Itthon » Ifjúság

Rocklegenda a Thunderben: pénteken az ős-P. Box-koncert!

A magyar rockzene egyik legendája lép fel pénteken este a Thunder Rock Clubban: az ős-P. Box nem először jár nálunk, egyik alapítója most interjút is adott portálunknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

itthon_ifjusag/PBox
itthon_ifjusag/PBox
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 15., 13:50
0 hozzászólás. 

Magyarország egyik klasszikus hard rock csapata, a P. Box 1980-ban alakult (Bencsik "Samuka" Sándor gitáros, Cserháti István orgonista, Sáfár József basszusgitáros, Szabó István dobos, Varga Miklós énekes), a kitűnő zenészekből álló formáció azonban több tagcserén is átesett, közülük ketten, Bencsik és Cserháti már nincsenek köztünk.

itthon_ifjusag/PBox

Az eredeti csapatból Sáfár 2009-ben még Szabóval és más zenészekkel újjáalakította az együttest, amely még azon a tavaszon koncertezett az udvarhelyi Thunder Rock Clubban is, ahol pénteken este újra koncerteznek újabb és régebbi nagy dalaikkal: minden bizonnyal felcsendül majd a Soha nem elég, a Vágtass velem, vagy A zöld, a bíbor és a fekete.

A zenekarból most Sáfár József, Öcsi adott interjút portálunknak.


A harmincegy éve alakult csapatból már csak te játszol a Pandora's Box-ban, hogyan élted meg a 2009 évi újjáalakulást? Hát a többi zenész, aki csatlakozott hozzád?

Varga Miki és Szabó Pisti - mint alapító tagok - nem ritka „vendégek" a P.Box-bulikon, mint örökös tagok. Az egyik gitáros Bencsik Sándor egyik legjobb barátja volt, ő Móré Imre. A legfiatalabb „saját nevelés" pedig Szekeres Zolika (26 éves), aki ugyanazokon a zenéken nőtt fel mint amit mi is hallgattunk.

Kyrut (Radovics Lászlót) én 2002-ben hallottam először és már akkor azt mondtam neki: ha egyszer lesz egy jó bandám, akkor csak te lehetsz az énekes. Szabó Petike pedig egy olyan zenekarból érkezett, ahol főleg P. Box-nótákat nyomtak, de orgonált a TRB-ben is, mégpedig a dobosunkkal, Bazsó Józsival.

itthon_ifjusag/PBox

 

Lemeze is jelent meg az újjáalakult csapatnak 2010-ben, milyen sikerrel?

Még kell néhány év, hogy kiderüljön: elfogadják-e az új hangvételt a régi és az új rockzenekedvelők.


Ezek a dalok mennyire hasonlíthatók a klasszikus P. Box-szerzeményekhez?

Tréfásan azt mondanám, hogy 50%-ban. Komolyan pedig azt, hogy ezek a szerzemények egy másik korban íródtak. Az első két lemezünkön kialakult zenei képet Bencsik Sándor, „Samuka" rocker- és az én jazzrock-előéletem határozta meg. A kettőnk tusakodása hozott lére egy-két máig is aktuális nótát.

Például én nem szerettem az ő „Valami R&R" című számát, ő pedig nem akarta megcsinálni az én „A zöld, a bíbor és a fekete" című szerzeményemet - természetesen ezek a csaták csak a próbateremben zajlódtak. Sajnos mivel ezeket a számokat már egyedül írtam, kicsit figyelembe véve a mai hangszerelési követelményeket, talán másként alakul, ha Samuka is beleszólhatott volna. Sajnos már nem tudhatjuk meg, milyen lett volna az ő 50%-a.


Volt egy harmincéves születésnapi és lemezbemutatója a csapatnak az A38 Hajón, mi maradt meg róla a legjobban?

Az volt a szép, hogy harminc év eltelte óta nem koptak el a dalok és működik a zenekar.

itthon_ifjusag/PBox


Rendszeresen koncerteztek, általában milyen helyekre hívnak benneteket határon innen és túl? Újabban állandó klubzenélést is tartotok a PecsaCaféban...

Ami igaz, ebben a hitvány médiavilágban nem sok teret engednek a rockzenének. Minket az együttzenélés öröme hajt és úgy érzem (ha figyelmesen meghallgatjátok a szövegeinket), hogy van véleményünk a mai világról.
 


A legismertebb P.Box-szerzemény talán A zöld, a bíbor és a fekete - mikor koncerten halljuk, a magyar rock olyan nagy halottjai jutnak róla eszünkbe, mint Radics Béla, Bencsik Sándor, Cserháti István vagy Daczi Zsolt. Hány féle feldolgozást ért meg ez a híres dal és annakidején hogyan született meg?

Akkoriban volt egy kedvenc zenekarom, a Journey. Lenyűgözött az énekes (Steve Perry), a szerzemények, a dallamvilág és szerettem volna írni én is egy olyan nagyívű, dallamos rocknótát (még a Varga Mikinek). Egy év múlva Vikidál Gyula belépésekor vettük elő újra az ő kérésére. Hát így történt. Azóta van olyan rockfesztivál, ahol egy nap négyszer is elhangzik. Mit mondjak, jó érzés.

 

A Shadows nyit, de jön a Historica is

Az ős-Pandora's Box koncertje előtt a székelyudvarhelyi Shadows lép fel a TRC-ben, A Szigyártó Csaba (gitár, ének), Miklós Levente (basszgitár, ének), Sándor Hunor (dob, ének), András Imre (gitár, ének) felállású csapat Székelyudvarhely elsőszámú hard-rock zenekara. A csapat saját dalokat játszik, feldolgozásaik a véletlen szülöttei, pillanatnyi hangulatuk tükröződése. Mint mondják: "nem vagyunk profik, nem tudunk zenélni, de nagyon szeretünk játszani és szívből jön minden egyes hang, minden elhangzó szó".

Szombaton este a magyarországi Historica lép fel, a tíz éve együtt muzsikáló zenekar elsősorban a magyar történelem jeles eseményeit dolgozza fel. Mind a pénteki, mind a szombati koncertre 22 óráig ingyenes a belépés, utána 10 lejt kell fizetni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."