Itthon » Intézmények

Lebontatják az engedély nélküli szigetelést

Megszabadítják a szigetelési programokba kerülő udvarhelyi tömbházakat az eddigi, szakszerűtlen hőszigeteléstől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Nem szabályos és nem is hatékony a mozaikos szigetelés. Illusztráció: canal3.md
Nem szabályos és nem is hatékony a mozaikos szigetelés. Illusztráció: canal3.md
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. augusztus 31., 16:31
0 hozzászólás. 

A témában szerdán tartottak sajtótájékoztatót a beruházási és fejlesztési osztály munkatársai. A tömbházszigetelési tervek mellett többek közt azt ismertették, hogy melyek az engedélyköteles munkák a tömbházakon, és melyek nem azok.

Beleegyezés kell a terasz beépítéséhez

Az engedélyköteles átalakítások listáján szerepel a tömbházerkélyek beépítése, a nyílászárók cseréje védett övezetben vagy ha változik azok alakja, mérete, de ide tartozik a belső falak bontása, a külső festés, ha attól változik az épület építészeti jellege, illetve az új bejáratok nyitása és a hőszigetelés, kivéve a legfeljebb háromszintes lakóházaké – ismertette Csáki Gergely mérnök és Hadnagy Zsuzsánna, a fejlesztési osztály munkatársa.

A városháza munkatársai rámutattak, az elmúlt évtizedekben az udvarhelyi tömbházakon számos módosítást hajtottak végre a lakók az említettek közül engedély nélkül, súlyosabb esetekben előfordult, hogy azokhoz hozzá is építettek. Mindezeket eddig „eltűrte" a polgármesteri hivatal, ugyanis voltak nagyobb problémák, például illegálisan felépített házak is.

Árulkodó a mozaikos fal

A probléma mértékével akkor szembesültek a szakemberek, amikor nekiláttak a tömbházszigetelést támogató európai uniós pályázat dokumentációját összeállítani. A pályázat révén tíz tömbházat korszerűsítenének, úgy, hogy a munkát 60 százalékban az EU, 15 százalékban az önkormányzat, 25 százalékban pedig a lakószövetségek (többnyire maguk a lakók) finanszírozzák.

Szeptember 15-én derül ki, hogy a tervbe foglalt tömbházak (Győzelem u. 1-3., 11-13., 42., Kárpátok bejárat 7-9., Függetlenség sugárút 10., Céhek utcája 6-8., Mihai Eminescu u. 2a- 2b, Mihail Kogălniceanu u. 4a- 4b, Tihadár bejérat 1- 3-5., Gyepes bejárat 3-5.) lakói a költségek ismeretében vállalják-e a programban való részvételt. Jövő februárban várható a hír arról, hogy a pályázat sikeres-e, és ha igen, jövőben megkezdődhet a konkrét munka.

Tombhazszigetelesek sajtajAz pályázati iratcsomó összeállítása nem egyszerű: annak tartalmaznia kell különböző tanulmányokat, méréseket, de a hiteles mérésekhez a tömbházakról, lakásokról valós adatok kellenek, amelyek az engedélyek hiányában sántítanak.

Csáki Gergely szerint a helyi tömbházszigetelések alig tíz százalékát végzik engedéllyel, jórészt azért, mert a hivatalos iratok kiváltása csak akkor lehetséges, ha a felújításhoz minden lakó hozzájárul. Ha egy tömbházban van olyan, aki nem engedheti meg magának a szigetelést, azt kihagyják, így „mozaikos” lesz a fal. Erről meg lehet ismerni az illegális szigeteléseket – mutatott rá a szakember.

Az engedély nélkül végzett szigeteléssel az a legnagyobb baj, hogy általában nem szakszerűen készítik el – a szigetelőanyag vastagsága például nem megfelelő, így a szigetelés nem is lehet igazán hatékony. A tömbházak „egészben” történő, oszlopos szigetelésére lehet engedélyt kiváltani, ilyenkor a munka szakemberek termikus számításai szerint történik.

Annyi a maszekszigetelésnek

A tömbházak állapotának felmérése, az illegális átalakítások feltérképezése hamarosan megkezdődik, és a városháza alkalmazottai lakásokra lebontva határozzák meg, mi legyen az eljárás.

Abban egyetértettek, hogy nem szabhatnak ki büntetést azért, ha valaki nem tudta, hogy engedély szükséges, de fejleszteni akart a tömbházon. Annyi azonban biztos, hogy a kollektív szigetelési programba kerülő tömbházakon lévő engedély nélküli szigeteléseket a lakóknak le kell bontaniuk.

Tombhazszigeteles

Illusztráció

Székelyudvarhelyen 422 tömbház van, ebből mindössze hatot szigeteltek eddig a polgármesteri hivatal által megpályázott kormánytámogatással. Hogy összesen hányon végeztettek szigetelést a lakók, azt még nem lehet tudni, ahogy azt sem, mit tehet az, aki szigetelne, de szomszédjai nem állnak mellé.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."