Itthon » Ifjúság

A hulladékgazdálkodás mikéntjét tanulják

Vidám ének- és táncpróbával hangolódott közel száz gyerek a marosfői tábor megnyitójára hétfőn. Hulladékból gazdálkodnak az ifjoncok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Tabor-Marosfo-3
Jókedvvel indult a tábor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 15., 16:58
0 hozzászólás. 

A Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt keretében szervezett hétnapos táborban többek között a hulladékgazdálkodás témakörét járják körül Hargita megye különböző iskoláiból érkező V-VIII osztályos gyerekek a marosfői Nemzeti Sportkomplexumban és az Ezüstfenyő szállodában.

„Örülök, hogy ilyen szép számban vagytok jelen, és korunk egyik lényeges problémáját, a hulladékgazdálkodás kérdését próbáljátok megismerni" – köszöntötte a hivatalos megnyitó elején a résztvevőket Zólya László projektmenedzser. Az illetékes kiemelte, feladata az, hogy a megyei hulladékgazdálkodási projektet sikerre vigye, ehhez pedig jelentős, mintegy 46 millió eurós támogatást ad az Európai Unió. Ennek során az egyik legfontosabb cél a nem EU konform hulladéktárolók bezárása, oly módon, hogy azok a továbbiakban ne jelentsenek veszélyt a környezetre. Emellett lényeges szempont a hulladékgazdálkodás átszervezése úgy, hogy minél nagyobb mennyiséget hasznosítsanak újra.

A projektvezető hozzátette, reméli, a tábor során a fiataloknak sikerül minél több ismeretet elsajátítani arról, hogy mit jelent a hulladék újrahasznosítása, vagy éppen a komposztálás. „Ha odafigyeltek az itt elhangzottakra, a megszerzett tudást felnőtt korban is érvényesíteni tudjátok" – tette hozzá Zólya.

Tabor-Marosfo-5

A továbbiakban Pakot Mónika táborvezető ismertette az egyhetes programsorozattal kapcsolatos tudnivalókat. Mint kiderült, a táborlakók minden egyes napja külön tematika alapján zajlik majd. Így például a gyerekek az erdők szerepét ismerhetik meg a mindennapokban, a legelők biodiverzitásáról győződhetnek meg helyszíni szemle során, vagy éppen a komposztálás jelentőségéről hallhatnak előadást. Szintén érdekesnek ígérkezik a gyerekek számára az alternatív energiáról szóló tematikus nap, amikor is sörös dobozból és egyéb újrahasznosított hulladékból készítenek növényi szárítót.

A hivatalos megnyitón a megyei önkormányzat részéről jelen volt többek között Zsombori László, a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának vezetője, illetve Kinda Jólán tanácsos is.

A Hargita Megye Tanácsa által szervezett tábornak kilencven résztvevője van, a munkát hat tréner, öt felügyelő és egy öttagú szervezőcsapat végzi.

A tevékenységekkel kapcsolatos további információkat Pakot Mónika táborvezetőtől lehet igényelni a 0726-388 757-es telefonszámon.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."