Itthon » Intézmények

A holtak tanítják az élőket

Megújult a kórház kórbonctani részlege. Borzongató átadón jártunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...


szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 25., 15:34
0 hozzászólás. 

Ha érdekel egy kórház gyógyító munkájának minősége, az orvosok szakmai felkészültsége vagy a térség vezető haláloka, nézd meg a kórbonctani részlegét – tartják az orvosok. A Székelyudvarhelyi Városi Kórház kórbonctani osztálya idén nagyot lépett a fejlődés útján: a részlegnek otthont adó épület, amely a kórházkert hátsó részén található, teljes külső és belső átalakuláson esett át.

A megújult épületet május 25-én, szerdán délelőtt az osztályvezető, dr. Fehér István és Lukács Antal kórházigazgató adta át ünnepélyesen, a kórház római katolikus lelkésze pedig megszentelte azt.

nezelodes

A patológiai részleg és más osztályok orvosai, asszisztensei, a támogatók és a sajtó képviselői megismerhették az udvarhelyi kórbonctan rövid történetét, a „civilek" hosszan, borzongva találgatták, milyen szag keveredik a fertőtlenítőszerével.

Amikor gyerekorvosok is boncoltak

A történelmi visszatekintőből kiderült, hogy a kórbonctan épülete 1982-ben készült el. Azelőtt, Fehér doktor szerint „a patológia hőskorszakában" nem voltak boncolóorvosok, hanem a szakorvosok végezték az elhunyt páciensek tanulmányozását. E téren kimagasló teljesítményt nyújtott dr. Jaklovszky Alfonz gyerekorvos.

A kórbonctani részleget dr. Soós László hozta létre 1982-ben, különálló személyzettel és épülettel. Az épületben azóta nem is nagyon volt felújítás, ezért az már majdnem összeroskadt a tetőzet alatt, és létfontosságú volt a rendbe tétele. Dr. Fehér István 1999-ben vette át a részleg vezetését, s azután bővítették ki a tevékenységi kört kórszövettani és citológiai vizsgálatokkal. A felszereléseket német és svéd klinikákról bővítették.

A viszolygás épülete

Az idei munkát márciusban kezdték el, és mintegy 150 ezer lejből végezték el. A felújítás előtt a kórszövettani és citológiai részleg is a szóban forgó épületben működött, és az orvosok szerint a pácienseknek nyomasztó lehetett, hogy például a szövetminta-vizsgálatuk eredményét a boncterem szomszédságában kellett átvenniük. Most azonban már csak a boncolás és az elhunytak leleteinek vizsgálata zajlik az épületben – Fehér István szerint ott a halottak tanítják az élőket.

Lukács Antal úgy véli, a részlegre mindenki egy kicsit viszolyogva gondol, a „csak ide ne jussunk" mondattal megtoldva. Annak fejlesztése viszont tiszteletadás az élők és holtak felé is, nem beszélve arról, hogy a diagnózisok felállításával életeket menthetnek.

A mostani felújítás révén megújultak a termek, kialakítottak várótermet a hozzátartozók számára, a továbbiakban pedig a hűtőkamrákat is modernizálják, bővítik, mintegy ötezer euró értékben.

indito

Az osztályvezető főorvos szerint a részleg tizenegy dolgozójának mindegyike felsőfokú diplomával rendelkezik, szakasszisztensi képzésen és több hónapos magyarországi szakképzésen vett részt. A szakemberek most már képesek percek alatt gyorsdiagnózist felállítani a daganatos megbetegedésekre, három nap alatt ki tudják adni az eredményeket, évente 21 ezer szövettani metszetet és mintegy tízezer citológiai vizsgálatot végeznek el – ismertette a részleg eredményeit Fehér doktor. Hozzátette, 2014-ben biztosítói áron több mint 1,1 millió lej értékű vizsgálatot végeztek el.

Az épület megszentelése után a szomszédos könyvtárépületben egy kis falatozásra várták a jelenlévőket, de lehetőség volt bekukkantani az új épületbe is, amelynek berendezése még hiányos. A nagy mikroszkóp például még összeszerelésre várt, de a hozzátartozók várótermének fehérségét is csak a faliképek törték meg.

Páciensek az ajtó mögött

A boncterem és a mintás ajtóval kiemelt hűtőkamra természetesen zárva volt a látogatók előtt. Utóbbiban a látogatásunk idején is voltak „páciensek" – tudtuk meg a részleg egyik dolgozójától, aki a többi termet készségesen megmutatta.

Felszentelték a kórbonctani osztályt

Az épületben hetente több boncolást is végeznek. Lukács szerint 0,4 százalék alatt van a kórházi bennfekvő betegek elhalálozási aránya, s főként az ideggyógyászatról, az intenzív és a belgyógyászati osztályról vannak pácienseik. Boncolást a kórházi betegek esetében főleg a hozzátartozók kérésére végeznek, de törvényszéki eseteket is vizsgálnak, hétfőn, szerdán és pénteken.

A boncolás során mintát vesznek az elhunyt szervezetéből, amelyet az „indítóban", azaz egy előkészítő helyiségben helyeznek el. A mintát paraffinba teszik, azt követően kezdődhet a metszés – tudtuk meg. A leleteket egy nagyon összetett mikroszkóppal vizsgálják meg, ezen egyszerre három szakember dolgozhat.

Nem a legvidámabb terület, de megvan a szépsége is, hiszen segít mások életét megmenteni – fejtette ki kísérőnk. A látogatás végére elmúlt a borzongásunk, és a tárgyilagos ismertetők hatására már kevésbé tűnt nyomasztónak, hogy elhunyt páciensekkel tartózkodunk egy épületben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."