Itthon » Ifjúság

Kukorica címerezés: a munka nem mulatság?

Ha nem eszel sokat, megelégszel a börtönbéli körülményekkel, és jól jönne egy kis izomláz negyven fokban, imádni fogod. A pénzt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

cimerezes4cimlap
Több kilométeres sorok, tűző napon. Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 20., 15:04
8 hozzászólás. 

Talán nincs olyan, a rendszerváltás után középiskolába került generáció, amelyik néhány hétig ne kóstolt volna bele a több kilométeres magyarországi kukoricatáblákban való gyaloglásba és a kukoricavirág, vagy a fattyútövek kitépésébe. A kilencvenes évek elejétől már jó zsebpénzt tudtak szerezni a diákok, sőt bizonyos szezonokban akkora volt a jelentkezés, hogy csak „protekcióval" lehetett bejutni.

Helyszínek és igények

Általában az Alföldön vagy a Dél-Dunántúlon voltak/vannak ezek a táborok, több száz hektáros, kiterjedt mezőgazdasági területek közelében, például a Békéscsaba melletti Bakuczon és Mezőhegyesen vagy a Pécs melletti Bólyban. A diákokat itthoni tanárok szervezik be, ezek a pedagógusok a felügyelői feladatokat látják el. A szülők általában szívesen engedik a gyerekeket, hiszen ki ne örvendene annak, ha az már diákkorában hozzászokik a munkához és megbecsüli az azzal keresett zsebpénzt.

Régebb vonattal, újabban buszokkal viszik a tizenéves munkaerőt a táborokba, akik vegyes érzelmekkel térnek haza onnan. Embere válogatja azt is, hogy kinek mekkora az élelmiszerigénye, a munkabírása, illetve az, hogy mennyi pénzzel lesz elégedett az általa elvégzett munkáért.

A munka és a körülmények

Nem minden táborban tartják be azt, amit előzően megbeszélnek – manapság felnőtt munkavállalókat is át szoktak verni, nemhogy 15-17 éves diákokat (általában a középiskolás, még nem érettségiző tanulók évfolyamaiból válogatnak az itthoni tanárok).

„Kb. mint egy börtönben, olyan volt a tusoló, három rózsával" avatott be a részletekbe egy neve elhallgatását kérő 15 éves udvarhelyi fiatal, aki idén vett részt először egy ilyen táborban, Kelet-Magyarországon. Neki és társainak több volt a rossz emlékük, mint a jó.

cimerezes1a

Például kevés volt a reggelijük (egy szelet kenyér némi zöldpaprikával), a munka napi nyolc óránál is többet tartott, ráadásul százezer forint feletti összeget ígértek a négy hétre, de ennél sokkal kevesebbet, hetven- és nyolcvanezer között kaptak, mert a szállás és az élelem árát levonták. A fiúk kis sátrakban aludtak, a lányok pedig valamivel nagyobb, katonai sátrakban, habár azt ígérték nekik, hogy épületekben pihenhetnek.

A munka reggel négy vagy öt órakor indult, még a hűvösben, aztán fokozatosan felmelegedett, nem egyszer jóval harminc fok fölé ment a hőmérséklet. Az ebédszünet a kukoricatáblán érte a diákokat, általában a helyszínre vitték az ételt, a teát és a vizet.

Egy ilyen táborban az sem mindegy, hogy milyen társaságok keverednek össze – vannak olyan helyzetek, amikor még diákszerelmek is szövődnek, de olyan is, hogy a diákok egymást meglopják vagy összeverekednek. Előfordult, hogy nem megfelelő viselkedés vagy betegség, kimerültség miatt egy-egy tanulót eltanácsoltak a további munka végzésétől.

Jövőre veletek ugyanitt?

Arra a kérdésünkre, hogy jövőben ismét visszamenne-e, az egyik 15 éves diák így válaszolt: „Amikor ott vagy, akkor nagyon rossz, de amikor a pénzt kézbe kapod, akkor azért elfelejted a sérelmeid. Pláne, amikor el is költöd. Nem tudom!"

Elmondásuk szerint az itthoni tanárok pontosan olyanok, mint az iskolában: aki a tanítás közben szigorú, az a kukoricaföldön is katonás rendet tart, hangosabban beszél a tanulókkal, aki pedig idehaza „lazább", az az Alföldön sem lesz kegyetlen rabszolgahajcsár.

cimerezes2a

A szórakozási lehetőségek táboronként változnak: vannak olyan helyek, ahol egyszerűen semmit sem lehet csinálni, esetleg a falusi kocsmába lehet belógni esténként, más helyeken pedig a tanárok és diákok közösen sport- és ügyességi vetélkedőket szerveznek, tábori rádió és internetezési lehetőség is van.

Az élmények nagyon vegyesek, de a diákok számára általában mégis a pénz a legfontosabb, az felülírja a rossz körülményeket és a nehéz munkát is.

