Itthon » Intézmények

Gyerekjáték az egészség

Átadták, végre átadták a játszóteret a kórházban. Csalódottak vagyunk, mert nem fértünk oda, hogy kipróbáljuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

gyermekbarat1
Kell a játék a kórházban is. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. december 08., 16:55
0 hozzászólás. 

Farkasordító hidegben adták át csütörtök délelőtt az újonnan létrehozott játszóteret a székelyudvarhelyi városi kórház udvarán.

A játszótér létrehozása a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Gyermekbarát kórház nevű programjának az utolsó mozzanata.

Az átadáson tehát jelen voltak az SZKA képviselői, Lukács Antal kórházigazgató, és a támogató HokiSokk amatőr jégkorongcsapat képviselői, meg egy maroknyi didergő sajtós.

Nem énekelt, csak szerettük volna

Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője a hidegre való tekintettel énekelni kezdett. Na jó, nem. Csak nagyon gyorsan elmondta, hogy az intézménnyel közösen már tavaly elkezdték tervezni a gyermekbarát kórház megvalósítását, és örömmel veszik tudomásul, hogy sikerült megvalósítani a betervezett lépéseket.

gyermekbarat5

Mivel Lukács Antal kórházigazgatónak még időre volt szüksége, hogy összeszedje a gondolatait, Péter Ildikó, az SZKA programfelelőse vette át a szót. Igyekezett ő is tömören összefoglalni a lényeget: az alapítvány szerezte be a játszótér elemeit, a kórház pedig elvégezte a területrendezést. Amint kicsit melegebb lesz, lehet majd csúszdázni, hintázni és a mászókán játszani a kórház udvarán − de csak felügyelettel!

gyermekbarat3

Szerencsénkre az esemény kevésbé formális része az épületben folytatódott tovább, a járóbetegrendelő gyermekgyógyászati osztályára mentünk, mivel ez a részleg is kapott egy 3 ezer lejes játékot az SZKA programjának köszönhetően. Amíg ott voltunk, a kreatív kockát élesben tesztelte egy kislány.

Köszi, köszi, köszi

Miközben igyekeztünk elférni a folyosón várakozó embertömeg között, Péter Ildikó részletesebben beszámolt az általa vezetett programról. Elmondta, hogy Gyermekbarát kórház program a Városi kaláka projektjük része, és az összberuházás értéke közel 19.000 lej, ami magánszemélyek és vállalkozások támogatásából jött létre.

gyermekbarat2

A székelyudvarhelyi jégkorongozók adományokat gyűjtöttek a Winter Classic Hoki tornán, ezen kívül egy SMS kampány, a Fuss Neki!, a Közösségi Gála és a Kaláka plusz nevű rendezvények szolgáltak a pénz összegyűjtésére.

A program részeként tavaly rajzpályázatot is hirdettek a gyerekeknek, a beérkezett alkotásokat a fertőző osztály falain állították ki, emellett játékokat, evőeszközöket, berendezési tárgyakat vásároltak a gyerekosztálynak.

Nem árt a friss levegő

Bent már kiolvadt a szó Lukács Antalból is, így tudtuk meg, hogy a játszótér területrendezése körülbelül 50-70 ezer lejébe került a kórháznak. Rendbe kellett tenni a szennyvízelvezető aknákat, kerítést kellett állítani, padokat és szemetest elhelyezni a területen, a csúszdák közelébe és a betonfelületekre gumiszőnyeget raktak. A játszótér boltíves bejárata most készül, jövő hétfőn talán fel is állítják. A kültéri játékokra egyébként 5500 lejt költött az SZKA.

gyermekbarat7

Nem hiszem, hogy a friss levegő, vagy a napsütés ártana a gyógyuló gyerekeknek − hangsúlyozza az intézményvezető, és hozzáteszi: meggyőződése, hogy ki lesz használva a játszótér.

Nagyra nő a kórház

Az udvar területrendezésével kapcsolatban a kórházigazgató, mielőtt elsietett, azt is elárulta, hogy 2017-ben bővíteni szeretnék három szinten a kórház épületét, így a sürgősségi részleg, a belgyógyászat és az ortopédia kap nagyobb helyet, és megalapítják az onko-hematológia részleget 25 ággyal.

Az építkezés része a stratégiai tervnek, a költségek 1-2 millió lej közé tehetőek, a megvalósításhoz állami és önkormányzati forrásokra számítanak − mondta el Lukács. Az építkezés tervezési fázisa már lezárult, most az engedélyek beszerzése következik. Remélik, hogy rövid lesz a tél, és mihamarabb elkezdődhetnek a munkálatok.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."