Itthon » Kék fény

Pénzmosókat kerestek Udvarhelyszéken

Magyarországi állampolgárok bevonásával moshattak pénzt többek közt Székelykeresztúron is. Ezért voltak újból itt a maszkosok?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

Illusztráció: comisarul.ro
Illusztráció: comisarul.ro
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. március 04., 17:01
0 hozzászólás. 

Hét megyére és Udvarhelyszékre is kiterjedő házkutatásokat tartottak a Maros megyei rendőrök, fantomcégekkel történő pénzmosás gyanújával.

Magyar állampolgárok bevonásával hoztak létre fantomcégeket és követtek el pénzügyi csalásokat Maros és Hargita megyei személyek – derült ki a Maros megyei rendőrség közleményéből. Kedden 169 rendőr és 117 csendőr a szakhatóság irányításával 82 házkutatást tartott országszerte.

A vizsgálatokat Maros, Hargita, Kovászna, Kolozs, Brassó, Galac és Szeben megyében, illetve Bukarestben végezték, adócsalással, sikkasztással és pénzmosással gyanúsított személyeknél.

Két környékbeli város is érintett lehet

Úgy értesültünk, Udvarhelyszék sem maradt ki a történetből, Udvarhelyen és Székelykeresztúron is tartottak házkutatást. A múltkori csempészáru-razzia után ismét maszkosok, rendőrök lepték el Székelykeresztúrt. Meg nem erősített információink szerint az egyik érintett cég a keresztúri Netter System Kft., amelynél a helyhatósági választásokon független polgármester-jelöltként indulni szándékozó Takács Zoltán társtulajdonosa és ügyvezetője. Megkeresésünkre Takács sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a híreket.

A nyomozások során megalapozottnak tűnt a gyanú, hogy 2014-ben és 2015-ben Maros és Hargita megyei személyek magyarországi közreműködéssel három fantomcégnek tűnő vállalkozást létesítettek - áll a rendőrségi közleményben. A cégeknek nincsenek alkalmazottai, könyvelési mérlege, illetve anyagi javai, és fiktív beszállításokról készült dokumentumokkal rendelkeznek.

Sokmillióra rúg a kár

A fantomcégek a rendőrség feltételezései szerint olyan számlákat és nyugtákat biztosítottak egyes vállalkozásoknak, amelyekkel ki tudták vonni magukat a hozzáadott értékadó (TVA) és más adónemek, például a profitadó kifizetése alól.

A cégek létrehozása után a bevont magyar állampolgárok elhagyták az országot, a vállalkozásokat a gyanúsítottak használták 15 millió lejes kárt okozva.

Az akció során a hatóságok 540 ezer lejt, 15 500 eurót, könyvelési iratokat és bankkártyákat foglaltak le. 27 személyt kihallgatásra előállítottak a Maros megyei rendőrségen, kilencüket 24 órás őrizetbe vették.

A nyomozás folytatása érdekében a rendőrség 30 előállítási parancsot ad ki. Az akciót a román hírszerző szolgálat (SRI), illetve a Maros megyei Szervezett Bűnözés Elleni Brigád (BCCO) segítségével bonyolították le.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."