Itthon » Intézmények

Kérjünk labort, mielőtt antibiotikumot adnánk a gyereknek!

Nincs kórházi tilalom, de pótágyak kellenek a fertőzőn. Az influenzajárvány sokakat megvisel mostanság, a gyerekosztály is megtelt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

betegno
Tombol az influenzajárvány. Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENN
2015. február 26., 11:00
0 hozzászólás. 

Bár látogatási tilalom még nincs, a kórház most valóban zsúfolt – közölte kérdésünkre Lukács Antal, a városi kórház menedzser-igazgatója. Az orvosgárda és a személyzet azonban megtesz mindent, hogy a lehető legnagyobb rendben működjön az intézmény – tette hozzá. Mivel szezonális az influenzajárvány, a kórházi dolgozók fel vannak készülve egy-egy ilyen időszakra.

Az igazgató cáfolta, hogy elutasítanák a kórházi kezelésre szoruló betegeket. Az igaz ugyan, hogy a fertőző osztályon már pótágyakra van szükség a betegek elhelyezésére, sőt két szakorvos is lebetegedett, de az indokolt eseteket nem utasítják vissza. A nagyobb baj az, hogy a betegek elfelejtik, hogy az első lépés a családorvos, a törvény pedig kimondja, hogy beutaló nélkül kórházi kezelés nincs, nem is számolja el a biztosítóház – magyarázza az igazgató.

Már csak azért is érdemes előbb a családorvoshoz fordulni a megfázásos tünetekkel, mert tőle kérhetünk például beutalót laboratóriumi vizsgálatra, ami kideríti, hogy vírus vagy baktérium okozza a megbetegedést. Ez ugyanis nem játék, pláne, ha gyerekekről van szó. Dr. Bodoni Imre Tímea gyermekorvost a megelőzésről, a kezelésről és a legkisebbek egészségének megőrzéséről kérdeztük.

Mennyire komoly a most zajló influenzajárvány?

Nagyon komoly járványról beszélhetünk, különösen a gyerekek körében. A gyerekosztály tele van, és javarészt influenzás megbetegedéssel érkeznek a kicsik, ami magas lázzal vagy erős köhögéssel jár. A szülő számára érthetően ijesztő a magas láz, már csak ezért is behozzák a gyermeket. Vannak esetek, amikor annyira elesett a kicsi, hogy egyáltalán nincs étvágya, a szülő ilyenkor is tanácstalan.

Hogyan lehet elkerülni az influenzát?

Teljes mértékben nincs védelem, hiszen a vírus a levegőben van. Mindenképp azt javaslom, hogy ne vigyük közösségbe a gyermeket, ha ott már van egy-két megbetegedés, mert szinte biztos, hogy a mi gyerekünk is elkapja. És persze az általános higiéniai szabályok betartása is nagyon fontos, erre tanítsuk meg a gyerekeinket is minél előbb. Ez mindenkinek a saját immunitásától függ, van, aki két nap alatt túlesik rajta. Úgy tűnik, bármit tesz a szülő, a gyermek nagy valószínűséggel el fogja kapni az influenzát, de az már a genetikai állományától függ, hogy milyen gyorsan gyógyul belőle.

A magasabb vitaminbevitel segíthet-e a betegség idején?

Az a megfigyelés, hogy nagyon sokat segít a C-vitamin és a cink bevitel. De egyéb vitamint nem érdemes szedni, mert azzal csak a baktériumokat vagy a vírust tápláljuk. Ha azonban a gyermek egészségesen táplálkozik, tulajdonképpen nem is kellene vitaminokat adni neki. A nyomelemeket télen viszont pótolni kell, erre kitűnő megoldás a Béres-csepp. A fent említett hármas jól jön a hűléses, influenzás megbetegedéseknél.

Télen milyen gyümölcsöket, zöldségeket adjunk a gyermekeknek?

Mindenképp az idénygyümölcsöket, zöldségeket. Ilyen az alma, a savanyú káposzta. Én nem hiszek a felfújt, agyontápozott narancsokban, déligyümölcsökben. Mivel nem terem meg nálunk, valószínűleg nem a mi szervezetünknek vannak „kitalálva".

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemőké. Őket hogyan lehet megvédeni az influenzától?

Az anyatejes babáknál nagyon nagy a valószínűsége, hogy ha az édesanyától kapta el az influenzát, szoptatáskor ő is megkapja az anya szervezete által termelt ellenanyagot. Ha azonban a testvértől származik a vírus, jóval nehezebben viseli a betegséget, mivel nem tud védekezni ellene. Éppen ezért ilyenkor a kisbabákat el kell különíteni a nagyobb beteg testvértől, mert igenis nagy lehet a baj.

Mint köztudott, az antibiotikum nem használ a vírusos megbetegedéseknél. Mi alapján dönti el a családorvos, hogy mit ír fel a beteg gyereknek?

A tünetek segíthetnek az orvosnak a döntésben, de egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is alá lehet támasztani a diagnózist. Bár elég sok esetben alkalmazzák az antibiotikumot, én úgy gondolom, nem lenne muszáj mindig ahhoz folyamodni. Itt mérlegelésre van szükség, mert az influenzát nem antibiotikummal kell kezelni. Nyilván, ha egy hét múlva is magas láza van a betegnek, valószínűleg szövődményről beszélünk, egy bakteriális fertőzésről. Ez esetben kell az antibiotikum, de nem ezzel kell kezdeni. Az ágynyugalom, a magas dózisú C-vitamin, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, a sok folyadék segítenek a legtöbbet influenzás megbetegedés esetén.

Kérheti-e a szülő a laboratóriumi vizsgálatot, mielőtt antibiotikumot írna föl az orvos?

Igen. A családorvos nem minden esetben írhat beutalót ingyenes laboratóriumi vizsgálatra, de ilyen esetben, amikor azt kell eldönteni, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó, mindenképp.

Milyen szövődményei lehetnek egy influenzás megbetegedésnek?

A mostani influenza esetében olyan szövődményektől lehet tartani, mint a tüdőgyulladás vagy a fülgyulladás.

Mikor forduljunk a gyermekkel mindenképp orvoshoz?

Ha kisgyerekről van szó, és nagyon magas láza van, nagyon elesett, akkor mindenképp. Ha nagyobb a gyermek, az általános állapotától függ, szükség van-e arra, hogy orvos lássa. Mert, ha nagy baj van, egy nagyobb gyermek is biztos rosszul érzi magát. Nagyon fontos azonban, hogy a szülő ne döntsön arról, milyen gyógyszerre van szüksége a gyermeknek. Az előző betegségekből megmaradt antibiotikumokat pedig semmiképp nem szabad újra felhasználni, azok ugyanis a felbontástól számítva néhány héten belül elvesztik szavatosságukat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."