Itthon » Kék fény

Amikor tűzzel kaszálnak: jön a tarlótüzek ideje

Vasárnap Bögözben, hétfőn Korondon lángolt a mező. Felelőtlenség vagy környezetvédelem?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

bogoztarlotuz3
Fotó: Flinta Csaba
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. március 09., 14:34
0 hozzászólás. 

Vasárnap Bögözben a helyi önkéntes tűzoltó alakulat fékezte meg a település melletti tarlótüzet. Akkora volt a füst, hogy a forgalmat is befolyásolta, az úton a gépjárművek vezetői alig láttak – számoltak be szemtanúink. A tüzet mintegy félóra alatt oltották el, tudtuk meg Szígyártó Jánostól, az egyesület vezetőjétől.

bogozitarlotuz2Dima Valerian helyi tűzoltóparancsnok pedig egy korondi esetről számolt be, ez hétfőn olyan mértékű volt, hogy az udvarhelyi tűzoltó alakulat is a helyszínre sietett és a helyiekkel együtt fékezték meg a lángok terjedését.

Habár az utóbbi években visszaszorulóban van a jelenség, kivételek mindig vannak. Öt évvel ezelőtt két nagyon emlékezetes tarlótűz volt Székelyudvarhely mellett, a Budvár alatti volt gyümölcsös széle, illetve a kadicsfalvi legelő gyúlt meg: előbbi már a házak kerítéseit is érte, utóbbi erdőtűzbe csapott át, nagyon sok fa megsemmisült.

A probléma nem lokális, mert ezzel az ország bármelyik vidékén lehet találkozni – a megyében információink szerint tavaly sem volt büntetés, holott a különböző települések önkéntes vagy hivatásos tűzoltóegységei rendszeresen mentek oltani. A főleg kora tavaszi és kora őszi felelőtlen tarlóégetés eredményeképpen több száz hektárt sikerült a tűzzel „lekaszálni".

bogozitarlotuz1László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője portálunkkal közölte, hogy idén még nem jeleztek hasonló esetet, tavaly két nagyobb volt, az egyiknek (a Budvár alatti gyümölcsös területén, a Comkim cég mögött) az oltásában is részt vettek helyi rendőrség munkatársai.

Feljelentést náluk lehet tenni, a tűz okának megállapítását, illetve a tettes beazonosítását a tűzoltósággal együtt végzik. László szerint az ilyen eseteknél sokszor az a gond, hogy egyvalaki meggyújtja szándékosan, a tűz átterjed a szomszédos területekre is, amikor meg beazonosítják a tettest, az azt nyilatkozza, hogy véletlenül gyúlt meg, nem volt szándékos.

A törvények szerint csak felügyelettel, kis területen szabad tarlót égetni – a törvény tehát megengedi, az viszont már más kérdés, hogy milyen érzés a szomszédoknak szívni a füstöt, illetve azt figyelni, hogy mikor terjed át a tűz az ők területükre is.


címkék: tarlótűz mező

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."