, sőt a szubjektív összbenyomás is pontot ért. Egy együttes összesen 100 pontot szerezhetett be.

Mindenkinek 10 perce volt hogy bizonyítson, és a hangszerelés után két dalt kellett előadjon. A zsűri minden produkció után elmondta véleményét, és javaslatait.

Stormbridge

Stormbridge

A gyergyószentmiklósi The Blast kezdte a fellépők sorát, majd a Dead Smile, a Guillotine, a Rock Revolution, az Orient Express, My Hands In Chains, és az Adrenalin játszotta magyar és angol nyelvű zenéit. Az ebédszünet után az Okszimoron, az Elendil, az Loud Sound Dealers, az Új Légió, a Stormbridge, a Ramm-Brand(t), a Black Band és a Még 5 Perc zenéltek.

A szombati nap nem csak az első tehetségkutató miatt számított premiernek, hiszen a Face Today (akik jócskán kivették a részüket a szervezésből) lemezbemutató koncertje is erre az időpontra volt időzítve. A székelyudvarhelyi banda a tatabányai Peron Music Alapítvány gondozásában Still working on it címmel jelentette meg első lemezét, melyen 11 dal található. A lemez érdekessége, hogy a srácok nem kérnek érte pénzt, így első körben a facebook rajongók között sorsolták ki a korongokat, de szívesen adnak mindenkinek, aki kér tőlük, persze amíg a készlet tart.

Az est végén, a lemezbemutató előtt győztest, vagy inkább győzteseket hirdetett a zsűri. Különdíjat kapott a székelyudvarhelyi Quimbys, P.A.S.O.-s muzsikát játszó Orient Express, akiknek lehetőséget biztosítanak egy szám felvételére. A szintén székelyudvarhelyi Dead Smile a Face Today zenekar lemezbemutatója előtt léphetett fel, míg a The Blast, a Guillotine, az Orient Express, az Okszimoron, és az Elendil meghívást kaptak a jövő év elején induló G Music Festre.

Okszimoron

Okszimoron

Nem pontozta a zsűri a színészekből és ex- Korruption tagjaiból álló Rammstein zenét játszó Ramm-Brand(t) együttest, akik az ítészek szerint magasabb színvonalat képviseltek a tehetségkutatón bemutatott Lear király részlet és Nietzsche vers német nyelvű előadásából kiindulva, de ők sem távoztak üres kézzel. A Ramm-Brand(t) lesz az egyik fellépője a XXI. Székelyudvarhelyi Diáknapoknak.

A pontszámok és a zsűri közös döntése értelmében harmadik helyen végzett a progresszív zenét játszó kolozsvári Stormbridge és egyben bejutottak a Peron Music magyarországi tehetségkutatójára, második a szabad szájú rock'n'roll muzsikával fellépő gyergyószentmiklósi Okszimoron. A dobogó csúcsára pedig a helyszínen erdélyi Nightwishra keresztelt marosvásárhelyi Elendil állhatott. Ők a budapesti 2013-as Hangfoglalás döntőre jutottak be, ahol az 1 millió forint értékű technikai fődíjért indulnak a zenekarok. Továbbá egy hangfelvétel elkészítését is megnyerték.

Elendil

Elendil

A székelyföldi Peron Music Tehetségkutató minden zenekarának egy daláról film készült, majd a Youtube-ra kerül és két hét múlva megnézhető lesz, addig érdemes követni az alapítvány közösségi oldalát.

A szervezők ígérik lesz folytatás, tehát már most lehet gitárt ragadni és gyakorolni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."