Itthon » Civilek

Keresd a kincses ládát, találd meg a kápolnát

Geoládát rejtettek el a Köszörűkőn: a kincskeresőknek előbb Udvarhely kincseit kell feltérképezniük. Felfedezők, kíváncsiak, ne hezitáljatok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Dávid Botond, Bolyai Csaba
A két ládarejtő: Dávid Botond és Bolyai Csaba.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 09., 15:04
1 hozzászólás. 

Nálunk még kevés a rajongója, de a tőlünk nyugatabbra levő országokban egyre többen hódolnak a modern technikát a zsigereinkbe kódolt kalandvággyal, kíváncsisággal és vadászösztönnel ötvöző kincskereső játéknak, a geocachingnek.

A játék lényege röviden: csatlakozz a kincskeresők táborához, külön GPS készülék, vagy okostelefon segítségével keress és/vagy rejts el a világ különböző, felfedezésre érdemes helyszínein geoládákat.

Nem csak modellre vadászik a fotográfus

Az izgalmas játékot még 2000-ben, egy magyarországi túráján fedezte fel, és közel tíz éve egyre nagyobb szenvedéllyel űzi Dávid Botond fotóművész. Miután sikerült megtalálnia a szabályzatban előírt 20 kincsesládát, 2005 novemberében rejtette el Hargitafürdőn az első saját ládikóját.

Aktív tagja a geocaching.hu közösségnek, és igazi lokálpatrióta is, amit bizonyít, hogy az évek során már több dobozt is elhelyezett a városban és környékén. Ezeknek köszönhetően bukkantak rá a hazai és határon túli kincskeresők a Szarkakőre, a Rez-tetőre, barangoltak Homoródfürdőn, másztak ki a Budvárra és a Köszörűkőre, és találtak rá a Jézus-kápolnára is.

Mint például az a magyarországi úriember is, aki egy hónapja keveredett a kápolnához, ahol Bolyai Csabától érdeklődött a Dávid által a kápolna felett elrejtett geodobozról. A kápolna fiatal őre a beszélgetés során értesült a kincsvadászokról és a játékról.

Megtetszett neki, megkereste Dávidot azzal az ötlettel, hogy cseréljék ki és frissítsék fel a Köszörűkőn rejtőző kincses ládikó tartalmát a műemlékhez kapcsolódó dolgokkal. Botond rábólintott – ennek eredményeként került augusztus 8-án délután egy, a korábbinál nagyobb és tartalmában is gazdagabb kincses doboz a kápolna felett magasodó dombra.

Mit rejt a kincses láda?

Az aranyásók ne reménykedjenek: a geoláda nem aranyból, ezüstből készült. Egy szolid, de jól záródó, vízhatlan műanyag dobozról van szó, amit a kápolna fenntartója, a Haáz Rezső Múzeum vásárolt erre a célra. A tartalma értékes, de ez sem drágakövekben mérhető.

Van benne egy, a játékszabályok előírásához híven, egy kis jegyzetfüzet és írószer, hogy a megtalálóknak legyen, amibe, és amivel a nevüket lejegyezzék; szórólap a Jézus-kápolnáról; zsebnaptár a Táguló Gutenberg-alaxis kiállításról; a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kápolnaprojektjének rövid bemutatása; és jutalom-ajándékként az első megtalálónak, egy kétszemélyes belépőjegy a kápolnába.

Dávid Botond és a kincskereső GPSDávid nem adja könnyen a kincset, kicsit megbonyolította a keresgélést. Annak, aki meg akarja fejteni a doboz meglelését hivatalosan igazoló jelszót, először a várost kell bejárnia, és olyan fifikás feladványokat megoldania, mint például: hány fecske van a Református Gimnázium homlokzatán?

„A geocaching az elemi ösztönökre játszik, arra, hogy az ember szeret keresgélni, a bennünk rejlő vadászösztönt mozgatja meg" – mondta hobbijáról. Véleménye, hogy ez a fajta a kellemest a hasznossal egybekovácsoló kincskeresés nem egyfajta, sokak által megmosolygott „úri bolondéria" hanem egy olyan értékes szabadidős tevékenység, amelynek során rengeteg új, az útikönyvekben talán fel sem tüntetett helyet lehet felfedezni és sok új, a 21. századi kincskeresők lelkes közösségéhez tartozó jó barátra is szert tehetünk.

 

Ősi ösztön és modern kütyü

A görög föld (geo) és a cache (rejtekhely) szavakból összetett geocaching egy olyan szabadidős játék, amelynek bárki hódolhat. Lényege, hogy a játék résztvevői különböző, általuk érdekesnek tartott helyszíneken rejtenek el kincses dobozokat, azaz ún. geoládákat, amelyeknek koordinátáit a világhálón, a geocaching közösségi oldalakon publikussá teszik, így, akinek kedve tartja, megtalálhatja.

A dobozokban, a játék szabályai szerint, egy kis, a megtalálást igazoló kódot tartalmazó jegyzetfüzet van, ezen kívül írószer, illetve a helyet bemutató leírásokat, szórólapokat, de kis meglepetés-jutalmakat is beletehet a rejtő. A kalandvággyal és GPS-szel felszerelkezett kincsvadász a füzetbe bejegyzi a nevét és a közösség oldalán közzétett kóddal is bizonyítja: valóban megtalálta a ládikót.

A hobbit űzők leginkább a geocaching.hu magyar, vagy a geocaching.com nemzetközi oldalon vannak jelen, ahol nem csak a kincskeresés szabályzata, de a világ különböző pontjain elrejtett geoládák térképe is megtalálható.


címkék:

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lakatos
2013-08-09 17:02:39
Bolyai Csaba az EMNP Kulcsár-Székely Attilája :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."