Itthon » Ifjúság

Üzletelj okosabban, mint egy vállalkozó!

Négy csapat mérte össze erejét a döntőben. De vajon ki nyert, a kerékpáros bizniszhölgyek, vagy a telefontokokat nyomtató kockázatvállalók?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

A Lokálpatrióták lokált akarnak
A Lokálpatrióták lokált akarnak
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. május 17., 07:32
0 hozzászólás. 

Tizenhat csapat jelentkezett, tizenegy bejutott az előzetes feltételek teljesítésével a versenybe, négyen pedig nyilvánosan is összecsaptak a fődíjért. Ez a Vállalkozz okosan! vetélkedő, melyet első ízben rendeznek meg Székelyudvarhelyen, és remélhetőleg, nem utoljára.

Hét lány és egy fiú a jövő azon fiatal vállalkozói, akik a legéletképesebb, legrészletesebb üzleti terveket osztották meg a zsűrivel szombat délután a városháza Szent István termében. Az ilyenkor szokásos polgármesteri, iskolaigazgatói stb. beszédek után a zsűri elnöke, Benedek Botond osztotta meg a versenyzőkkel a délelőtti szakasz eredményeit, vagyis, hogy melyik az a négy csapat, amelynek vérre menő harcát láthatjuk a következő két órában.

Gyümölcsözzenek a helyi értékek!

Elsőként a Lacu Roșu csapata mutathatta be áfonyatermesztésről szóló terveit. A Köllő Andrea és Székely Melinda jövendőbeli igazgatók és egyben alkalmazottak vezetésével működő Lacu Roșu Kft. a nagy keresletre való tekintettel áfonyát termesztene Gyergyószéken.

Megtudtuk, egy hektáron 5-6 tonna áfonya is terem, mire a cég eléri az ötödik életévét, és akár 40 lejt is adnak a felvásárlók kilójáért. A kft. a Battyhány Ignác Technikai Kollégium nevén ugyan, de már létezik, és az is megvan, hogy kinek adnák el a termés nagy részét, külföldi vállalatok, gyógyszergyártók vennék meg számításaik szerint.

lacurosu

De nem csak meggazdagodni akarnak 3-4 éven belül, hanem a kisebbik részből a helyi munkaerőnek és fogyasztóknak is juttatnak. A falvak közösségi konyháin kifőzetnék a gyümölcsöt, így lekvárként, szörpként értékesítenék az egészséges nedűt a székelységnek.

A zsűri ravaszul az általános munkaerőhiányra kérdezett rá: kik fogják leszedni az áfonyát? De kiderült, igazgatóéknál nagy a család.

Az üzleti terv egyéb részleteit most nem árulhatjuk el, azt azonban igen, hogy a bemutatók után Gálfi Árpád polgármester azt válaszolta, ha választania kellene, ő az összes közül leginkább ezt valósítaná meg.

Bicikliről fald a mama paprikáját!

Utánuk a Businessladies következett, amelynek tagjai jól tudják, hogy „minden ember szeret enni", ezért kerékpárral biztosítanák, hogy a megyeszékhely lakossága egészséges gyorskaját kapjon, ha nem bírja megvárni, míg a vendéglőben elkészül az étel.

foodbike

Az oltfalvi cég tevékenységét Csíkszeredában folytatná, a cégvezetők, Abos Nikoletta és Jónás Jácinta maguk termelnék a zöldségeket, maguk adnák el, és maguk is bicikliznének a Foodbike nevű masinájukkal.

Szeretne egy kis szobrot magáról? Nyomtasson egyet!

A 3D Print Kft. szintén Csíkszeredában működne a Kockázatvállalók, Buzási Bernadett és Kristó Réka irányításával. A lányoknak egyetlen versenytársuk van eddig a megyében.

3dprint

Háromdimenziós nyomtatóval személyre szabott tervezésű kisebb tárgyakat állítanának elő, telefontokot, szemüvegtartót, építészeti maketteket, dobozokat és dísztárgyakat. Az ötlet legnagyobb hátránya, hogy az emberek még bizalmatlanok, mivel a környéken nem túl elterjedt a technológia. A lányok azonban meg akarják tanulni, hogy a cég alkalmazottai is lehessenek az első időkben.

Folyjon a kávé és a slam!

A pedás Lokálpatrióták úgy érzik, nincs elég kultúrkocsma városunkban, ezért egy jó lokált szeretnének az udvarhelyi művészetek otthonául.

A Kelemen Tamás és Kencse Zsuzsa alkotta duó a Siculus helyén, a Művelődési Ház alagsorában üzemelné be a Capulus kávéházat, amelyben folyna a kávé és a slam. Mivel az értelmiség zsebe nem valami mély, szigorúan nem túl drágán. Meg lehetne dumálni az előadásokon szerzett élményeket, és bár félreesik a városközponttól, a művelődés központjától, a színháztól, a művháztól és a táncműhelytől nem.

zsuri

A Jakab Áron Csaba (Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke), Ilyés Ferenc, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának igazgatója), Benedek Botond (a Babeș- Bolyai Tudományegyetem tanára), Joița Nikoletta (a Melinda Instal pénzügyi elemzője), Benkő Zsolt, (a Melinda Steel kereskedelmi asszisztense) alkotta zsűri nagyon megdicsérte mind a bemutatót, mind az előzetesen beküldött videót, és hasznos tanácsokkal is ellátta az ifjakat.

Nyertek

A bemutatók után következett az eredmények ismertetése. Mindenki kapott ajándékcsomagot, de az ezer lej értékű első díjat a Kockázatvállalók nyerték, másodikok a Lokálpatrióták, akik 800 lejt kávézhatnak el, harmadikok a Foodbike-ot kitaláló Businessladies ők 600 lejjel gazdagodtak, a négyszáz lejt megszerző negyedikek pedig az Lacu Roșu csapat tagjai lettek. Dicséretet is osztottak, a Benedekék és a Hatalmasok részesültek benne.

Ezen kívül minden résztvevő nyert egy lehetőséget, hogy tovább fejlessze magát a nyáron a refi által szervezett gazdasági táborban.

A zsűri a díjak odaítélésekor nem csak a bemutatást, hanem egyéb szempontokat is figyelembe vett: az előzetesen benyújtott videók, üzleti tervek minőségét, határidők betartását, a terv részletességét, kidolgozottságát, az egyediséget, innovációt és a kockázatvállalást – árulták el a verseny végén.

A vetélkedőt a Baczkamadarasi Kis Gergely Református kollégium diákjai szervezték Lőrincz Edit tanár irányításával, illetve a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével közösen. Annyi gazdasági versenyen voltak már, ahonnan díjakkal tértek haza, hogy úgy gondolták, maguk is meg tudnák rendezni. És igazuk volt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."