Itthon » Civilek

Ha újrakezdhetném, ugyanezt csinálnám, sok változtatással

Van, hogy a gyereket az oviban felejted vagy előadást kell tartanod a kislányod lázas éjszakája után. Ezek a kihívások erősítik az anyavállalkozót.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

anyavallalkozok01
Anyavállalkozók, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. október 11., 09:04
0 hozzászólás. 

Tudod mi az mompreneur? Anyavállalkozó. Mi sem tudtuk egészen addig, amíg Györgyei Szabó Magdolna, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének ügyvezetője el nem árulta. „Az anyavállalkozókkal már külföldön elég régóta foglalkoznak, itthon még nem" – mondta.

Nő, élet, erő címmel már korábban elkezdtek egy kutatást egész Székelyföldre kiterjesztve, ami ugyan a női vállalkozókról szól, 600 nő mellett 600 férfi vállalkozót is megkérdeztek egy kérdőíves során, majd mindkét nem vállalkozó képviselőivel tartottak fókuszcsoportos beszélgetéseket, hogy megismerjék a nézetkülönbségeket. Ennek a projektnek a részeként szeretnék megkérdezni az úgynevezett anyavállalkozókat is, amely a női vállalkozókon belül is egy speciális csoport.

anyavallalkozok04

„Nyolc-kilenc éve foglalkozom vállalkozó nőkkel, a kutatásaim egyik fő következtetése az volt, hogy ezeknek a nőknek egy nagyon jelentős lelkiismereti problémájuk, hogy amíg a vállalkozásukkal töltik az időt, nem tudnak a gyerekeikkel lenni" – mondta Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa.

Ő volt a segítségére Geambașu Réka szociológusnak az anyavállalkozókat megszólító kérdőív összeállításában, amelyet az UKKSZ oldalán lehet megtalálni. Gergely Orsolyától megtudtuk, a kutatásai alapján

a vállalkozó nők 80 százaléka édesanya is egyben.

„A gyereknevelés időszaka hatalmas változást hoz a nők életében, hiszen kimaradnak a munkaerőpiacról több évre - attól függően, hány gyereket vállalnak -, és az elemzéseink alapján ez egy jelentős vízválasztó az életükben. Nagyon sokuknál azt tapasztaljuk, hogy a gyereknevelési szabadság ideje alatt, vagy utána pályát váltanak. Vagy az említett időszak alatt kezdenek el otthon kézműveskedni és abból kinövi magát egy vállalkozás, vagy ha vissza is térnek a munkaerőpiacra, részidőben megpróbálnak ezzel is foglalkozni" – magyarázta a szociológus.

anyavallalkozok02

A kérdőívvel azokat is el szeretnék érni, akik ugyan visszatértek dolgozni, elkezdtek mással is foglalkozni a gyereknevelés alatt és még nem kizárt, hogy ez vállalkozássá növi ki magát.

Bíró Jolán, „az anyavállalkozók prototípusa" huszonéve vállalkozó, most már felnőtt fiával együtt vezeti cégüket. Elmesélte, amikor egy kisüzletet nyitottak Székelyudvarhelyen, nagyfia kisiskolás volt és hatalmas öröm volt számára, hogy kisgyerekként beengedték őt oda, hogy rendezgethesse a kirakatot és „az a kisgyerek, aki akkor rakosgatta a csokikat, valószínűleg tovább fogja vinni a vállalkozást".

Nem olyan egyszerű

Azért az árnyoldalról is mesélt egy történetet Bíró Jolán: „mindenképpen nehéz feladat, volt olyan eset, amikor éppen építkezésben voltunk Keményfalván, az útügy kiszállt valamiért, valami nem volt rendben. Rajmond fiam napközis volt és elfelejtettük elhozni. Akkor nem úgy volt, hogy mindenkinek volt mobiltelefonja, a dadanéni fogta a gyereket és hazavitte, én meg kilenc órakor hatalmas lelkiismeret furdalással jártam a várost". Ennek ellenére, ha újrakezdhetné, akkor is vállalkozna, ugyanezt csinálná, csak rengeteg mindenen változtatna.

anyavallalkozok08

A vállalkozó, aki önkormányzati képviselő is egyben, azt vallja: soha nem volt megkülönböztetve amiatt, hogy nő, még ha a vállalkozók szövetségénél vannak nagyon nagy egóval rendelkező emberek is. Az önkormányzatnál inkább érzi azt, hogy „a férfiak jobban tudják, hogy mi jó a nőnek".

