Itthon » Ifjúság

Az új szóbelinek nincs akkora tétje

Három napon keresztül zajlik a román nyelvkompetencia-vizsga, ezzel párhuzamosan szerdán megkezdik a magyar szóbelit is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

erettsegi
erettsegi
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. február 15., 14:55
0 hozzászólás. 


Ma kilenc órától megkezdődött a középiskolás végzősök szóbeli megmérettetése. A vizsgáztató tanárok a diákok értékelésénél 5 szempontot vesznek figyelembe: szövegértelmezés, szövegmagyarázat, a beszéd felépítése, irodalmi nyelv használata, kommunikációs helyzetekhez való alkalmazkodás.

Az új oktatási rendszer szerint szóbelik esetén a 2009/2010-es tanévtől nem jegyeket, hanem kompetencia szinteket határoznak meg, éspedig: közepes, haladó és magas fokú szinteket érhetnek el az érettségizők. A vizsgákon való részvétel kötelező, viszont az elért szintek nem befolyásolják a végső érettségi átlagot. A diákok minden szóbeliről kapnak majd egy külön bizonylatot – tudtuk meg Ferencz Csabától, a Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatójától.

erettsegi

Habár az előző rendszerhez viszonyítva a szóbeli megmérettetésnek nincs akkora tétje, a diákok most is rendkívül izgatottak. László Csilla – a fent említett intézmény diákja – vizsga után elmesélte: „Nem olyanok voltak a tételek, mint amire számítottunk, nem hasonlítottak az internetről letölthető mintákhoz. A tételeken egy ismeretlen szöveget olvashattunk, amihez két kérdés kapcsolódott: az elsőnek három alpontja volt, a másodiknál saját véleményt kellett mondani.”

erettsegi2

A magyar nyelvkompetencia-vizsga február 17-én, szerdán veszi kezdetét, amit szintén háromnaposra ütemeztek. Országszerte több mint 200 ezer diák jelentkezett záróvizsgára, ebből 3662 végzős tartozik Hargita megyei tanintézményekhez. A hét folyamán Székelyudvarhelyen 1087 végzős vizsgázik.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."