Itthon » Civilek

Kis mesterből lesz a nagy

A tapasztalt mesterektől lesték el a kis mesterek a népi mesterségek csínját Parajdon. Beszámoló a kalákáról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Sóvidéki kis és nagy mesterek kalákája
Jól sikerült, folytatás is lesz.
szerkesztoÍRTA: P. BUZOGÁNY ÁRPÁD
2013. október 11., 14:33
0 hozzászólás. 

A XVIII. Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivál alkalmával, október 5-6-án a parajdi Sótörő Kulturális Egyesület új programot indított el.

Régi módra Sóvidéki kis és nagy mesterek kalákájának nevezték el azt a gyermekprogramot, amely a népi mesterségek fölelevenítését, pontosabban, a ma kis mesterekké válható korosztály számára való megtanításukat tűzte ki célul.

Erre az alkalomra a népi kézműves tevékenységek közül a bútorfestést, gyöngyfűzést, kosárfonást, népi játékszerek készítését (fajáték), a fafaragást és nemezelést választották ki, vagyis ezekbe kóstolhattak bele a kíváncsiak, az érdeklődők.

A szervezők azért választották ezt a közösségépítő formát, hogy a figyelemfelhívással meg az oktatással a családok szabadidős és hétköznapi tevékenységeibe is bevonhassák ezeket a mesterségeket.

A rendezvény ideje alatt a sportpályán felállított sátrakat rendezték be alkotóműhelyeknek, és bár a célcsoport elsősorban az óvodás és iskolás korú gyermekek voltak, mint akik talán a legfogékonyabbak a felsorolt kézműves foglalkozásokra, tulajdonképpen korhatár nélkül mindenki részt vehetett.

A foglalkozásokon való részvétel a Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatásának köszönhetően mindenkinek ingyenes volt.

Érdeklődőben nem is volt hiány, a közel 300 résztvevő közül 60 gyerek adta be munkáját a kiállításra, ugyanis a frissen készített alkotásokból a helyszínen rendezték meg az első kiállítást. A kezdeményezés ezzel nyilván nem merült ki, a szervezet további alkalmakkor is népszerűsíti, illetve oktatja a térségből ismeretes népi mesterségeket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."