Itthon » Társadalom

Ilyen dobozokkal telik meg a város

Udvarhelyen születik a legtöbb gyermek a megyében, nagy százalékuk koraszülött. Életben maradási esélyeiken segíthetsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

SzKAgyermekmento01
Indul az Szka új adománygyűjtése, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. április 10., 16:30
0 hozzászólás. 

Két éve hirdette meg a Gyermekbarát kórház elnevezésű kalákáját a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, barátságosabbá próbálták tenni a kórház gyermekosztályának körülményeit, ennek folytatásaként is lehet tekinteni az újszülöttosztály hamarosan induló modernizálására.

Csáki Rozália elmondta, egyik támogatójuk, Jakab Boróka hívta fel a figyelmüket arra, hogy nagyon elavult az újszülött osztály eszköztára és néhányan belefognának egy adománygyűjtésbe. „Ez elég volt ahhoz, hogy felmenjek a kórházba, beszélgettem Pelok doktornővel, megkérdeztem, hogy mire van szükség" – magyarázta az ügyvezető igazgató.

SzKAgyermekmento02

Az osztály orvosaival és más újszülött osztályokkal egyeztetve összeállt egy lista, amelyen egy mobil inkubátor, két inkubátor, egy koraszülött hallásvizsgáló, két speciális monitor, két légzéssegítő készülék, ultrahangos gyógyszerporlasztó, speciális égési kötszerek és kórházi bútorok szerepelnek.

Ugyan három inkubátor jelenleg is van az újszülött osztályon, ebből kettő túlhasználtság miatt már nem működik biztonságosan, rendszeresen felmelegedik, pedig egy koraszülött túlélési esélyeinek maximalizálásához a technikai felszereltség létfontosságú.

Rengeteg a koraszülött baba

Statisztikákat is ismertetett Csáki Rozália, például azt, hogy Románia az első helyet foglalja el Európában a korai születés miatt történő gyermek-elhalálozás területén. Azt is megtudtuk, a megyében Székelyudvarhelyen született tavaly a legtöbb kisbaba, szám szerint 1374, ebből 104 koraszülött volt. A huszonegynéhány hetesen születő babákat kénytelenek továbbküldeni Vásárhelyre és ugyan ott a legjobb felszereltségű ellátásban részesülnek, az utaztatás nem tesz jót ezeknek a gyerekeknek.

SzKAgyermekmento03

Fekete Éva, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületének elnöke rögtön partner volt a nem betervezett programban, hiszen egyesületük célja az édesanyák és a családjaik segítése. Egyébként is úgy tapasztalták, egyre több a koraszülés, sok édesanya keresi meg őket hazakerülve a kórházból korai fejlesztés után érdeklődve, ők meg igyekeznek útba igazítani ezeket az édesanyákat.

A fent felsorolt szükséges eszközöket adományozásból szeretnék beszerezni, ennek több formája is lesz, ide kattintva online is lehetséges utalni, de az alább felsorolt üzletekben urnákat helyeznek ki, ezekben szintén várják a pénzbeli juttatásokat.

A következő helyeken támogathatod az újszülött osztály eszköztárát:

 

Harmónia Cukrászda, Petry húsüzlet, a Kossuth utcában az AWG gyereküzlet és papírüzlet, a Rákóczi úton a Baby Merc üzlet, az alsó Merkúr üzletben a kulcsmásoló, a Zseblak Játszóház és a Fancourier irodája, a Tábor negyedben a Réka Gyógyszertár, a Bethlen negyedben a Ropharma Gyógyszertár és a Vidéki Pékség.

Az adománygyűjtés két hónapig fog tartani, a gyermeknap lesz a záró momentuma, ahol a kismama-sátorban lesz lehetőség még adományozásra. Az adománygyűjtő kampányról további információkat az SZKA weboldalán találsz április 11-től.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."