Itthon » Ifjúság

Van ezekben a fiatalokban spiritusz

Megválasztják Udvarhelyszék csőszkirálynőjét és csőszkirályát. Van, aki Brüsszelbe, van, aki börtönbe megy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Uietprogram01
Imre Gábor és Tornai Szilárd, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. április 11., 15:55
0 hozzászólás. 

Bemutatta programját az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács új vezetősége, a február 16-án megválasztott Imre Gábor elnök és Tornai Szilárd alelnök.

A vérfrissítésen átesett szervezet, hogy megtudja, mire van igénye és szüksége a fiataloknak, egy kérdőíves felmérést tartott. Nem csak az udvarhelyi, hanem az udvarhelyszéki települések végzős osztályait is végigjárták. Mivel az UIET célcsoportja leginkább a 16 éves diákoktól kezdődik és a gyakran hazalátogató egyetemisták is beletartoznak, úgy gondolták, a végzős diákok véleménye mérvadó lehet. Udvarhelyszék körülbelül ezer végzősének majdnem felét, 490 diákot kérdeztek meg, és az ők válaszaik alapján állítottak össze sok-sok diagramot.

Ezekből kiderül,

a megkérdezettek szerint Székelyföld fejlődése stagnál, de a diákok részt vennének a fejlesztésében, nagy százalékuk hazajönne családot alapítani. Igaz, sokan külföldre költöznének tanulmányaik után, azért, hogy felgyorsítsák karrierjüket és összegyűjtsenek egy bizonyos összeget, amellyel itthon könnyebben boldogulnak. Többen külföldön is el tudnák képzelni az életüket, főként Magyarországon, Angliában, az Egyesült Államokban és Németországban.

Az adatok alapján a végzősök 55 százaléka menne továbbtanulni, csupán 7 százalékuk szeretne szakképesítést, ugyanakkor 61 százalékuk úgy gondolja, nem kapnak megfelelő tájékoztatást a továbbtanulásról. A megkérdezettek nagyobb százalékban mondták, hogy szerintük egy ifjúsági szervezet elsődleges dolga képzések, előadások szervezése, így az UIET nagyobb hangsúlyt fektetne erre, tanácsadásra, a kritikus gondolkodás kialakításának segítésére. 

Uietprogram02

Az előadások témájaként felmerült bennük a hírek megfelelő szelektálása, hiszen „bizonyos propagandák nagyon befolyásolják a fiatalokat, a félelmeiket fokozzák, nem tudják, honnan informálódjanak". Itt Imre Gábor szóba hozta a migrációt, és elmondta, hasonló témákban szeretnének Szájkaraté néven vitaesteket tartani, ahol bizonyos pártállástól függetlenül mondhatnák el a véleményüket a résztvevők, és különböző ideológiák találkoznának.

Egyik a börtönbe, a másik Brüsszelbe

Emellett a csíkszeredai börtön és a megyei önkormányzat meglátogatását is tervezik érdeklődő fiatalokkal, előbbi prevenciós, utóbbi szakmai jellegű kirándulás lenne.

Hogy programjaikat még inkább igényre szabják, egyeztettek az iskolák diáktanácsaival, akik jelezték, nekik nagyon hasznos lenne, ha pályázatírással, kommunikációval, projektmenedzsmenttel, rendezvényszervezéssel kapcsolatos előadásokat hallhatnának.

A Peda diáktanácsa egy sikeres pályázás útján elindított Mennyit érsz? néven egy internetes zaklatásról szóló előadássorozatot, ahol rendőrök, pszichológusok, jogászok beszélnek a témáról. Mivel az UIET-nek nagyon tetszik ez a projekt, támogatnák a programot és el szeretnék vinni ezt minden iskolába.

Imre Gábor arról beszélt, hogy a régi, Bukarestben is itthon vagyunk"című rendezvényüket is leporolnák, amely egy fővárosi parlament-látogatást is magába foglaló tanulmánytúra. Ha lehetőség lesz rá, ezt egy Brüsszelben is itthon vagyunk elnevezésű, hasonló túrával bővítenék, amelyben az Európai Parlamentet látogatnák meg, és a budapesti Országház látogatása is célkitűzése a fiataloknak. Az UIET régi rendezvényeiből az uietinsta fotókiállítást idén is megrendeznék.

Uietprogram03

A fiatalok a legnagyobb idei programja az Udvarhelyszéki Szüreti Bál lesz, az anyagi források előteremtésére már pályáztak a megyei tanácsnál. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy az udvarhelyszéki falvakból hívnánk el a csőszkirályt és csőszkirálynőt egy nagyobb megmérettetésre. Így lenne Udvarhelynek is egy nagy kaliberű szüreti bálja, amely ugyan modern és fiatalos lenne, de meg szeretnénk tartani a hagyományos felépítést, körbejárni Székelyudvarhelyt szekerekkel. Egyeztettünk a huszárokkal, lehet, hogy ők is felvonulnának ezen a rendezvényen" – magyarázta Tornai Szilárd.

Az önkéntesség neked a leghasznosabb

Fontos tervként az UIET Hírhozó magazint is kiemelték, ami egy jó felülete lehetne annak, hogy az udvarhelyiek megismerkedjenek a helyi tehetségekkel, fiatal szakemberekkel. „Van ezekben a fiatalokban spiritusz mind kétkezi szakmák, mind a tudományok terén" – mondta az UIET elnöke, aki szerint rengeteg a szakterületén kiemelkedő helyi egyetemista, akikről akár nem is tudunk. Ebbe az újságba a nagyvilággal kapcsolatos, tudományos cikkek mellett ezen helyi fiatalok államvizsgájának, TDK dolgozatának a kivonata is belekerülhetne.

Az iskolabörze mintájára, tervezik egy önkéntes börze megszervezését is. Úgy gondolják, mivel most nagyon megnőtt a felsőoktatásban végző fiatalok száma, manapság hatalmas előnynek számít a kapcsolati tőke és az önkéntesség, mint tapasztalat. „Ha te önként befekteted az idődet, az megtérül, neked a leghasznosabb. Én is így kerültem be az UIET körforgásába, gyakornokként, mi vagyunk erre az élő példa" – ecsetelte Imre Gábor.

Sok a terv, sok a benyújtott pályázat az UIET részéről, elmondásuk szerint ugyan a célközönségük egy része megegyezik az UFF célközönségével, más területeken próbálnak tevékenykedni. Megbeszélést tartottak Vass Orsolyával, az UFF elnökével, és céljuk, hogy harmóniában tudjanak segíteni a fiatalokon egymás mellett.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."