Itthon » Civilek

Kalandozz az Almási barlangban

Gyalog- és biciklitúrákkal népszerűsítik térségünk látványosságait, értékeit. Barangolj az Érték Kalanddal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

AlmasiBarlang
Az Almási barlanghoz túráznak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 08., 11:38
0 hozzászólás. 

A Homoród-Rika-Küküllő Leader Egyesület kezdeményezésének célja a térség közismert vagy éppen rejtett értékeinek felleltározása, megismertetése, továbbá játékok és túrák által további népszerűsítse.

„Szeretnénk elkészíteni a térség értékleltárát, hogy tudjuk beépíteni azt a következő vidékfejlesztési stratégiánkba" – magyarázta Gál Barna az egyesület animátora, a túrák szervezője.

Az Érték Kaland első túrája az Almási-, azaz az Orbán Balázs barlangba vezet.

A négy kilométer hosszú Vargyas-szorosban eddig mintegy 124 kisebb (5-10 m hosszú), illetve nagyobb (10-1550 m hosszú) barlangot tártak fel, amelyek 4 szinten (5-200 m magasságban) helyezkednek el a Vargyas patak jelenlegi szintje felett, hosszúságuk eléri a 7 450 métert. Az ötödik barlangszint a ma is alakulásban lévő patakos – úgynevezett aktív-barlangrendszer.

AlmasiBarlang1

A legnagyobb és legismertebb mind közül az Almási-barlang, más néven Orbán Balázs barlang, Nagy barlang vagy Kőlik. Ez a barlang Erdély első tudományosan felkutatott barlangja.

A Vargyas Szurdokot hosszas huzavona után 2000-ben Természetvédelmi Területté nyilvánították. 2004-től pedig az Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista- és Barlangász Egyesület felügyelete alá került.

A túrázókat május 9-én, pénteken 10 órakor Almáson a Lövétei kijáratnál várják. Történetekre, érdekességekre és meglepetésekre lehet számítani az idegenvezetéssel egybekötött barlangtúrán, többek közt az is kiderül, hogy milyen kapcsolat van Jókai Mór és Homoródalmás között.

Bővebb információkért, játékokért, nyereményekért az Érték Kaland közösségi oldalára érdemes kattintani.

Az Érték-kaland jövő héten Lövétén, Kirulyfürdőn folytatódik, majd Homoródkarácsonyfalvára, aztán Szentegyházára látogatnak.

Ha úgy gondolod, hogy településeden, vagy környékén található vagy zajlik valami egyedi, valami említésre méltó, jelezheted a 0740 105 421-es telefonszámon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."