Itthon » Intézmények

Felvághatunk az új műtőkkel (videó)

Szinte luxuskörülmények uralkodnak a székelyudvarhelyi kórház műtőiben, amelyeket rekordidő alatt turbóztak fel. Nézz be velünk a jövőbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

dr. Rend Dezső Csaba és ft. Kató Béla fotó: Dézsy Károly
dr. Rend Dezső Csaba és ft. Kató Béla fotó: Dézsy Károly
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. március 21., 17:10
0 hozzászólás. 

Az utóbbi évek legnagyobb beruházását adták át a székelyudvarhelyi kórházban. A rekordidő, mindössze négy hónap alatt szinte teljesen kicserélt műtőrészlegen Dr. Rend Dezső Csaba sebész főorvos vezette körbe a meghívottakat, köztük ft. Kató Bélát, az erdélyi református egyházkerület püspökét is.

Legyintéssel kapcsolható csúcstechnika

Rend doktor elmondta, hogy a kórház számtalan olyan eszközzel lett gazdagabb, amelyek növelik az orvosok és a betegek komfortérzetét. Olyan laparoszkópos tornyot szereltek fel, amely műszereinek az átlagosnál 5-ször nagyobb a képfelbontása. Ennek köszönhetően pontosabb betekintést nyújtanak a beteg szervezetébe a laparoszkópos műtétek során.

Digitális vezérlésű műtőberendezéseket szereztek be, új elektromos platform segíti a sebészek munkáját. A laparoszkópos műtőben az ablakok is le vannak sötétítve, hogy a képernyőn ne tükröződjön a fény, és a műtétet végző orvos jobban lásson – mutatta Rend doktor.

18-Sebeszet

A műtőlámpák is újak, nagy pontossággal irányítható a fényük, állítható a fényerejük, így oda világítanak, ahová és ahogy kell. Egy másik orvos elmondta, hogy az a kis éles fény, amely a műtét helyére irányul, nagyon kikészítheti a sebész szemét.

Miután az orvos órákon át összpontosít a megvilágított területre, majd felemeli a fejét, teljesen elveszhet a szeme világa. Néhány év alatt szemüvegre szorul, amiből az évek múlásával egyre erősebb kell. Ezért fontos, hogy a műtőben speciális lámpák legyenek.

31-Sebeszet

Varázslat – mondja lenyűgözve Boti, miután beteszi a kezét a fókuszált fény alá, és felfedezi, hogy nincs árnyéka. Ahogy emeli, úgy jelenik meg lassan az asztaltól számítva fél méter-méter magasságban valami szétesett, halvány, kéz alakú árnyék, de azon a helyen, ahol a sebész dolgozik, a kezének nincs árnyéka. Eddig bele se gondoltunk, ez milyen lényeges, de megnyugtató, hogy mások igen.

A kórokozómentes tisztaságot ezentúl még könnyebb lesz elérni, hiszen a falakat és a padlót csempe helyett egy speciális, könnyen tisztítható műanyag borítja. A műtőlámpák legyintéssel felkapcsolhatók, és fertőtlenítő, azaz germicid lámpa tisztítja a levegőt – magyarázta a kórház másik alkalmazottja.

Kíváncsiskodunk, hogyan fognak sterilizálni utánunk, megtudjuk, hogy egy százalékos bionettel befújnak mindent, 24 óráig hagyják, majd fél órára bekapcsolják a germicid lámpát.

Sugárzó szemű ortopédek

Az új ágyak szintén elektromosan állíthatók. Az ortopédián lényeges, hogy ezek röntgenáteresztők legyenek. A műtéti ágyon készült röntgenképet a röntgenkészülékhez tartozó képernyőn egyből látja az orvos, könnyebbség, hogy nem kell kinyomtatni. Az új, görgethető röntgenkészülék ólommentes, alacsony sugárzású – mondta Rend doktor.

A kétéves, mechanikusan állítható korábbi műtőasztalt sem dobták ki, ha az elektromos elromlana, akkor nyugodtan használhatnák. Most abban az ortopédiai műtőben kapott helyet, ahol azokat a beavatkozásokat végzik, amelyekhez nem kell röntgengép. Például az inak varrását meg az ízületek tükrözését, azaz az artroszkópiát.

Térdszalagavató, avagy csípjük a protézist

A nagy bemutató után kell egy kis szpícs, amiből megtudunk néhány dolgot a kórház életéről.

