Itthon » Ifjúság

Elbírálták a Nyitott szemmel pályázatot

A dr. Verestóy Attila Alapítvány Nyitott szemmel, avagy Mit tennék, mint önkéntes? címmel hirdetett pályázatot udvarhelyszéki középiskolásoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 09., 15:50
0 hozzászólás. 


A kiírásra összesen három önkéntes csoport jelentkezett - az alapítvány kuratóriuma mindhárom pályázatot pozitívan bírálta el.

A bencédi fiatalok, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és a Benedek Elek Tanítóképző önkéntesei jelentkeztek a dr. Verestóy Attila Alapítvány Nyitott szemmel, avagy Mit tennék, mint önkéntes? elnevezésű, az Önkéntesség Európai Éve jegyében meghirdetett pályázatára. Az április 30-i határidőre beérkezett pályázatokat az alapítvány kuratóriuma (dr. Hermann Gusztáv Mihály történész, ft. Hajdó István tb. főesperes, dr. Lőrinczi Csaba belgyógyász főorvos) bírálta el.

BedohaziAz elbírálók úgy értékelték, hogy „mindhárom pályázat igényesen összeállított, tartalmas és tökéletesen megfelel a kiírás kritériumainak és nem utolsó sorban látszik rajtuk a lelkesedés.

A döntés alapján mind a három projekt elnyerte a pályázatonként megítélt, körülbelül 3000 lejes összeget.

A mindössze 170 lelket számláló udvarhelyszéki településen, Alsó- és Felsőbencédben élő 14-19 éves fiatalok az ITTRE Bencéd Alapítvánnyal és a helyi unitárius egyházközséggel együttműködve 2006 óta végeznek rendszeres önkéntes munkát falujukban. Nevükhöz fűződik többek közt az immár hagyományos bencédi angol nyelvtábor megszervezése, a Zarándok című havilap megjelentetése - az alapítványnál az elkezdett munka folytatására illetve a tevékenységi kör kibővítésére (Idősek Napja, A legszebb és legrendezettebb porta verseny) pályáztak.

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium önkéntes csapata 2010-ben alakult Harmatcseppek néven. A három tizenegyedikes és öt tizedikes diákból álló nyolc fős csoport a tizedikes Gyerkó Ágota irányításával jár „nyitott szemmel" és a szombatfalvi és a lókodi öregotthonokban végeznek önkéntes szociális munkát. A fiatalok havi rendszerességgel szerveznek különböző programokat (filmvetítés, ajándékcsomagok osztása, közös ünnepek ) így igyekeznek szebbé tenni az otthonokban élő idősek mindennapjait. Az elnyert pályázati pénzt természetesen az önkéntes segítségnyújtás folytatására fordítják.

Madaras Boróka és Sándor Györgydeák Levente, a Benedek Elek Tanítóképző kilencedik osztályos diákjai személyesen számoltak be arról, hogy miért fontos számukra az önkéntes munka. Mint mondták, az elhatározás, hogy segítenek a rászorulókon tavaly októberben, a Székelykeresztúri Súlyosan Fogyatékos Gyermekek Elhelyező Központjába tett látogatáskor erősödött meg bennük.

„Személyesen tapasztaltuk meg azt az örömet, amit a központban elhelyezett gyermekeknek jelent a jelenlétünk, az apró ajándékaink, a közös játék. Az emberekből legtöbbször tartózkodást, elutasítást vált ki egy halmozottan, fizikailag és szellemileg is sérült gyermek közelsége, épp ez az oka annak, hogy igen kevesen foglalkoznak velük. Mi szeretnénk felhívni az emberek, a diáktársaink figyelmét ezekre a gyerekekre, ugyanakkor segíteni is akarunk nekik, ezért is nyújtottuk be pályázatunkat az alapítványhoz"- számolt be Boróka és Levente. Mint mondták, a nyolc tagú pedás csapat önkéntesei, ahogy azt a pályázatukban is megfogalmazták, az elnyert összeget olyan közös programok megszervezésére fordítják, amelyek örömet jelentenek a keresztúri központ kis lakóinak: kirándulás a Kölyökparkba, állatsimogatás, Mikulás-napi ajándékozás, kézműves foglalkozások.

„Ez az önkéntesen vállalt feladat nekünk öröm, szakmai szempontból is hasznos és meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy ebben az anyagias világban nem a pénz a fontos" - fogalmazott Madaras Boróka.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."