A címerezés folyamata

A kukorica virágát hívják címernek, ami júniusban kezd nyílni – ahhoz, hogy a vetőmag jobb minőségű legyen, bizonyos sorokon végigmenve a növény koronájából ki kell tépni a virágot, ezzel megakadályozva a beporzást. A címert felfele kell kihúzni, erőteljes mozdulattal – emiatt az első napokban jelentkezhet izomláz (főleg a felkarban), de ez hamar elmúlik. A táborokban végeznek úgynevezett kis tövezést (ezt fattyazásnak is nevezik) – a kukorica vastag tövéből egy másik, kisebb tő (fattyú) is kinő, ezt lehajolva kell eltávolítani. Ennél a műveletnél a diák derekában lehet izomláz, de a gyakorlattól ez is elmúlik. A címerező táborok általában június végétől augusztus közepéig zajlanak.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Emdé
2013-08-20 18:27:11
Én a 9o-s évek elején voltam 2 évben is címerezni Hódmezővásárhely mellé amikor még nem sírtunk az internet miatt , a munka kemény volt de közben ment a szórakozás is , a kaja nem volt királyi (főleg akkor) de aki nem válogatott nem is halt éhen és le sem fogyott , a pénz természetesen nagyon jól jött és teljesítmény függvényében volt aki akkor is bukott az összegből mert aki hibázott az fizetett . A neve elhallgatását kérő 15 éves fiatalnak üzenem hogy ott nincs anyuci aki 8 fajta ételt tesz eléd hogy ha az egyik nem ízlene edd a másikat , továbbá majd pár év múlva sírva gondolsz vissza erre/ezekre a nyarakra mert a "sok rossz" mellett rengeteg felejthetetlen élménnyel is gazdagodsz (legalábbis én/mi) akik annak a rendszerváltás utáni időben kimentünk részesei voltunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki teheti próbálja ki , nem lesz könnyű de gazdagabb leszel egy élettapasztalattal , azóta is a csapatunkból jó páran tartsuk a folyamatos kapcsolatot pedig azóta eltelt 2...
avatar
jucus31
2013-08-20 22:18:26
re:
Igy van ,, Emdé ,, Én is voltam címerezni Hódmezővásárhely mellé a 90-es évek elején,de nem tudok panaszkodni,sött nagyon jo volt.
avatar
kcs
2013-08-20 20:07:11
Én idén voltam másodszor címerezni , nem tudom ki lehet az a 15 éves diák aki a nevét elhallgatja ( nem is érdekel ) de én nem hasonlítanám börtönhöz a körülményeket . Az igaz , hogy a tusoló három rózsával volt felszerelve , de egy fél óra alatt mindenki nyugodtan le tudott tusolni . Nekem teljesen jól telt. Az , hogy sátrakban voltunk egy külön élményt jelentett , egy nagy kirándulásnak fogtam fel az egészet . Amúgy mindenki itthon fel volt világosítva , hogy milyen körülmények lesznek , tudtuk az egészen , hogy mire vállalkozunk . Az sem igaz , hogy a lányok nem épületben voltak , egy nagy épületben voltak , egy hatalmas sátorban , ágyakkal , polcokkal teljesen jó körülmények között . Szó sem volt arról , hogy épületekben lesznek , azt mondták a lányoknak , hogy egy épületben lesznek sátorral és úgy is volt . Az igaz , hogy relatív sokat dolgoztunk ( nekem nem tűnt olyan soknak ) mivel nem üdülőtáborban voltunk hanem munkatáborban :-) . Én ha tehetném jövőbe is mennék ...
avatar
Slyr
2013-08-20 20:12:23
Kukorica címerezés
Személy szerint én is ott voltam teljesen másképp látom az egészet. Olyan nem volt ígérve , hogy épületekben pihenünk , meg a pénz se száz ezer volt ígérve oda kellet volna figyelni jobban szerintem mikor elhangzottak ezek a dolgok, akik gyengébben dolgoztak azoktól levontak és akik jobban dolgoztak hozza adtak ami szerintem teljesen jogos dolog . A kaja az reggelire kevés volt de viszont ebédre annyit ehetett az ember amennyit csak éppenséggel akart. Volt egy olyan alakalom mikor a mezőre hozták az étel az elején mert lett valami kavarodás de ez csak egyszeri alakalom nem lehet általánosítani. Háromszor vittek strandra és kettő volt ígérve, koncertre is el vittek ezt is be tartották , a tanárokkal személy szerint nem volt gondom fegyelmet meg tartották hisz ez volt a dolguk de tudtak rendesek is lenni és viccelődtek sokat ami szerintem jó dolog. Ami a hangulatot érinti nekem nagyon jó volt a végén voltak olyanok akik a könnyeikkel küszködtek annyira megviseltek pár embert .Haza érkez
