Itthon » Ifjúság

Ír kocsmabulik Udvarhelyen – igyunk, örüljünk, vigadjunk!

Hegedű, gitár, furulya – és persze whisky sörrel, no meg szerelem és a szabadságharcok emléke: nagyjából ez az ír (nép)zene tartalma. Irish weekend in Udvarhely City.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

itthon_irish
itthon_irish
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 01., 15:00
0 hozzászólás. 

Az ír népzene, illetve az ennek kissé felvadított ága, az ír kocsmarock, vagy kelta punk-rock egyre népszerűbb lesz világszerte – elég ha csak rátekintünk a Flogging Molly vagy a Dropkick Murphys együttesek egy-egy koncertfelvételére, vagy a tradicionálisabb sítlust játszó Dubliners klasszikusaira, mindjárt kedvünk támad legurítani egy jó sört.

itthon_irish

A zöld mezők, az ír pubok hangulata, no meg a magyarokéhoz hasonló történelmi háttér és a népzene hasonlósága miatt egyre többen kattannak rá Magyarországon is a műfajra, amiről elmondható, hogy képviselői nemcsak Európában, hanem a világ távolabbi részein is teltházzal játszanak, óriási, hangulatos bulikat adva.

Nemcsak írek ők, hanem más nemzetiségűek, akik vagy vérségi (pl. az amerikai Dropkick Murphys legénysége ír bevándorlók leszármazottaiból alakult) kapcsolatban vannak a zöld szigettel vagy pedig csak a hangulata, üzenete fogta meg őket.

Ugyanis jókat sörözni-pálinkázni, önfeledten énekelni és ugrálni a világ sok részén szeretnek, s nem mellékesen a műfaj úttörőinek sok mindent köszönhetünk, pl. Shane McGowannek (a Pogues énekese) a világ egyik legszebb karácsonyi dalát.

 

itthon_irish

S hogy hogyan kapcsolódik mindez Udvarhelyhez? A műfaj magyarországi meghonosítója, a M.É.Z. zenekar egykori fúvós hangszerese, Péter János városunkban született, Sepsiszentgyörgyön nevelkedett, az említett együttesből való kiválása után a Shannon.hu nevű bandát alapította meg.

Napjainkban ő a vezetője az ír kocsmarock elsőszámú képviselőjének, a 2008-ban alakult Firkin együttesnek. Annak a csapatnak, melynek énekese, Marthy Barna szintén született székelyudvarhelyi, s aki egyszer nagyon el szeretne jönni hozzánk koncertezni a Firkinnel.

Nem mellékesen Göttinger Pál színész-rendező is énekel és gitározik a csapatban, aki rendezett már színházi előadást néhány évvel ezelőtt az egykori Nézőpont Színháznak Udvarhelyen. Egyébként jövő héten, március 9-én tartják harmadik lemezük bemutatóját Budapesten – az új album az ír kocsmapunk klasszikusainak magyar átiratait tartalmazza, az egyik dalszövegben még városunk neve is elhangzik, s az anyag tartalmaz egyfajta székelyes vonalat is, szövegben és zenében egyaránt.

itthon_irish

Az ír punk-rock másik magyarországi képviselője, a miskolci Paddy and the Rats már nem ismeretlen az udvarhelyiek számára, hiszen tavaly és tavalyelőtt már léptek fel a Kossuth utcai Thunder Rock Clubban. Abban a klubban, ahol pénteken este ún. Irish Celtic Punk bulit tartanak, amin az említett két magyarországi csapat dalain kívül a Flogging Molly, a Dropkick Murphys, a Pogues, a Dubliners, a Mahones, a Rumjacks, a Tossers és sok más, a stílusban játszó csapat dalára lehet majd bulizni.

Szombaton este 21 órától a Szentimre utcai G. Caféban koncertezik Erdély egyetlen ír zenét játszó csapata, a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy, koncertjüket követően afterparty gyanánt itt is lesz ír kocsmabuli.

Mindkét este ajánlott némi pálinka vagy egyéb hangulatfokozó szeszesital elfogyasztása a jó hangulathoz és a megírüléshez!.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."