Itthon » Oktatás

Ide mehetsz, ha unod a lógást!

Koponya és péksüti az asztalon – ezzel találkoztunk a sulibörzén. Mutatjuk a középiskolai kínálatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

suliborze18
Ez várja a nyolcadikosokat ősztől. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. április 23., 09:48
0 hozzászólás. 

Több mint 700 nyolcadikosnak mutatták be a környékbeli továbbtanulási lehetőségeket a Sulibörzén múlt szerdán és csütörtökön a Siculus Ifjúsági Házban. A rendezvény utolsó óráiban is nagy volt a nyüzsgés a teremben, a környező falvakból is érkeztek diákok a tájékoztatóra.

Az udvarhelyi intézmények mellett a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium, valamint a különleges tanulási igényű gyerekek oktatására szakosodott csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakképző Líceum diákjai is részt vettek a népszerűsítő akcióban.

suliborze04

Ottjártunkkor a csíkszeredai intézmény és a Marin Preda Líceum standjai már üresek voltak, de a többi intézmény kecsegtető ajánlatokkal várta a látogatókat. Kicsit meg is irigyeltük a középiskolába készülőket.

Diákok beszéltek diákoknak

A középiskolákat többnyire tizedikes diákok képviselték a börzén, akik lelkesen beavattak minden részletbe, ami az iskolával és a diákélettel kapcsolatos.

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákjai azt emelték ki, hogy náluk nagyon barátságos a hangulat, az épület otthonos, és „a tanárok is küzdenek a diákokért." Nem megbuktatják őket, hanem inkább hetekig feleltetik, amíg megtanulja az anyagot. A Pedában választ kaphatnak a kérdéseikre, legfőképp arra: mi leszel, ha nagy leszel – ecsetelte az egyik diáklány.

Itt két líceumi osztály indul ősztől: a természettudomány-blingv angol, és a tanító-, óvóképző osztály, mindkettő 28 hellyel.

Az előző órarendjében heti öt angolóra szerepel, plusz egy angol földrajz kilencedikben, angol történelem tizedikben, majd angol civilizáció a továbbiakban. Az idegennyelv mellett itt a reál tantárgyakon is nagy hangsúly van, érettségizni is kell legalább egy ilyenből.

suliborze02

A felvételihez egy angol nyelvvizsga szükséges, amit más intézményben is letehet a jelentkező, a lényeg, hogy legalább 6-os átlagot szerezzen.

A peda osztályba más típusú felvételi szükséges: zene, rajz, testnevelés és beszédkészség próbákon kell átesniük a jelentkezőknek. Ebben az osztályban nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra, de nem csak pedagógus lehet az, aki ide jár, a továbbtanulási lehetőségek nyitottak – magyarázták a tizedikesek.

A tanulás mellett egyéb programok is várják a diákokat a Pedában, külföldi tanulmányi kirándulások, testvérosztály-kapcsolatok, sulirádió, diáktanács színesíti a hétköznapokat. Néha a szabadban is tartanak órákat, sőt, a Benedek Elek napokon szerepet cserélnek a tanárok, és a tornatanár tartja a matekot például.

Nagy koponyák a Pallóban

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola nevéhez méltóan látványos standot állított fel: festmények, makettek, gyertyák, sőt még egy koponya is került az asztalra. Kicsit félelmetesre sikeredett, de próbáltuk felhívni a figyelmet – mondták a pallós diákok.

Szerintük a Palló erőssége, hogy olyan szakdiplomát kínál a diákjainak, ami az elhelyezkedésüket és a továbbtanulásukat egyaránt segíti.

Ősztől itt is két kilencedik osztály indul, egyik a zene (hangszerek és ének), másik a képzőművészeti szak, amelyen belül architektúrára lehet idővel szakosodni.

suliborze05

A Palló diákjai azt mondják, ők a sokszínűséget szeretik az iskolájukban, és azt hogy, pozitív értelemben lóg ki a sorból. „Ebben az iskolában ismertem meg önmagam, itt a tanáraimmal olyan kapcsolatban vagyok, mint a szüleimmel, mindent szeretek benne" - mondta Ceci, aki zene osztályba jár. A pallósok – úgy tűnt – imádják az iskolájukat, de azt elismerték, hogy néha estig is bent kell maradniuk, mert gyakorolni, vagy alkotni kell valamit.

Ahhoz, hogy valaki a művészetiben tanuljon tovább, egy tehetségpróbán kell átesnie. Bővebb információ a felvételiről az iskola weboldalán található.

Keresztúron kipróbálhatod magad

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr legrégebbi iskolájaként teológia/intenzív angol, és természettudományok osztályokba várja a kilencedikeseket.

„Azért szeretünk ide járni, mert minden lehetőség megvan, hogy kipróbáljuk magunkat, amiben akarjuk, legyen az zene, színjátszás vagy néptánc" – ecsetelték a keresztúri diákok. Van náluk zenekar, nagy létszámú kórus, néptánccsoport, és egy komoly múlttal rendelkező színjátszókör is, ahonnan már több diák irányult a színművészeti egyetem felé.

Érdekességként azt is elmondták, hogy a hétindító áhítatot a diákok tartják a társaiknak, és hogy felekezeti hovatartozás nélkül lehet jelentkezni bármelyik osztályba.

