Egyesül a MOGYE és a Petru Maior

Mindkét oktatási intézmény szenátusa megszavazta az erről szóló határozatot. A MOGYE szenátusának magyar tagjai nem vettek részt az ülésen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

mogypm
Az egyesülés évében az egyesülésre szavaztak Marosvásárhelyen
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2018. április 18., 20:31
0 hozzászólás. 

Egyesül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Egyetem – az erről szóló határozatot mindkét felsőoktatási intézmény szenátusa megszavazta szerdán. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a szenátus végül ellenszavazat nélkül, három tartózkodással fogadta el a Petru Maior Egyetem bekebelezésére vonatkozó nyilatkozatot.

A MOGYE rektora, Leonard Azamfirei szerint a magyar tagozat tanárainak és diákjainak nincs okuk aggodalomra, az egyetem megőrzi multikulturális jellegét. Egyébként a MOGYE szenátusának magyar tagjai tiltakozásuk jeléül nem vettek részt az ülésen.

A Petru Maior Egyetemnek a MOGYE-ba történő beolvasztásával létrejövő új tanintézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie - UMFST) lenne, a fúziót azonban még az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület szerdán tüntetéssorozatot helyezett kilátásba.

„A tüntetés addig tart, ameddig megvalósul az etnikai diszkrimináció nélküli, egyenlő esélyt adó akadémiai hozzáállás az egyetem szenátusában, és létrejönnek az anyanyelvű főtanszékek” – áll az egyesület közleményében.

Az RMDSZ és az EMNP is tiltakozik

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt is tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen.

Kelemen Hunor elnök szerint az RMDSZ „a magyar oktatás meggyengítésére irányuló kezdeményezésnek” tekinti a fúzióra irányuló szándékot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint biztosítani kell a MOGYE önállóságát, hiszen az erdélyi magyar közösség fennmaradásának legfőbb záloga önálló intézményrendszere.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."