Itthon » Intézmények

Üljön az benne, aki kitalálta

Tíz banival drágíthatják a taxisok a fuvardíjat, cserébe kötelezően felöltöztetik őket. Nem mindenki örül ennek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

taxi01
Több a kár, mint a haszon. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. augusztus 11., 12:16
1 hozzászólás. 

Tíz banival drágult a taxiszolgáltatás díja Székelyudvarhelyen a júliusi tanácsülés egyik határozata szerint. Az ülésen elhangzott: a taxitársaságok képviselői kérést adtak be a városházához, hogy 2,20 lejről 2,40-re növelhessék a kilométerenkénti árat, a szakbizottsági üléseken azonban arról egyeztek meg a városatyák, hogy két lépcsőben történjen az emelés, ráadásul feltételekhez is kötik azt.

Elvárnák a taxisofőröktől, hogy bizonyos öltözködési kódexet betartva dolgozzanak, illetve, hogy helyismereti és elsősegély vizsgát tegyenek.

A városháza közlése szerint többfordulós egyeztetések után született az a megállapodás, miszerint a taxisoknak kötelező a hosszú nadrág, ing vagy galléros póló, illetve a csukott cipő. Kivételt a nyári időszakban sem tehetnek.

Emellett a városháza és a taxisok közötti tárgyalásokon megegyezés született a helyismereti és az elsősegélynyújtó vizsgák bevezetéséről is. A vizsgákat egy-egy képzésnek kell megelőznie, amelyeknek az időpontjáról és megszervezési módjáról a későbbiekben a városháza tájékoztatja az érintetteket. A képzések költségvonzatáról még nem áll módjukban részletes tájékoztatást adni – írta a városháza sajtófelelőse.

taxi05

Megkérdeztük a taxisokat, mit gondolnak a rendeletről. Megoszlanak a vélemények az öltözködési szabályokról, de a 10 banis áremelést mindenki kevésnek tartja. Legutóbb egyébként 2013-ban emelték a személyszállítás díját. Több a kár, mint a haszon – derül ki a beszélgetésekből.

Nekem mindegy, mert eddig is ingben jártam

– mondja Zoltán, aki másfél éve tért vissza a taxizáshoz – valamilyen szinten normális, Németországban sem látsz taxisofőrt majóban és papucsban.

Szerinte évek óta nem volt már áremelés, épp itt volt az ideje, de a 10 banis módosítás nem kifizetődő. „Mi azt akartuk, hogy legyen legalább annyi, mint Csíkban."

Más sofőrök is utaltak a csíkszeredai árakra, de szinte mindenki különböző számokat mondott, egyesek szerint 2 lej 70 bani, mások szerint ennél is több az éjszakai fuvardíj. Volt olyan sofőr is, aki szerint Udvarhelyen a legolcsóbb a taxi.

„Vannak utasok, akiknek még ennyi sem kéne, részegek, cigányok. Olyan is van, hogy lehúzzák az ablakot és kihánynak rajta" – panaszolja egy másik fuvarozó, de azért ő is betartja az öltözködési szabályokat.

Három hónapot ingyen

Az autókba kifüggesztett árlistát újra kell nyomtatni, a kocsi oldalára is új matrica kell a módosult árak miatt, és a taxiórát is át kell állítani, ez pedig mind pénzbe kerül, ez a legnagyobb problémájuk az érintetteknek.

Többen azt mondják, legalább 60-70 lejbe kerül az órák átállítása, ezért sokat kell dolgozniuk, hogy kitermeljék. A szakembereket Sinaiaról hívták, hogy beállítsák az órákat, de még így is örülnek, hogy nem kellett nekik odamenni. Ráadásul ezt a procedúrát januárban meg kell ismételni, ha akkor ismét emelkedik 10 banival a személyszállítás díja.

taxi07

„Most annyi, mintha semmit se csináltunk volna. A benzin ára megy fel 50 banit, azon kívül kilenc féle adót kell fizetni a taxisoknak, és hol van még a javítás költsége? Olyan, mintha három hónapot dolgoznánk ingyen egy évben" – mondja András, aki három éve dolgozik független taxisként. „Ha vesz olyan autót a tanács, amelyikben van légkondi, akkor felöltözünk. Mert ebből a fizetésből nem lehet olyant venni. Akkor jó nyugodtan megyünk, hosszú nadrágban, ingben és csukott cipőben."

– Kikapcsolom a légkondit, üljél itt 5 percet. Mit szólsz hozzá?

– kezdi a beszélgetést Izsák Szilárd. Én azt mondom, és az utasokkal is azt beszéltük, nem a ruhával van a gond. Sokkal fontosabb az, hogy a sofőr segítőkész legyen, mint az, hogy milyen ruhában van. Lennének más dolgok, amiben kellene fejlődni. Például nem ilyen rádiókat kellene használni, mint amiket most. Ezeket 20 éve használták. Most már minden nagyobb városban GPS alapján működik a rendszer, applikációkkal meg tudod nézni, az autód hol jár, mikor érkezik, nem kell várjál 20 percet a blokk előtt. Ezt az utasok sokkal jobban értékelnék, főleg a fiatalok – állítja Szilárd.

taxi08

Az elsősegély vizsgát mindenképp hasznosnak találná, a helyismeret vizsgát pedig szerinte az alkalmazó is kéri, nem lenne újdonság. Mások szerint pedig fölösleges mindkettő, a beteg emberhez mentőt úgyis mentőt kell hívni, turisták pedig nagyon ritkán utaznak taxival, mindenki más pedig ismeri a várost.

Mintha egy kazán mögött üldögélnénk

– Ez egy vicc, ez a 10 bani. Mindenki röhögi, még az utasok is – mondja Zoltán, hozzáteszi, azon is gondolkodott már, hogy ő inkább nem drágít, dolgozik a régi árral. Őt az öltözet szabályozása is felháborította: „Üljön az benne, aki ezt kitalálta. Szabadságjog nincs ebben az országban? Amíg a polgármesteri hivatalnál rövidnadrágos, szandálos úriembert látok dolgozni, addig ne kötekedjenek. Jelen pillanatban is 31 fok van kint, 50 fokos a műszerfal hőmérséklete, olyan, mintha egy kazán mögött üldögélnénk" – tör ki belőle a panaszáradat.

taxi02

Dobai Zsolt szerint pedig elfogadható az öltözködési kódex, de legalább 40 banis áremelés kellene ahhoz, hogy kifizetődő legyen a fuvarozás a légkondicionáló használatával együtt. Anélkül meg kegyetlen a taxisok sorsa a kánikulában, mert az autóban kell üljenek, hogy fogadni tudják a hívást, időben kiérjenek az utashoz.

Szerinte az ügyfelek nagy része észre sem veszi a most bevezetett különbséget, azt mondja: annyi aprót a földön is lehet találni, mint amennyivel drágult egy fuvar, tiszta csúfság az egész.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2017-08-15 16:46:05
Van olyan taxis is aki le se sz.rja, hogy ügyeljen a város tisztaságára. Napraforgómaghéj hegyeket gyárt a parkolóban. Asszem Oszkár, ha nem tévedek. Erre is valami képzés jó lenne, ha otthon nem kapta meg annak idején.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."