Rend doktor kérdezés nélkül is felel néhány dologra: nincs orvoshiány a sebészeten. A középkáderek száma is megnőtt, a meglévő 5 sebész mellett van két fiatal kolléga és egy rezidens.

Hamarosan nyolcan lesznek, és ez a létszám már lehetővé teszi, hogy a fiatalok másodszakosodást is végezzenek, így néhány év múlva ér-, mellkas- és plasztikai sebészeti műtéteket is végrehajthatnak az udvarhelyi kórházban. A felújított sterilizáló központ néhány éve szintén a sebészet hatáskörébe tartozik.

39-Sebeszet

A műtőkomplexumot a sebészet, az urológia és az ortopédia-traumatológia részleg együtt használja, ezért fontos, hogy az orvosok és ápolók együtt tudjanak működni.

Az ortopéd részleg vezetője, dr. Kurtus István azzal kecsegtetett, hogy a kórház idéntől bekerült a nemzeti protézisprogramba, így most már Udvarhelyen is be tudnak ültetni csípőprotézist és térdprotézist.

A megújult artroszkópos toronnyal pedig egészen új technikákat is el lehet végezni, például elülsőtérdszalag rekonstrukciót. Az orvos megnyugtatott, hogy az ortopéd osztály az utóbbi két évben két új szakorvossal bővült, idén érkezett dr. Vas-Tifán Attila, és még egy kollégát várnak.

Beszólások napja

Lukács Antal kórházmenedzser, miután elégedetten meghallgatta a kórház vezetőségének szóló dicséreteket, gratulált dr. László Gábornak, hogy ebben a korban, ennyi idő után megtanult csapatban dolgozni, és végre beszél fiatal kollégáival is.

Keményen beszólt a városvezetésnek is, amelynek évi 450 ezer lejjel kellett volna beszállnia a kórház működtetésébe: „Megírják vagy sem, elmondom... Évek óta várjuk, hogy szemléletváltás lesz, nem történik, ha nem történt meg 8 éven keresztül, ezután nem fog megtörténni" – fogalmazott a kórházmenedzser.

Azt is elmondta, hogy vannak viták, hiszen több részlegnek kell osztoznia a helyiségeken, felszerelésen, de ezek természetesek, ahol emberek vannak, előfordulnak.

A kórháznak féláron sikerült megszereznie a laparoszkópiás tornyot, amely eredeti áron körülbelül 500 ezer lejbe kerülne. Még egy tízezer eurós befektetésre lenne szükség, hogy a torony abszolút csúcskategóriás lehessen, és világszínvonalú felszereléssel dolgozhassanak az udvarhelyi sebészek. A szakorvosok meggyőzték, hogy a gyermekortopédia meghonosításához ultrahangos készülékre van szükség, a szülők ugyanis féltik kicsinyeiket a röntgensugárzástól – mondta Lukács.

Befektették a kórházba

A sebészet felszerelése 2,7 millió lejből valósult meg, amiből 700 ezer lejbe kerültek a munkálatok, az ortopédia a járóbeteg rendelőkkel együtt 1 millió lej értékben kapott műszereket és 460 ezer lejért végezték el a munkálatokat, a nemrégiben a sebészet hatáskörébe áthelyezett sterilizáló pedig kb. 300 ezer lejből újult meg, melynek jelentős részét, 181 ezer lejt a Világbank állt.

Az összesen 4. 535. 000 lej értékű beruházás nagy része állami költségvetésből származik. A kórház finanszírozása kormánypénzekből és a helyi vállalkozók támogatásán keresztül történik, a városi önkormányzat, amelynek a hatáskörébe tartozik, az igazgató állítása szerint nem igazán fizet.

A nagy beruházást Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke áldotta meg. A fehér köpenyesek és fekete ruhások kapcsolatáról beszélt, és arról, hogy a gyógyítás a Bibliában is visszatérő motívum. Jézus azzal, hogy azt mondta, „Kelj fel, és járj", azt akarta, hogy a beteg ember térjen vissza a közösségébe – magyarázta tovább a püspök az orvosok és a lelkészek egymás iránti érdeklődését.

Ha jól értettük, nem ismeretlen számára a kórház műtőrészlege, korábban laparoszkópiás epeműtéten esett át városunkban. A székelyudvarhelyi városi kórház példamutató abban, hogy közösséget nyújt a fiatal egészségügyi alkalmazottaknak, és ezt a közösséget nem tudja felülírni az a pénz, amit külföldön kereshetnének – próbálta a püspök kinyomozni, hogy miért nincs nálunk orvoshiány.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."