Itthon » Ifjúság

Várják a végzősöket a „sommer” irodában!

Szedd a lábad, ha frissen végzettként kedves a munkanélküli segélyed. Megmutatjuk, mit kell vinned.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Munkanelkuli3-uh
Jelentkezz a sommerirodában
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 30., 16:42
0 hozzászólás. 

Kedves frissen végzett középiskolás! Isten hozott a nagybetűs életben, mely azzal kezdődik, hogy 60 napon belül, azaz a május 31-e és július 29-e közötti időszakban köteles vagy bejelentkezni a munkaerő-elhelyező ügynökségeken, hogy később igényelni tudd a munkanélküli segélyt. Függetlenül attól, hogy sikerült-e az érettségi vizsgád, vagy sem.

Ha bukás vagy egyéb dolgok miatt nem zártak le, akkor az említett 60 napos időtartam a sikeres pótvizsgát követően, az összes tantárgyból való lezárásod után kezdődik el. Ezt a dátumot kell tartalmaznia az oktatási intézmény által kiállított igazolásnak is.

A bejelentkezéshez szükséges iratok

– személyi igazolvány – eredeti és másolat

– születési bizonyítvány – eredeti és másolat

– iskolai végzettséget igazoló irat (az iskola elvégzéséről szóló igazolás vagy érettségi diploma) –eredeti és másolat. Az igazolásban fel kell tüntetni a 2014. május 30-i dátumot, mint a tanév hivatalos utolsó napját.

– orvosi igazolás az igénylő munkaképességéről a családorvostól

– mappa

Ha nem sikerül az érettségi vizsgád (vagy nem vettél részt azon), akkor is bejelentkezhetsz május 31. és július 29. között a munkaerő-foglalkoztató ügynökségeken.

Ha sikerült az érettségi vizsgád, akkor is.

Jegyezd meg: 60 nap

Munkanélküli segélyben részesül július 30-tól az a végzős, aki a 60 napos bejelentkezési határidő lejártától számítva 10 napon belül igényeli a segélyt, és kérését iktatják a 10. nap lejárta után. Vagy abban az esetben, ha a munkanélküli segélyt a 10 nap lejárta után igénylik, de nem később, mint 12 hónap a 60 napos időszak lejártától számítva, tehát 2015. július 29-ig igényeli a munkanélküli segélyt – áll a törvényben. Aki ezeket a feltételeket nem teljesíti, az elesik ettől a pénzforrástól.

Az oktatási intézmények kötelesek az iskola befejezésétől számított 15 napon belül az igazolásokat kiállítani, vagy addig a dátumig, amíg az érettségi eredmények nem ismertek.

Bürokráciai továbbképző egyetemet végzetteknek

A felsőfokú végzettek esetében a 60 napos határidő az utolsó év befejezésétől vagy az államvizsga dátumától számít (ha a végzős államvizsgája sikerül az abszolválástól számított 12 hónapon belül).

A Hargita megyei felsőfokú intézményekben végzetteknek azt ajánlják, már a tanulmányi év befejezésétől igényeljenek igazolást (még az államvizsga letétele nélkül is), és jelentkezzenek be a legközelebbi munkaerő-foglalkoztató ügynökségeken a végzéstől számított 60 napon belül.

Ha az államvizsga nem sikerül a végzéstől számított 12 hónapon belül, és az egyetemista/főiskolás nem jelentkezik be a tanév végétől számított 60 napos határidőn belül, akkor nem fog munkanélküli segélyben részesülni, de joga lesz ingyenes foglalkoztatást ösztönző oktatáson, szakképesítésen részt venni, amennyiben bejelentkezik, mint munkát kereső személy.

A felsőfokú intézmények kötelesek a tanulmányok befejezését igazoló iratot kiállítani a végzéstől számított 12 hónapon belül.

Azok a végzősök, akik munkát kereső személyként bejelentkeznek a következő jogokkal rendelkeznek:

– ingyenes munkaerő-közvetítés, szakmai tájékoztatás és tanácsadás vagy valamely független tevékenység, vállalkozás elindításával kapcsolatos tanácsadás

– ingyenes szakmai képzés, a szállítási bérletek árának visszatérítése

– a frissen végzetteknek járó 500 lejes jövedelemkiegészítés abban az esetben, ha a végzéstől számított 12 hónapon belül 8 órás munkaidővel munkába állnak egy évnél hosszabb időszakra (kivételt képeznek az orvosi diplomával rendelkező személyek, akiknek sikerült a rezidens vizsgájuk)

– alkalmazási prémium jár annak a munkanélküli segélyben részesülő fiatalnak, aki az állandó lakhelyétől 50 km távolságra, vagy más településen áll munkába és ennek következtében lakhelyet változtat (kivételt képeznek az orvosi diplomával rendelkező személyek, akiknek sikerült a rezidens vizsgájuk).

Pozitív diszkrimináció a friss munkaerőnek

Azok a munkaadók, akik olyan fiatalokat alkalmaznak, akik a legutolsó tanulmányi évben fejezték be tanulmányaikat, kedvezményben részesülnek a 76/2002 számú törvény 80-as cikkelye értelmében.

Az oktatási intézmények végzőseit legalább egy évre végleges munkaszerződéssel alkalmazó munkáltatók minden végzős után a következő havi összegben részesülnek:

- 500 lej, ha szakiskolát vagy inas iskolát végzett személyt alkalmaz

- 600 lej, ha líceumot és posztlíceumot végzett személyt alkalmaz

- 750 lej, ha felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt alkalmaz

A végzősöket alkalmazó munkáltatók kötelesek azok munkaviszonyát vagy szolgálati viszonyát a megkötésüktől számított legalább 18 hónapig fenntartani.

A végzősöknek június 2-től lehetőségük van ide kattintva on-line időpontkérésre. A jobboldali felső sarokban kell keresni a „Programari absolventi" nevű gombot, sajnos nincs önálló linkje a kitöltési ívnek. Az előjegyzett személyeket megkérik, hogy a jelzett időpont előtt 5-10 perccel jelenjenek meg, ellenkező esetben elveszíthetik a jegyzett időpontot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."