Itthon » Ifjúság

Selfish Murphy, a székely-ír zenekar

Ír kocsmazene vagy pub and roll, ha úgy tetszik. A műfaj egyre divatosabb, s van már erdélyi képviselője is. Szombaton a G. Caféban játszanak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

itthon_ifjusag/Selfish_Murphy
itthon_ifjusag/Selfish_Murphy
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 01., 11:09
0 hozzászólás. 

A sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy nem először jön Udvarhelyre, hiszen novemberben már koncerteztek a G. Caféban, méghozzá nagy sikerrel: az ismert hagyományos ír kocsmadalok (Dirty Old Town, Wild Rover, Leaving of Liverpool, Drunken Sailor, stb.) mellett pl. a kortárs, punk-rockos Dropkick Murphys-től is játszottak feldolgozást (I'm Shipping Up to Boston). Martinka János basszusgitárost, a zenekar alapítóját és vezetőjét kérdeztük a csapat eddigi egy évéről.

itthon_ifjusag/Selfish_Murphy

Több évet játszottál Magyarországon a M.É.Z. zenekarban – akkor jött az életedbe az ír zene, vagy korábban kezdődött?

Az ír zenével Magyarországon ismerkedtem meg, bekerültem a M.É.Z.-be, ami egy nyolc éves pályafutás volt. Utána hazakerültem és játszadoztam a gondolattal, hogy itthon is kellene csinálni egy hasonlót, de nem voltak muzsikusok. Amúgy én rendezvényszervezéssel foglalkozom, s a tavaly éreztem úgy, hogy eljött az ideje, hogy megpróbáljuk ezt az itthoni ír muzsikát. 2011. március 19-én volt az első koncertünk és azt tartjuk a zenekar születésnapjának.


Novemberi udvarhelyi fellépéseteken úgy vettem észre, hogy a legnépszerűbb ír kocsmadalok feldolgozásait játsszátok.

Igen, vannak kocsmadal-feldolgozásaink, illetve a Dropkick Murphys, a Flogging Molly és más zenekarok szerzeményeinek feldolgozásai, de már írtunk saját dalokat is. Íres dallammal, feelinggel, de saját szöveggel, vannak már magyar számaink is, ilyen székely-ír szerzemények.


Miért szeretitek az ír népzenét? Mert valamennyire rokonságban áll a magyar népzenével is?

Pontosan! Mert nagyon pörgős, dallamos, ritmusos, a vidámság jön ki belőlük. Ahogy hallod a muzsikát, csak táncolnál és táncolnál. És ezt szeretnénk itthon meghonosítani, hogy adjuk vissza az ír kocsmák hangulatát. Mi csak Székelyföldre terveztük ezt a dolgot, de most már beindult a szekér egy kicsit, román vidéken is játszunk (az interjú készültekor, szerdán este Bukarestben játszott a Selfish Murphy – szerk. megj.), utána megyünk Aradra.


És Olaszországban is felléptek!

Igen, március közepén turnézunk, két fesztiválon lépünk fel, Bolognában és Urbinoban, tehát tényleg beindult a szekér.


Mennyire népszerű a műfaj nálunk, Erdélyben? Mennyire ismerik az emberek?

Nagyon kevesen ismerik. Vannak emberek, akik tisztában vannak vele, de azok száma nagyon-nagyon kevés. Inkább mindenki kóstolgatja. Általában a koncertek első része – ha két részben játszunk egyet – inkább tapogatózós, ismerkedik a közönség a dalokkal, s a második részben indul el úgymond az őrület.

itthon_ifjusag/Selfish_Murphy

A Selfish Murphy  (ifj. László Károly "Puki" – akusztikus gitár, ének, Péter Ervin – furulya, fuvola, Weinstein Csaba – gitár, Martinka János – basszusgitár, Erőss Lehel – dob) koncertje szombaton 21 órakor kezdődik a Szentimre utcai G. Caféban – a koncertet Irish Celtic Pub- és Punkbuli követi, amin a legismertebb és legőrültebb ír kocsmazenét játszó együttesek dalaira lehet bulizni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."