Itthon » Civilek

Blanka az ismertségét adományra váltja

Karácsonyi hangulatot készít elő nekünk az X-ből ismert énekesnőnk. Még a hallássérültek is dalra fakadnak a jótékonysági koncerten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Abodi Nagy Blanka
Fotó: Birtalan Barna
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2013. december 13., 12:45
0 hozzászólás. 

A tavalyi kisebb lélegzetű, ám sikeres karácsonyi koncertje után nagyobb fába vágta a fejszéjét Abodi-Nagy Blanka. Idén két helyszínen, pénteken Szovátán, szombaton pedig Székelyudvarhelyen tart számos előadóval közösen koncertet.

A Snaps Vocal Banddel együtt érkezik Luiza Zan, és egyéb érdekességeket is láthatunk, hallhatunk. Fél playbackes zenei alapok helyett a gyergyószárhegyi Tenderly Band biztosítja az élő zenét. Karácsonyra hangolódtunk Blankával.

Hogyan változott az életed az X-Faktor, vagyis az óta, hogy bevonultál a könnyűzenei köztudatba?

A verseny során sok mindent megtanultam, amitől több lettem, és ismertebbé is váltam. Ez a kettő segített hozzá, hogy több felkérést kapjak. Most van egy zenekar, amellyel fel szoktam lépni, de nincs olyan állandó helyszín, ahol engem hallgatni lehet.

Nyáron, a fesztiválszezonban inkább város- és falunapokon koncertezem, télen főleg magánrendezvényekre, céges eseményekre hívnak énekelni. Jól elvagyok ezekkel a fellépésekkel.

Csütörtökön volt a születésnapod, mit írtál a születésnapi angyalnak?

Hogy sikerüljenek a következő két napban a karácsonyi adománykoncertek, amelyekre már két hónapja készülök szervezőként és fellépőként is. Most más kívánságom nincs is, csak erre tudok koncentrálni.

Az adományozás örömén túl mi lesz az, ami összeboronálja, egységesíti a nagyon különböző zenei területekről érkezőket?

A karácsonyi téma, mert nemcsak karácsonyi jótékonysági rendezvényről, hanem az ünnepekre hangoló koncertről is szó van. Mindenki a saját stílusirányzatán belül olyan dalokat ad elő, amelyek valamilyen módon a karácsonyhoz kapcsolódnak.

A szintén X-faktorból ismert Ráduly Botond Manó például a könnyűzene rock irányzatából választott számokat, míg a Tenderly Band énekesnőjével ketten a líraibb vonalat képviseljük. Érdekesség lesz a Kozmutza Flóra Hallásérültek Intézete Jelölőkórusának előadása, akiket Miklós Gyuri, a Knock Out zenekar basszusgitárosa hoz el az udvarhelyi és szovátai koncertekre, és talán együtt és külön-külön is fel fognak lépni.

Most már biztos, hogy ismét Udvarhelyen énekel Románia egyik legjobb és legismertebb dzsesszénekesnője, Luiza Zan. Őt két hete Sárik Péterrel hallhattuk a Gében, most a Snaps Vocal Band gospel együttessel közösen fog fellépni. És Fülöp Gyuszi, humorista barátom, szervezőtársam lesz a műsorvezető.

Ki fogja az akció során összegyűlt pénzt megkapni, és miért éppen őket választottátok?

A szovátai koncerten összegyűlt összeget a Böjte Csaba atya által működtetett árvaháznak adjuk át, az udvarhelyi adományokat pedig a fogyatékos gyerekekkel foglalkozó Orbán Alapítvány kapja meg. Mindenképp gyerekeknek szerettem volna adni a pénzt, mert a karácsony elsősorban az ő ünnepük, ők még hisznek az angyalban, fogékonyak arra, hogy az életben vannak szép dolgok is.

De személyesen is érintett vagyok, hiszen a szovátai árvaházban, ahol 106 gyermekről gondoskodnak, ismerősöm is van.

Persze, a többi hátrányos helyzetű társadalmi rétegeknek is szeretnénk valamit nyújtani, de egyelőre annak is örülök, ha ez a rendezvény sikeres lesz. Hátha jövőre a nyugdíjasoknak is énekelhetünk, őket is szeretjük.

Az árvaház vezetője azt mondta, hogy karácsonyi csomagok helyett inkább közös kirándulásra, élményre fordítanák az összeget, és mivel ez egy tisztán adományokból működő ház, a létfenntartáshoz szükségeseket is pótolni tudnák az adományból.

Az Orbán Alapítványnál hasonló a helyzet, ide is 80 gyerek jár összesen, akikből 30-an bentlakók, az ő életfeltételeiknek a javítására költik majd a pénzt.

Ha valaki többet adományozna, mint a belépőjegy ára, hogyan teheti meg?

A 10 lejes belépőn kívül természetesen lehet még adományozni, erre a célra egy dobozt készítünk elő a helyszíneken. Ha valaki még akár 5-10 lejt adna a gyerekeknek, azt köszönettel elfogadjuk.

Ez egy teljesen nonprofit rendezvény, nem ebből fogunk meggazdagodni, az előadók helyszínre utaztatását és étkezési költségeit is szponzorok állják. Udvarhelyen például az egyik cég felajánlásának köszönhetően forralt bort árusíthatunk, aminek a bevételét szintén a két civil szervezetnek adjuk.

Az a lényeg, hogy azokon a gyerekeken, akikhez nem biztos, hogy el tud jönni az angyal, akik valamilyen szempontból hátrányos helyzetben vannak, egy kicsit segíthessünk. Hogy higgyenek, és hinni tudjunk az általuk, velük megvalósuló jobb jövőben.


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."