Itthon » Intézmények

Friss hús a kórházban: nyolc új orvos igazolt Udvarhelyre

Fiatal szakorvosokkal bővült a székelyudvarhelyi kórház, köztük tüdőgyógyásszal, labororvossal, kardiológussal, ideggyógyásszal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója bemutatja az új orvosokat
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT-ÉVA
2013. január 23., 17:41
4 hozzászólás. 

Nyolc fiatal szakorvos írta alá szerdán meghatározatlan időre szóló, tehát végleges munkaszerződését a városi kórházban. Mindannyian a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti egyetemen szereztek diplomát, és többségük ott is volt rezidens, illetve ott szakvizsgázott.

Régi-új ismerősök

Dr. Mátyás Ferenc a fül-orr-gégészeti osztályt, dr. Zima Zoltán János az ideggyógyászatot, dr. Andorkó Orsolya Mária a belgyógyászatot, dr. Kulcsár Székely Melinda a radiológiát, dr. Tamás Réka a fizikoterápiát erősíti, míg dr. Pálfi Gyöngyvér labororvosként, dr. Bakó Antal Márta tüdőgyógyászként és dr. Szabados Csongor Lajos kardiológusként dolgozik az intézményben.

A minisztérium az egészségügyi állások 2010-ben történt befagyasztása után tavaly hét szakorvos felvételét engedélyezte a székelyudvarhelyi kórháznak, egyikük - ez esetben a labororvos - alkalmazását pedig az önkormányzat szorgalmazhatta.

A friss orvosok többsége szakmai fejlődési lehetőségért választotta a székelyudvarhelyi intézményt, de a döntésben közrejátszott a családi kötődés, illetve a magyar nyelvhasználat is. Az igazgató külön kiemelte, ahogy az egyik új orvos is említette, a kórház környékbeli és országos jó hírneve vonzza a fiatal szakembereket.

Hiányban nincs hiány

Dr. Lukács Antal kórházmenedzser tájékoztatott, hogy az intézménynek jelenleg 99 állandó alkalmazásban levő orvosa van, amiből 24-en rezidens orvosok. Többségüknek már volt kapcsolata a kórházzal, többen ideiglenes alkalmazásban voltak, dr. Pálfi Gyöngyvér például önkéntesként dolgozott az előző labororvos nyugdíjba vonulása után.

korhazsajtaj-04

A székelyudvarhelyi kórházban, ellentétben a megye és az ország számos intézményével, nincs feloldhatatlan szakemberhiány – tudtuk meg a menedzsertől. Még a sürgősségi osztályon lenne szükség három orvosra, ahol jelenleg egy szakorvos és három rezidens, valamint a háziorvosok látják el az állandó ügyeletet.

Az intenzív terápián jelenleg két rezidens dolgozik, akik három év múlva szakorvosokká válhatnak, rajtuk kívül még egy alkalmazottat kellene felvenni.

Új szakágak, ambíció, rugalmasság

Az igazgató elmondta továbbá, hogy a fiatal szakember-gárda sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mintha új műszerekkel gazdagodna a kórház, hiszen képzettségük és ambíciójuk révén olyan, szakon belüli kisebb ágazatokkal fejlődhet a városi betegellátás, mint például a belgyógyászaton belül az intervencionális endoszkópia, a sebészeten belül az idegsebészet, a radiográfián belül a mágneses rezonanciás vizsgálat – utóbbiban például a Magyarországon is tanult Kulcsár Székely Melinda jeleskedik.

Az idősebb szakorvosok hozzáállására sem panaszkodott Lukács, hiszen az új gárdával lehetővé válik a komplementáris orvosi ellátás: amit nem tudnak az idősebbek, megtanulják, vagy tudják a fiatalok. Nem beszélve arról, hogy az orvosi műszerek, új módszerek megtanulását is inkább tőlük reméli a kórházmenedzser.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kavehaziberci
2013-01-23 20:05:30
boríték
A kenő és hálapénzt ezek is úgy eltudják venni mint a régiek?
avatar
Revenger
2013-01-23 23:57:02
re: boríték
avatar
kavehaziberci
A kenő és hálapénzt ezek is úgy eltudják venni mint a régiek?


Igen, főleg ha az olyanok akikbe be van rögzülve, hogy a hálapénz természetes, továbbra is csúsztatják a zsebeikbe.
avatar
levita
2013-02-02 15:04:31
tisztelet és megbecsülés
Illő és emberséges,hogy megbecsüljük és értékeljük ezen fiatal orvosokat,akik oly sok évi kemény tanulás,kitartás és áldozathozatal révén váltak képesekké arra,hogy a szenvedő embereken segítsenek. Sok sikert kívánok Nekik,akik hivatásuk és szolgálatuk révén Isten munkatársaivá lesznek,hisz Isten munkatársa mindenki,aki a szenvedőn,a szűkölködőn segít.
avatar
kalman
2013-02-02 18:54:23
igen
Levita hozzászolása alapján lehetne az RMDSZ-es Kulcsár is, a város üdvöskéje, megváltoja, a kultura visszahozoja, aki nélkül székelyudvarhelyen nem lenne levegö és még szerencse hogy az RMDSZ felfedezte. De máskép nézve is érdekes a cikk, mert megnézhetjük most azokat az orvosokat még "gyerekkorban" akik becsületesek és naivak de akik 10 év mulva lazán megölnek ha nem tudunk majd zsebükbe tolni száz eurot legalább. A legkisebb lelkifurdalás nélkül megölnek majd. Tehát nézzük meg rendesen most a fotokon öket és legyünk boldogak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."