Itthon » Ifjúság

Elöntötte a festékszag a Szabad Európa Kávéházat

Nekifutnak a helyi kortárs művészet fellendítésének. Varázsecsettel festik le az UIET munkatársait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Uiet tanoda-3
Máris festik őket, fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. október 12., 11:26
0 hozzászólás. 

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács már régóta foglalkozik sikeres fiatalok bemutatásával és támogatásával – Fancsali János elnök elmondta, fontosnak tartják, hogy kamatoztassák azt a tehetséget, amivel az udvarhelyszéki fiatalok rendelkeznek.

Mivel idén a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány újra megszervezi a Fuss Neki! adománygyűjtő rendezvényét, amelynek tavalyi kiírásán az UIET a fiatal matematikusoknak 10.736 lejt gyűjtött össze, idén úgy döntöttek, hogy a művészeket fogják támogatni. Ezért erősítik a Varázsecset Művészeti Tanodával kapcsolatukat, olyannyira, hogy a művészeket a székhelyükre, a Szabad Európa Kávéházba költöztetik Kadicsfalváról.

Több ingerre van szükség

„Itt az alkalom, hogy támogassák azt, hogy a fiatal udvarhelyszéki művészek is felkerüljenek a kortárs művészet térképére" – fogalmazott Fancsali, majd mivel nem ért „mindenhez is" átadta a szót Jakab Hunornak, a Tanoda kitalálójának. Szerinte kicsit ingerszegény a kadicsfalvi környezet, a város szívében több hatás érheti a fiatalokat.

Uiet tanoda-2

Nemcsak a tanítványokat, hanem olyan fiatal művészeket is várnak majd a Szabad Európa Kávéházba alkotni, akik nem rendelkeznek műteremmel. Jakab szerint sokkal könnyebb lesz itt megérteni a kortárs művészetet, hiszen több lehetőség nyílik előadások rendezésére, illetve a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanáraival való kapcsolattartásra.

A Tanoda ugyan már nagyjából beköltözött, sőt az UIET ügyvezetője, Tamás Izabella már modellt is állt a fiatal művészeknek, a nagy durranás azonban három hónap múlva történik: akkor egy kiállítást és egy előadássorozatot is tartanak.

Bepréselik őket a kávéházba

Jakab Hunor kívánságlistáján többen is szerepelnek, megemlítette a sepsiszentgyörgyi Ütő Gusztávot, aki szerinte a legjelentősebb nyomot hagyja a kortárs művészetben itt Székelyföldön. A Fuss Neki! Akcióban szerzett pénzből elsősorban egy grafikai prést szeretnének vásárolni, amelynek használatát szintén egy meghívottól tanulhatnák meg a fiatalok.

Akik Kadicsfalván járnának a képzésekre, heti egy alkalommal megtehetik, és a nyári táboroknak is örök színhelye marad a régi székhely. A már megszokott órarend továbbra is változatlan marad, ezt majd az UIET és a Tanoda oldalán is elérhetővé teszik. Eddig körülbelül 80 diákkal foglalkoznak, de továbbra is várják a jelentkezőket. Jakab elmondta, hogy a festészet, a grafika és a rajz mellett digitális művészetet, szobrászatot és építészetet is tanítanak majd, ha lesz rá igény.

Uiet tanoda-1

Azt is elmondták, vannak még ötletek a tarsolyban. Amennyiben segítenéd a Tanoda és az UIET közös projektjét, minden szükséges információt megtalálsz hozzá itt, illetve október 13-ig tehetsz felajánlást valamelyik futóra a Fuss Neki! oldalán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."