Itthon » Civilek

Felkészült a télre a Madarasi Hargita

Építik az utat, jövőre már aszfalton autózhatunk a székelyek szent hegyére. Idén is lesz néhány újdonság, december közepén „kinyit" a Hargita.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Madarasi Hargita
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. november 20., 15:14
1 hozzászólás. 

Havazás már volt idén ősszel a Madarasi Hargitán, de a vénasszonyok nyara ott is elhúzódik, ragyogó napsütés fogad a menedékháznál. Ember kevés, aki van, az is dolgozik, hiszen az ősz az ideje annak, amikor a panziókkal, házakkal rendelkezők előkészülnek a télre, vagyis a „szezonra".

Jövőre aszfaltút lesz

Egyik legfontosabb újdonság, hogy javítják az Ivóból felvezető utat, a zetelaki polgármesteri hivatal uniós pályázati alapból nyert pénzből végezteti a munkát a Multipland céggel. Az eltérő után már jól látszik, hogy az út szélesebb, mellette frissek a sáncok, a szélesített útra tört kő, erre föld és homok kerül – ez lesz az alapja a jövőben elkészülő aszfaltnak, de így is klasszisokkal jobb annál, amit például a nyáron is lehetett tapasztalni.

hargita-1Sima, hengerelt, sőt könnyen takarítható is lesz az út, nem állnak ki a kövek belőle, és elég széles ahhoz, hogy két személygépkocsi vagy terepjáró elférjen egymás mellett. A traktorosoknak emiatt talán már nem fog annyira működni a személy- és csomagszállítási biznisz. Ha minden a terv szerint alakul, egy év múlva el lehet felejteni az egykori traktoros-rázós-pálinkás fel- és le utakat. A felfele vezető út kellemes, felérve csodálatos levegő és a megszokott, szép látvány fogad, olyan napsütés van, hogy a Fogarasi-havasok is látszanának.

Hóágyúk és bringautak

A sípálya üzemeltetők sajtószóvivőjétől, Magyari Teklától megtudtuk, hogy idén a Mihály pálya tetejét is a szezon elejétől hóágyúzin fogják, így reményeik szerint az nem lesz köves. A pálya felvonóját villamosították, gyorsabban fog működni, a csörlős taposóhoz is több kikötési pontot építettek. Megtudtuk azt is, hogy a tavalyhoz képest szebben és jobban szeretnék kihálózni és kijelölni a pályákat, és több információt láthatóvá tenni a sízők számára. A hóágyúkat szerdán délelőtt is tesztelték, amennyiben beáll a hideg és havazni is fog, a Súgó pálya két héten belül sízhető lesz.

hargita-12Az újonnan kiépített biciklis útvonalakról Szikszai Attilával beszélgetünk, Ivótól a Madarasi Hargitáig, illetve innen Csíkmadarasig van kiépítve, kitáblázva a terepbicikliknek való út, Attila éppen a jelzőtáblákat szereli fel a hegyimentők épülete előtt. Mint mondja, az udvarhelyi Harmont Hegyimentő Egyesület tagjai idén is szolgálatot teljesítenek, hétköznapokon ketten, hét végén négyen állnak majd a sízők rendelkezésére.

hargita-3Új panziók nem épültek idén, a meglévőkön dolgoztak tulajdonosaik. A Hargita benépesedése a negyvenes évek elejétől számítható, amikor az 1941 őszén használatba adott Madarasi Menedékház működni kezdett – az azt követő évtizedekben több ház is épült a környéken, 1990 után szintén. 2006-2007-ben volt egy újabb építési hullám, ekkor épült például a 21 gramm, a Súgó és a Pethő panzió is. Több száz turista számára van hely a panziókban és a kulcsos házakban.

A szezonnyitásról, hóállásról és minden egyéb hargitai tudnivalóról ezen a honlapon lehet tájékozódni, illetve a Facebook-oldalán is. 

Csak jöjjön a hó.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2013-11-21 12:59:34
Akkor viszlat regi hargitai "feeling".

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."