Itthon » Ifjúság

Kistehén: jó csávó(k) a Klemencz(ek)

Egyedülálló, érdekes jelenség a magyar folk-pop-rockszíntér derűs-borús égboltján: Kollár-Klemencz László és Kistehén nevű zenekara.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 12., 16:48
0 hozzászólás. 


Majd tíz évvel ezelőtt, 2002-es Sziget Fesztivál reklámját alkotta meg egy Kollár-Klemencz László nevű, korábban az Andersen zenekarban játszó fickó - a fán ülő Kistehén pedig annyira bejött, hogy rövidesen zenekar lett a dologból. Eleinte (kb. 2004-ben még Zene a nyulaknak néven indult el a szekér, majd később lett a Kistehén Tánczenekar név). Ha valaki a Szájbergyerek című dalt buliban meghallja, tudja, hogy az a zenekar védjegyét jelenti - de akár a Szerelmes vagyok minden nőbe, a Virágok a réten, a Gyom nyomja az agyamat mind-mind olyan dalok, amik nem hiányozhattak az elmúlt években egy valamirevaló kocsmabuliból. Pörgős, vicces, vagány, kicsit rock, kicsit mulatós-lakodalmas, láb- és csípőmozgató, illetve ugráltató. Összesen négy nagylemezük jelent meg.

A Kalandorok című film főcímzenéjét is ők jegyzik: az Elviszi a szél tulajdonképpen a francia Noir Désir együttes Le vent nous portera, 2001-ben megjelent dalának a fordítása.

2010 januárjában változások álltak be az együttes háza táján: a zenekar négy tagja kilépett és Intim Torna Illegál néven egy új együttest hozott létre. Az énekes-szövegíró-gitáros Kollár-Klemencz László (aki különben kisfilmeket is készít, illetve színdarabokat is ír) a Kistehén nevet megtartva új zenekart toborzott. Még tavaly tavasszal meg is jelent a Picsába az űrhajókkal című lemezük, aminek stílusa eléggé eltér az addigi megszokott Kistehén-hangzástól, elmaradt pl. a mulatós, tánczenekaros hangzás. Az sem titkolt céljuk, hogy külföldön is ismertebbek legyenek - Kollár több interjúban is hangsúlyozta, hogy nem akar beragadni a magyar popszcénába - a korábbi együttes is többször koncertezett Amerikában és Nyugat-Európában. Az új album legismertebb dala a Jó csávó a Markó lett, de az olyan dalok is nagyon érdekesek, mint például az Egyszer otthon pöcse nőtt a nőnek vagy az Edd meg, ami tönkretesz:

Tavaly nyáron a Sziget Fesztivál nulladik napján tartott Cseh Tamás-emlékkoncerten is játszottak, fellépésük - a Budapest című dal feldolgozását adták elő - egyik legemlékezetesebb volt azon a koncerten.

A zenekar jelenlegi tagjai: Kollár-Klemencz László, Kollár-Klemencz Gergő, Bujdosó János, Vajdovich Árpád, Schvéger Zoltán és Hárságyi Péter. A 19. Székelyudvarhelyi Diáknapok zárónapján, szombaton este lépnek fel a Márton Áron tér szabadtéri színpadán, előttük a székelyudvarhelyi Face Today és a debreceni Strings of Rockandroll is koncertezik.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."