Itthon » Kék fény

Kevesebb a baleset, de gyorsan vezetünk

Csökkent a súlyos és halálos kimenetelű balesetek száma az elmúlt évben, a legtöbb bajt továbbra is a túlzott sebesség okozza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

DSCF7063
Csökkent a balesetek száma
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. január 09., 11:37
0 hozzászólás. 

Elkészült az Udvarhelyi-medence és külön Székelyudvarhely közúti eseményeinek statisztikája a helyi rendőrség közlekedési osztályán. Ioja Viorel osztályvezető szerint az adatokból az tűnik ki, hogy Udvarhelyszéken felére csökkent a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma: a 2011-ben történt tizenkét eset után tavaly hatan vesztették életüket közúti balesetben.

A sérülésekkel járó balesetek száma is csökkent, 115-ről 102-re, ám a súlyos sérülésekkel (ez minimum csonttörést jelent) végződő balesetek száma mindkét évben 47 volt. A könnyű sérülésekkel járó balesetek száma is csökkent, 68-ról 55-re, s az ezekben megsérült személyek száma is kevesebb, 78 a tavalyelőtti 85-höz képest.

baleset-kalonda-korond-01Székelyudvarhelyen egy halálos autóbaleset történt, akárcsak 2011-ben: december elején a Szejkefürdőn gázoltak el egy gyalogost, aki három hét múlva elhunyt. A sérültekkel járó balesetek száma 42-ről 31-re csökkent, a súlyos sérültek száma viszont 13-ról 14-re nőtt. A könnyű sérültek száma is nőtt, méghozzá jelentősen, 17-ről 29-re, ebben a számban azonban benne van a diáknapok alatt történt kamionbaleset több sérültje is.

A balesetek okainál a túlzott sebesség áll az élen Ioja szerint, a második helyen pedig a gyalogosok figyelmetlensége – a hat halálos balesetből három gyalogosgázolás volt. A harmadik ok a vezetés közbeni elalvás, Ioja erre megjegyezte, hogy az adatok szerint a gépkocsivezetők egy része keveset alszik és nagyon siet.

Illetve iszik: 37 alkalommal állítottak elő részeg sofőrt az udvarhelyi rendőrök, nekik visszavonták a gépjárművezetői engedélyét. 188 engedélyt függesztettek fel, 193-at bevontak (ebből 48-at egészségügyi problémák miatt), bűnvádi eljárást 177 esetben indítottak különböző bűncselekményekért. 4156 büntetést szabtak ki, összesen 633 ezer lej értékben.

Ioja Viorel szerint kérdés, hogy ezeket a büntetéseket kifizették-e az autóvezetők, mert a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben nem kerül befizetésre a kiszabott összeg a városháza pénztárába, s a hivatalnak nincsen törvény adta joga behajtani ezeket.

A számok mindenesetre javulást mutatnak, de még nagyon sok fejlődésnek van helye az autóvezetési kultúra terén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."