A Refiben meglepő dolgok vannak

A Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium vörös rózsával az asztalán várta az érdeklődő diákokat. A virág nem csak dekoráció – tudtuk meg – az iskola címerében és mottójában is jelen van: „A töviseken át a rózsákig".

A kínálat egyébként itt is hasonló: két kilencedik indul szeptembertől, ami valójában három. Az egyik a filológia-teológia-intenzív angol osztály 28 hellyel, a másik pedig a matematika-informatika és a természettudományok szak 14-14 hellyel. Ez a kettő egy osztályba fog tartozni, de a jelentkezés külön történik a szakágakra.

suliborze09

A teológia osztályba képességpróbát kell tenniük a jelentkezőknek, ami a felvételi jegyük 75 %-át adja.

A refisek prezentációjukban elárasztották információkkal a kis nyolcadikosokat, hogy biztosan tudják, mire számíthatnak, ha ide jelentkeznek. A múlt és a jelen kiválóan megfér egymás mellett az iskola falain belül, hiszen a sportterem modern felszerelésekkel van ellátva, ugyanakkor a tudományos szertárban az iskola első kapusának több száz éves csontvázát őrzik – mesélték a diákok.

Az itt tanulóknak rengeteg lehetőségük van ösztöndíjakat kapni, külön támogatás van például annak a diáknak, aki a legtöbbet javít az átlagán két félév között.

A kilencedikeseket kétnapos gólyatáborba viszik Sófalvára, de a Kerekerdőn is szoktak kirándulni minden évben. Emellett minden kilencedik osztály kap két testvérosztályt az iskolán belül, egy ötödik és egy nulladik osztályt, akikkel közösen mikulásoznak minden évben. A Refiben működik a Harmatcseppek szeretetszolgálat is, ami szintén jótékonykodó akciókba vonja be a diákokat. A hétfő reggel itt is osztályfőnöki órával, majd áhítattal kezdődik.

„Azt szeretjük a legjobban, hogy családias a hangulat és rengeteget kirándulunk" – érveltek a refis tizedikesek.

Az Eötvösben nem maradsz éhes

Az Eötvös József Szakközépiskola asztala volt ebédidőben a legvonzóbb, ők a pék osztályba járó diákjaik munkáját hozták a sulibörzére: zsömlék, kiflik, sütemények sorakoztak az asztalon.

Ebben az intézményben három líceumi és három szakiskolai osztály indul. Az első kategóriába az állategészségügyi, a szállítás és az élelmiszeripari osztályok tartoznak, míg a másodikba a pék, autószerelő és mezőgépész szakok.

suliborze12

Felvételizni csak túljelentkezés esetén kell a szakosztályokba, biológiából a pékjelölteknek, matematikából a műszaki szakokra jelentkezőknek.

A bemutatót tartó diákok szerint náluk nagyon jó a hangulat. „Van,aki csak ide jut be, aztán hozzászokik. Én most már nem mennék el, nagyon megszerettem a hangulatát az iskolának. Azt veszik figyelembe, hogy tanuld meg a szakmát, legyen emberformád. Nem csak a tanárokon múlik, hogy mennyire jó egy iskola, a diáknak is oda kell tenni magát – mondta az egyik tanuló.

A Gimiben motiválnak

A Tamási Áron Gimnázium szórólapjai már régen elfogytak, mire a standjukhoz értünk. A népszerűség talán annak is köszönhető, hogy itt indul a legtöbb kilencedik osztály: matematika-informatika, természettudomány-intenzív angol, természettudomány, filológia, római katolikus teológia. Felvételi vizsga a teológiára és az intenzív angol osztályba szükséges.

Az egyik tizedikes diák, Szabó József szerint a közösség nagyon motiváló, és bár a kilencedik eleje nehéz volt neki, már örül, hogy a Gimi mellett döntött. Számára az egyenruha sem nyűg, sokkal inkább büszkeséggel tölti el.

suliborze19

A gimisek sem unatkoznak délután, a diáktanács, színjátszócsoport, néptánccsoport és a suliújság náluk is adott. Érdekesség, hogy az iskolaújság hátulján keresztrejtvény van, aminek a helyes megoldásával értékes dolgokat lehet nyerni. A gólyabálbelépő és a wellness-utalvány se kutya, de amiért igazán megéri játszani, az a felelés-terelés. Ez egy olyan nyeremény, amivel a tulajdonos kiválthatja a felelést bármelyik tantárgyból egy alkalommal.

A bányaisok kipakoltak

A Bányai János Műszaki Szakközépiskola nem csak beszélt róla, hanem meg is mutatta, mivel foglalkoznak a diákjai. A fodrász és manikűr-pedikűr osztály helyben szépítette a jelentkezőket, és elhozták a mechanika és a textil osztályok munkáit is. Kiderült, hogy újabban a népművészeti motívumokat is számítógépről vezérelve vésik a fába.

suliborze15

A Bányaiban két líceumi osztályba lehet jelentkezni: számítógép vezérlésű gépek kezelése (CNC) illetve fodrász, manikűr-pedikűr szakra – ez a kettő egy összevont osztályt fog képezni 14-14 hellyel, továbbá sport osztályba, ami 28 hellyel indul.

Ezeken kívül három szakiskolai osztály is várja a jelentkezőket faipar, mechanika és textil szakirányokkal. A diákok itt a sporteredményeikre a legbüszkébbek és a sokszínű közösségre. Távolabbról is érkeznek ide tanulók, összetartó csapat alakul ki az osztályokban – mondták a bemutatón.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."