Itthon » Ifjúság

Tudász: csíkiaké a babérkoszorú

A Márton Áron Gimnázium csapata az utolsó körben előzte meg a Refi lánycsapatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

IMG_5645
IMG_5645
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 19., 20:35
0 hozzászólás. 


Ma délután 18. alkalommal szervezték meg Udvarhelyen a Tudász Általános Műveltségi Vetélkedőt. A háromtagú csapatok Erdély hét különböző városából érkeztek: Csíkszeredából (Márton Áron Gimnázium), Sepsiszentgyörgyről (Székely Mikó Kollégium), Marosvásárhelyről (Bolyai Farkas Elméleti Líceum), Kolozsvárról (Báthory István Elméleti Líceum), Nagyenyedről (Bethlen Gábor Kollégium), Brassóból (Áprily Lajos Líceum) és Székelyudvahelyről (Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium) – a segesvári Mircea Eliade Iskolaközpont tanulói végül nem jelentek meg a versenyen.

Tudasz

A középiskolásoknak nem volt könnyű dolguk, Kápolnási Zsolt történelemtanár, a vetélkedő szervezője magasra tette a mércét. A verseny első felében összesen hat próbát kellett teljesítsenek a csapatok, amit Máthé László Ferenc újságíró konferált. A feladványok között voltak történelmi, irodalmi illetve kulturális találós kérdések is – mindezek persze erdélyi vonatkozásban. A mozikvízen mindenki kimondottan jól teljesített, a Zene Transylvaniából elnevezésű próba viszont nehézkesen ment.

Mint ahogy azt megszokhattuk, a Tudász legszórakoztatóbb része – legalábbis a közönségnek – a gyakorlati próbatétel volt. Az idei rendezvényen a csapatok városuk egy-egy elhunyt jeles személyiségét kellett feltámasszák, majd eljátsszák annak lehetséges reakcióit a jelen korra nézve. A vásárhelyi főtéren Bolyai János, a kolozsvárin Mátyás király, az enyedi főutcán Bethlen Gábor, Szentgyörgyön Bem tábornok, Udvarhelyen Tamási Áron, a Fekete templom mellett Johannes Honterus, Csíkban pedig Márton Áron támadt fel kisebb nagyobb meglepetések közepette.

Első forduló után döntőbe jutott az udvarhelyi, csíki és szentgyörgyi csoport. A villámkérdések viszont kifogtak a helyieken, a csíkiak gyorsabban kapcsoltak. A fődíjat, Az Emberiség Krónikájának három példányát a Márton Áron Gimnázium diákjai vehették át, a dobogó második fokára csúszott a református kollégium csapata, a harmadik helyezésért járó könyvjutalmat pedig a szentgyörgyiek kapták. A vetélkedő résztvevői, valamint a közönség néhány tagja a Csíki Székely Múzeumban felajánlásával ingyenesen meglátogathatja az Egyiptom művészete a fáraók korában című kiállítást.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."