„Én vagyok a tipikus példája annak, aki gyereknevelés ideje alatt kezdett ezzel-azzal foglalkozni" – indította a beszédét Puskai Melinda csíkszeredai vállalkozó, két kisgyerek anyukája, egy korábban csak online, most már offline is működő, fafestékekkel, kézműves termékekkel foglalkozó bolt vezetője. Adódott egy lehetősége, hogy egy bizonyos dekorációs festéktípus, a krétafesték egyik márkájának forgalmazója legyen Romániában, és amellett hogy forgalmazó, a festék felhasználásával kapcsolatos workshopokat is tart érdeklődőknek.

anyavallalkozok07

Elmondása szerint, amikor jött a lehetőség, akkor úgy volt vele, hogy egy próbát megér. Ha kiderül, hogy nem megy és nem ért a vállalkozáshoz, akkor legfeljebb visszamegy nyolc órában dolgozni. Nagyon kedves munkahelyet hagyott ott, de tudta, hogy a képességei megvannak ahhoz, hogy találjon egy hasonlót.

„Ez egy lehetőség mindannyiunk számára"

– fogalmazott. „Ma különösen érvényes rám ez az anyavállalkozós példa, ugyanis a kicsi négyéves lányom a tegnap belázasodott és egész éjjel figyeltem, hánykolódott, nem igazán aludtunk, de ilyenkor is helyt kell állni nekünk, anyáknak. Amikor otthon vagyunk, a gyereket ellátjuk, megnyugtatjuk és az élet ugyanúgy megy tovább. Ez az erő, ami bennünk, anyákban megvan, ez visz minket, nagyon sokunkat előre".

anyavallalkozok05

Az UKKSZ mindig is törekedett arra, hogy megmutassa a vállalkozók emberi arcát, ezért is fontos ez a projekt, mondta el Nagy György, az UKKSZ elnöke és a Gondűző Étterem tulajdonosa.

„Én is mint gyakorló családapa azért megtapasztaltam, milyen egy anyavállalkozónak. Kivettem a részemet a gyereknevelésből, a gyerek-logisztikázásból. Tudom, mit jelent két tárgyalás között foglalkozásra vinni a gyereket, akár becipelni a bankba, hogy ott futkosson az íróasztalok között. Én ezt nagy élményként éltem meg, mindenkit csak támogatni tudok, hogy ez ne legyen akadály, még ha megvannak a hátrányai is" - fejezte ki reményét arra vonatkozóan, hogy a kutatásban kiderül: a férfi vállalkozó sem kőszívű.

anyavallalkozok06

Tizennyolc vállalkozó végzett el egy féléves vállalkozásfejlesztési képzést korábban az UKKSZ-nél, belőlük hatan voltak hölgyek. Míg a tizenkét férfiból hat már beindította a vállalkozását, a hat nő közül egyik sem, mondta el Györgyei Szabó Magdolna, hogy többek között miért szerették volna elindítani ezt a projektet. Arra szeretnék sarkallni a hölgyeket a jó példákkal, hogy legyenek bátrabbak, ha a vállalkozás beindításáról van szó.

Az ügyvezető zárásként elmondta: a kérdőíves felmérés eredményeit majd egy nagyobb konferencián fogják ismertetni és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kitöltők között egy kétszemélyes wellness-hétvégét sorsolnak ki a szovátai Danubius Hotelben. A kérdőívet ide kattintva találjátok meg.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."