avatar
szilvicsko
2013-08-20 21:26:15
Az idén voltam először és nem tudom szó nélkül hagyni ezeket a sarkított negatívumokat, én teljesen másképp látom az egészet.Elsősorban a sátorban való alvást már az első percektől közölték a pedagógusok.A lányoknak egy födött épület emeletes ágyakkal polcokkal felszerelve JÓ körülmények közt,a fiúknak meg kissé szerényebb sátor jelentette az esti alvóhelyet.Igaz nem voltak luxuskörülmények de nem is ezt ígérték.Tisztálkodásra alkalmas tusoló rózsák voltak felszerelve ahol 72 diák kevesebb mint fél óra alatt le tudott tusolni.Rátérve az étkezésre nem a mezőn ettünk hanem étteremben reggeliztünk,vacsoráztunk és az ebéd is bőséges volt.A ledolgozott munkanapokra járt a pénz és nem ebből vonódott le a szállás és az étel.Kérdezem én, itthon ezt ki keresi meg?Nem utolsó sorban a munkától senkit nem tanácsoltak el,ha valaki rosszul volt,az pihent,ahogy nem egyszer jómagam is.Megfelelő hozzáállással a címerezés egy diák számára nem rossz lehetőség aki meg üdülni akar..hát ez nem arról szólt.!
avatar
RaketTeam
2013-08-21 01:57:55
RaketTeam
Kedves olvasok én nekem a idén volt a harmadik munkatáborom, amit magam mögött tudok. És mindig pozitívumokkal tértem haza és itthoni szemmel nézve két havi fizetéssel.
Nagyon fájt nekem a cikket olvasni most sokan azt gondolják ,hogy vissza mentünk a kollektivizálás idejébe mikor ugyan-is egy rakás ember ugyan azt a munka folyamatot végezte. DE nekik kötelező volt ,DE ezt mi választottuk. Ők csinálták ,mert valamiből meg kellet éljenek s nem csak címereztek rengeteg zöldség fajta van azért. S mi pedig egy olyan ellátásban részesültünk amiben a kommunizmusban nem is volt esély. Szóval kedves 15- éves volt munkatársam talán a dinnyét nem szeretted? vagy talán háromszor a strand nem volt jó? vagy nem tudtál az ételekből repetázni? nem engedték ,hogy meg pihenj? ,le vontak 5000-ret? nem értelek... A tisztálkodásra meg volt a lehetőség csak élni kellett vele. Volt meleg víz csak be kellet állni a rozsa alá (amiből volt 3-a fiuknál és 3-a lányoknál) ÁHOJJ:D ANULU.
avatar
manci pacio
2013-08-21 11:18:01
emberek vagytok ti?
Nem kell úgy rácuppanni erre a két fiatalra, amiért ha névtelenül is, de el merték mondani a véleményüket. Hogy bizony a munka nehéz, még nem tábori körülmények között is. Én 20 fölött voltam, amikor először egyfolytában nyolc órát le kellett dolgoznom, s bizony megviselt, pedig előtte is rendszeresen jártam a mezőre, segítettem a házimunkában, nem voltam elkényeztetve. De más, amikor a családoddal dolgozol, és más, amikor a munkáltató árgus szemekkel figyel. Kicsit lehetnétek empatikusabbak, 15 éves fiatalokról van szó, érzékeny kamaszokról, nem vastagbőrű politikusokról, vállalkozókról. Nem mondták, hogy minden csak rossz volt, de azt az oldalát is elmesélték a dolgoknak, hogy akik ezentúl indulnak, lélekben felkészülhessenek, nem nyaralni mennek.
avatar
marcel
2013-08-21 12:28:59
hálapénz
Párszor magam is megfordultam címerező munkatáborban, igazából a körülményekkel nem volt sosem bajom, kaja jó volt, jó munkakörülmények voltak, nem nyaralásként fogtam fel, dolgozni kellett, de nem terheltek annyira le, hogy kis szabadidőnket normális körülmények közt tölthessük (sportpálya, asztalitenisz, sakk, buli, mozi, stb), egyértelműen emberi körülményeknek megfelelő. Viszont ami nem tetszett, az az utolsó nap történt, amikor miután fizetésünket egyik asztalnál nagyon precízen kézhez kaptuk, egy másik asztalnál kísérő tanáraink mindenféle magyarázat nélkül kértek egy összeget átadni (mindenféle magyarázat nelkül), mindamellett, hogy őket rendesen megfizették (tehát közelsem egyszíntű órabérrel lazultak velünk). Kevésbé fájt volna, ha azzal az összeggel kevesebb juttatást vehettünk volna át, mintsem elvegyék. Csakhogy, határontúli munkaadóink becsületesen elszámoltak velünk, részükről az volt fair, hogy megkapja mindenki amire dolgozott. A hálapénz volt az egyetlen negatívum!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."